LASCIAR VIBRARE 2014 – Festival savremene klasične i elektronske muzike

Festival savremene umetničke i elektronske muzike Lasciar Vibrare (Pustiti da odzvuči) održaće se 20. i 21. decembra u Domu kulture Studentski Grad.

Ove godine na programu su mahom dela iz savremene klavirske literature, u izvođenju naših renomiranih pijanista i ambasadora nove muzike.

Festival otvara Ansambl za novu muziku Gradilište, u subotu 20. decembra u 20 časova, koncertom na kome će učestvovati Ana Radovanovićmecosopran, Neda Hofmanklavir i MIDI klavijatura i Srđan Sretenovićviolončelo.

Program će činiti dela Ivana Božičevića, Ivana Jevtića i Nine Perović. Nakon toga, u 21 sat sledi koncert naše poznate pijanistkinje Nade Kolundžije, naslovljen „Udah/Izdah“, na kome će biti izvedena dela Gurdžijeva, De Hartmana, Vilijama Dakvorta, Erika Satija, Skota Pendera, Arvo Perta, Galena H. Brauna, Antona Batagova, Tobija Tvajninga i Jakoba Ter Velthousa.

nada_kolundzija

Drugog dana festivala, u nedelju 21. decembra u 20 sati, publika će biti u prilici da čuje koncert Branke Parlić, naše eminentne pijanistkinje iz Novog Sada, pod nazivom „Sati i drugi“, na kome će biti predstavljene kompozicije Satija, Glasa, Alvina Kurana i Ivane Stefanović. Festival će zatvoriti koncert Pavla Popova i Aleksandre Bengin, pod nazivom „Daydreaming Piano“, u 21 čas. Program će sačinjavati istoimena svita pisana za solo klavir, dok će na koncertu biti izvedena uz elektronski generisane zvukove.

branka parlic 2

Važna komponenta ovogodišnjeg izdanja Festivala su multimedijalni sadržaji, pre svega u vidu VJ i pažljivo osmišljene vizuelne koncepcije svakog koncerta, što će doprineti višeslojnosti ugođaja publike.

Prvo izdanje festivala Lasciar Vibrare, 2008. godine, zamišljeno je kao kratak pregled dešavanja u skorijoj istoriji muzike sa željom da se ovdašnja publika upozna sa značajnim ostvarenjima koja spadaju u red klasika muzike XX veka, a nisu imala priliku da se čuju u Beogradu, kao i sa novim delima koja nastaju danas. Od tada do danas, festival svake godine značajno doprinosi beogradskoj kulturnoj sceni premijernim i retkim izvođenjima savremene umetničke i elektronske muzike.

Festival se izvodi uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *