Aleksandar Žikić – Muzika kao strast i zanimanje

Danas kada su mnoge vrednosti zaboravljene, jedan razgovor je dovoljan da nas podseti na njih. Aleksandar Žikić, novinar, pisac i rok kritičar, već decenijama uspeva da rokenrol pretvara u reči i reči u rokenrol. Nedavno je bio gost novinarske radionice u Studentskom gradu i sa studentima podelio svoja iskustva.

Njegova knjiga „Mesto u mećavi – priča o Milanu Mladenoviću“ ostavila je vrlo važan trag o životu i radu čuvenog Milana Mladenovića i grupe EKV. Međutim, Aleksandrova karijera započela je mnogo ranije, kada se u nekadašnjoj Jugoslaviji počeo baviti rok novinarstvom, a prve tekstove objavio je u magazinu Džuboks:

U svakom poslu možete ići linijom manjeg otpora ili drugim, zaobilaznim putem. Najprijatnija forma novinarstva je sportsko novinarstvo, ali mene to nije zanimalo. Želeo sam da se bavim rokenrolom i kulturom. Rokenrol je odredio moj život. Naučio sam mnogo o sistemu, profesiji, integritetu i establišmentu. Muzika je moja strast. Postala mi je zanimanje i formirala se nova profesija – rok novinar.“

Do sada je objavio preko hiljadu tekstova o rokenrolu i pop kulturi. Napisao je nekoliko knjiga i sa grupom S. T. R. A. H. snimio EP „Mesec“. Put do uspeha je trnovit, a do njega se stiže znanjem, talentom i radom:

Važno je da na tom putu sačuvamo sopstvenu ličnost i naučimo da prepoznajemo istinske vrednosti. One su nekada sakrivene, teško ih je sačuvati, još teže boriti se za njih, ali ipak je mehanizam ovog sveta takav da ništa što vredi ne može ostati skriveno.

Najvažnija je kreativna i ljudska nepotkupljivost i očuvanje integriteta. U okolnostima gde živimo treba činiti najbolje što možemo i raditi ono u čemu smo najbolji – to je zadatak svakog čoveka. Većina najčešće nije u pravu, često je u pravu manjina, ali glas manjine nekad se ne može čuti“, kaže Aleksandar.

Na pitanje zbog čega je posao novinara poseban i koliko ga čini srećnim, sa puno vere i optimizma odgovara:

Posao mora biti plaćen, a rad treba da predstavlja zadovoljstvo. ‘Rad’ se nalazi u korenu reči ‘radost’. Ne dozvolite da vam rad ne bude radost i da vam posao uništava život.

Jedan deo života proveo je u Americi. Najvažnije što je tamo naučio je to da se može ostvariti sve što poželimo ukoliko smo dovoljno uporni i samouvereni:

Ako u Americi želite da ostvarite neku ideju koju ste zamislili, odmah će vam navesti deset razloga zašto je dobro da se vaša ideja ostvari. U Srbiji je drugačije, čini se da su ljudi izgubili veru u sebe i motivaciju. Srbija ima šta da ponudi! Najveći srpski brend su briljantni pojedinci: naučnici, sportistii i drugi talentovani ljudi.“

Aleksandar Zikic

Za Aleksandra Žikića je najvažnija priča, a ne pripovedač. Kroz svoje knjige, muziku i novinarstvo uči nas da je život jedna velika borba i da pažljivo osluškujemo ljude oko sebe. Važno je šta se govori, ne ko govori. U tome i jeste njegova snaga i veličina. Svojim stavom, rečima i delima odškrinuo nam je vrata jednog lepšeg sveta u kome odustajanje ne postoji i kroz koji se korača ponosno i hrabro.

[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *