Postavljena „Muška idiotska teorija“

„Koji si ti idiot!“,rečenica koju je svaki muškarac čuo makar jednom u svom životu. Dok ta rečenica uglavnom iskazuje emocionalno stanje žena u datom trenutku, muškarce u većini slučajeva ne uznemiri. Jedan od preduslova da bi se čula ta, svima već dobro poznata rečenica, je da muški pol mora da uradi neku glupu, riskantnu stvar. Muškarci imaju naviku da riskiraju više nego žene, što ih samim tim i nagoni da učestvuju u riskantnim, ekstremnim i takoreći „idiotskim“ situacijama. Do ovog zaključka su došli naučnici koji su proučavali malo poznatu Darvinovu nagradu, uvidevši da su dobitnici te nagrade većinom muškarci.

Mala lekcija o Darvinovoj nagradi

Da bi neko dobio tu istovremeno mračnu, smešnu i podrugljivu nagradu, mora da umre na neverovatno idiotski način i tako sačuva genetske predispozicije ljudske rase na duge staze. To znači da je onaj ko je dobio Darvinovu nagradu učinio uslugu čovečanstvu i tako oslobodio ljudski rod svog „idiotskog“ gena. Na primer, jedan od dobitnika te nagrade je bio terorista koji je napravio pismo-bombu. Šaljući pismo, nije stavio dovoljan broj poštanskih markica. Samim tim, pismo-bomba je vraćeno na njegovu adresu, da bi on nakon prijema (na idiotski način, ne razmišljajući) otvorio kovertu i tako postao dobitnik Darvinove nagrade. Da bi osoba osvojila nagradu, potrebno je da se ispuni par uslova. Prvo, smrt mora biti potvrđena. Drugo, mora da postoji dobrovoljna odluka osobe da je svesna da radi nešto što nije u skladu sa zdravim razumom (za one znatiželjne, sve nagrade i pravila mogu da pronadju na www.darwinawards.com).

Darvinove nagrade


Muška idiotska teorija

Korišćenjem baze podataka o dobitnicima Darvinove nagrade, naučnici iz Velike Britanije, pokušali su da ustanove tačnost ideje koju su nazvali „muška idiotska teorija“, kako bi ustanovili da li muškarci generalno imaju tendenciju da se upuštaju u rizične situacije i samim tim „idiotski rizikuju“.
Naučnici su prošli kroz sve podatke i proanalizirali sve nominovane za tu nagradu od 1995. do 2014. godine, obraćajući pažnju na pol kandidata.
Pogledano je 332 slučaja, koji su prvobitno potvrđeni kao pravi incidenti od strane Komisije za Darvinovu nagradu. Za dalju i detaljniju analizu isključeno je 14 slučajeva smrti parova, što je ostavilo 318 pojedinaca koji su mogli da uđu u statistiku za postavljanje teorije.
Ono što nije iznenadilo naučnike koji su postavili teoriju su rezultati analize. Od 318 slučajeva, 36 su bile žene… Što znači da su u ostalih 282 slučaja (ili 88.7%) bili muškarci.

Tako je, prema rečima naučnika, potvrđena teorija „da su muškarci idioti, a idioti rade glupe stvari“.

Teorija koja je postavljena mogla bi da objasni mnoge propuste u ranijim istraživanjima koja su se bavila ponašanjima oba pola. U tim istraživanjima, korišćeni su podaci iz Hitne pomoći i mrtvačnica. Dolazilo se do zaključka da je mnogo više muškaraca primljeno u urgentni centar sa povredama usled obavljanja nekog fizičkog posla ili sportskih povreda, a isto tako veći su rizici da muškarci stradaju u saobraćajnim nesrećama nego žene.

Druga strana istraživanja

Istina je da se muškarci u većoj meri bave rizičnim sportovima  ili opasnim poslovima.

Ipak, jedan deo istraživanja predstavlja i neke činjenice koje ne idu u korist postavljene teorije. Dobitnici Darvinove nagrade su uglavnom muškarci zato što slučajevi u kojima žene poginu u „idiotskim okolnostima“ vrlo često ne budu prijavljeni.
Takođe, korišćenje raznih alatki, opijuma, ili kombinovano,  dovodi se više u vezu sa muškarcima.

Još jedna stvar ne ide u korist muškom delu populacije, a to su video snimci koji se često postavljaju na internet. Ako malo obratite pažnju, na video snimcima koji se uglavnom nazivaju „funny videos“  ili „gone wrong“ i u emisijama koje se bave ljudskom glupošću (poput „Ridiculousness“), glavni akteri su u 90% slučajeva muškarci.
Ipak, može biti da i tu postoji druga strana, u kojoj ima dosta istine. Većina reakcija kada se nešto loše desi ženi je nešto poput„jadna ona kako se razbila“, što dovodi do emocije saosećanja. Međutim, u slučajevima kada se nešto loše desi predstavniku muškog pola ta emocija prerasta u „kako je glup“. I samim tim, reakcije publike su bolje kada se vidi muška glupost, pa se često iz tog razloga i prikazuje.

Ni u ovoj temi nema mesta generalizaciji ili favorizovanju polova, ali, kako pripadnice ženskog pola često vole da kažu, dečaci se samo glupiraju”.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *