Rim – Odjek u večnosti

slika 1
Jedna od najpoznatijih statua Mikelanđela Buonarotija (nakon Davida), Mojsije, nalazi se u crkvi Svetog Petra u lancima. Trebalo je da čitav ovaj koncept bude deo grobnice pape Julija II, a danas se smatra nedovršenim delom, jer je trebalo da sadrži 47 statua.

slika 2
Iako je statua Mojsija verovatno najvrednije i poznatije umetničko delo u crkvi, ona je ime dobila upravo po relikvijama koje se vide u pozadini, lancima koji su vezivali svetog Petra tokom njegovog ropstva u Jerusalimu.

slika 3

Unutrašnjost crkve Svetog Petra u lancima (San Pietro in Vincoli) je predivna, naročito rano ujutru, kada nema ljudi, sto nije česta pojava u Rimu. Na tavanici je delo Čudo od lanaca.

slika 4
Najveći amfiteatar na svetu i simbol večnog grada poseti nekoliko hiljada ljudi godišnje. Svrstan je u jedno od 7 novih svetskih čuda.

slika 5
Ispred Koloseuma stoji nekoliko gladijatora, kako bi turistima učinili boravak što verodostojnijim. Možda ćete se složiti sa mnom da je Rasel Krou mnogo bolji izbor.

slika 6
Ako obiđete čitavi Koloseum, sagledaćete i grad oko njega i uočiti kontrast između modernog i antičkog Rima.

slika 7

Pre dve hiljade godina, ovde su se održavale trke dvokolicama, pogubljenja, gladijatroske borbe, igrale drame, a pratilo ih je oko 70 000 ljudi.

slika 8
Amfiteatar je u lošem stanju zbog brojnih zemljotresa i krađe kamenih blokova. Od ove statue ostao je samo deo konja i samog konjanika.

slika 9
Nedaleko od Koloseuma nalazi se Konstantinov slavoluk – najveći slavoluk antičkog doba. Podignut je nakon Konstantivnove pobede u jednoj bici.

slika 10
Čitav slavoluk je ograđen da bi bio zaštićen, a najlepši detalj na ogradi je vučica na ulazu.

slika 11
Ova veličanstvena građevina, Oltar otadžbine, podignuta je u spomen Vitoriju Emanuelu, prvom kralju ujedinjene Italije. Nazivaju ga „ocem otadžbine“ (Padre della Patria). Njegov grob se nalazi u Panteonu.

slika 12
Prekoputa spomenika nalazi se crkva Svete Marije di Loreto. Smatra se da ova crkva ima i svoju bliznakinju, crkvu Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano Church.

slika 13
Pretpostavlja se da je na ovom mestu Julije Cezar ubijen 15. marta 44. godine pre nove ere. Znalo se, iz antičkih spisa, da je ubijen u Pompejevoj kuriji, ali su tek skoro arheolozi uspeli da nađu dokaze i tačno mesto gde se ubistvo desilo.

slika 14
Jedno od dva ostrva na Tibru, dužine oko 250 metara, povezano je sa obe obale putem dva mosta.

slika 15
Gotovo svaka zgrada u Rimu je isto izgrađena. Ni na jednoj arhitekte nisu odustale od načina gradnje i drvenih žaluzina.

slika 16
Spomenik Đordanu Brunu, italijanskom filozofu, matematičaru i astrologu, na Trgu cveća (Campo de Fiori). Proglašen je za jeretika i na mestu gde se spomenik nalazi je i spaljen.

slika 17
Da, on lebdi. Nisam sigurna da li je ovo iluzija ili magija, ali ovakvih izvođača u Rimu ima mnogo.

slika 18
Fontana
četiri reke na trgu Navona (Piazza Navona) predstavlja četiri velike reke na četiri kontinenta gde je postojala papska vlast – Amazon, Gang, Nil i Dunav. Ova statua predstavlja Nil, a oči su mu prekrivene jer se tada nije znalo gde Nil izvire.

slika 19
Na trgu Navona nalazi se i Neptunova fontana, gde je Neptun predstavljen u borbi sa morskom nemani – oktopodom.

slika 20
Kupola Panteona je izgrađena kao savršena sfera, jer je njen prečnik iste dužine kao i visina – 43.3 metra. Na vrhu se nalazi kružni otvor, koji predstavlja jedini izvor dnevne svetlosti, jer u Panteonu nema prozora.

slika 21
Jedan od muzeja u Vatikanu je i egipatski i u njemu je izloženo nekoliko mumija.

slika 22
Galerija statua, deo muzeja Pio Klementino u Vatikanu, sadrži statue i biste božanstava i vladara.

slika 23
Iako umetnička dela u Vatikanu oduševljavaju, pogledajte gore: tavanice će vam oduzeti dah. Ova se nalazi u galeriji sa tapiserijama.

slika 24
Jedna od najraskošnijih i za mene najlepših tavanica je u galeriji sa geografskim kartama.

slika 25
Fontana sa šišarkom deo je dvorišta Belvedere u Vatikanu.

slika 26
A šta kažete na ovo veličanstveno stepenište koje vas ispraća iz Vatikana?

slika 27
Kako sam ih ja videla, Pegazi, na vrhu zgrade Kasacionog suda.

slika 28
Pogled na Baziliku svetog Petra sa mosta Umberta Prvog, sina Vitorija Emanuela, ispred zgrade Kasacionog suda.

slika 29
Mene je ova statua podsetila na Sančo Pansu, ali nije, već je samo jedan od ukrasa u parku Borgeze.

slika 30
Pogled na Narodni trg (Piazza del Popolo) sa vidikovca Pinčio u parku Borgeze. U pozadini se vidi Bazilika svetog Petra.

slika 31
Crkva svetog Ignacija posvećena je Ignaciju Lojoli, osnivaču jezuitskog reda. Slike na tavanici broda slave rad svetog Ignacija i reda, uz alegorijski prikaz četiri kontinenta – Amerike, Azije, Afrike i Evrope. Ogledalo koje se nalazi na zemlji obuhvata i uvećava čitavu tavanicu.

slika 32
Bazilika svete Marije Velike (Basilica di Santa Maria Maggiore) je jedna od prvih i najveća crkva u Rimu posvećena Bogorodici Mariji.

slika 33
Smatra se da je velelepna tavanica optočena zlatom koje je Kristofer Kolumbo doneo kraljici Izabeli i kralju Ferdinandu, a oni poklonili papi Aleksandru VI.

slika 34
Crkva svetog Karla na četiri fontane, popularno nazvana San Carlino (mali sveti Karlo), zbog svoje veličine i činjenice da u Rimu postoje još dve crkve svetog Karla, nalazi se pored fontana. Na njima jedna statua predstavlja reku Tibar, druga reku Anio, a smatra se da su na preostale dve boginje Dijana i Junona.

slika 35
Šta je prva stvar koja vam padne na pamet kad pomislite na saobraćaj u Rimu? Vespa!

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *