Završni koncerti ciklusa „FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU“

Treća sezona ciklusa koncerata koji promoviše najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti,  ulazi u svoj finiš koncertima koji će od 25. do 27. decembra 2014. biti održani u Guarneriusu. Troje izuzetnih mladih umetnika, zatvoriće seriju od 12 koncerata, kroz koju smo od septembra ove godine na sceni Guarneriusa ugostili 14 najtalentovanijih studenata FMU-a.

Ciklus koncerata FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU je pokrenut 2012. godine, sa ciljem da se najboljim studentima ovog fakulteta omogući da kroz solistički nastup, svoj talenat i izuzetan trud uložen u postizanje vrhunskih rezultata, predstave javnosti, kao i da se skrene pažnja publike i medija na njihove uspehe.

Serija koncerata je do sada promovisala 39 mladih umetnika, studenata osnovnih, master i doktorskih studija, sa odseka za gudačke i duvačke instrumente, klavir i solo pevanje. Svi učesnici ciklusa su dobitnici prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i nagrada iz fondova fakulteta i najbolji su predstavnici nove generacije mladih srpskih umetnika, o čijim ćemo uspesima tek slušati.

Organizatori ciklusa su FMU i Guarnerius, a drugu godinu zaredom pokrovitelj projekta je kompanija Nelt, koja u skladu sa svojom strategijom društveno odgovornog poslovanja, nastavlja da pruža priliku talentovanim akademcima da domaćoj javnosti predstave svoja umeća i dosadašnja umetnička dostignuća, kao i da aktivno učestvuje u njihovoj afirmaciji.

Svi nastupajući koncerti počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan.

1.Nikola Avramovic foto

U četvrtak, 25. decembra u Guarneriusu će nastupiti pijanista NIKOLA AVRAMOVIĆ, za koga je ova godina bila naročito uspešna – bio je polufinalista na prestižnom takmičenju “Jeunesses Musicales” u Beogradu, pobedio je na audiciji za “Yamaha” stipendiju, dobitnik je i nagrade iz fonda “Olga Mihajlović” za najtalentovanijeg studenta klavira, a upravo je primljen na master studije na prestižnom Royal College of Music u Londonu, i to uz punu stipendiju za obe godine studija. Program njegovog koncerta donosi kompozicije Betovena, Lista i Rahmanjinova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U petak, 26. decembra pravo iz Barselone, na scenu Guarneriusa stiže sopran MILICA JOVIČIĆ, koja će nam kroz program pod nazivom „De Espagna vengo“ dočarati duh Španije. Uspešna mlada umetnica je osnovne i master studije solo pevanja završila u Beogradu, trenutno je na specijalistiĉkim studijama Konzervatorijuma Liceu u Barseloni, a takođe je i apsolvent Filološkog fakulteta u Beogradu, na Katedri za španski jezik i književnost. Dobitnica je brojnih nagrada, a nastupala je i van naše zemlje, čak i u Kini, gde je ovog proleća sa plesnim ansamblom Frula, kao vokalni solista gostovala u nekim od najvećih kineskih pozorišta.

Koncert u Guarneriusu će biti prilika da Milica spoji svoje dve velike ljubavi – muziku i Španiju i prirediće nam veče čuvenih španskih autora Garsije Leoza, Granadosa, Halftera, Serana, Barbierija i Lune, a posebna ekskluziva programa je to što će veliki broj kompozicija biti premijerno predstavljen beogradskoj publici. Klavirski saradnik će biti Aleksandra Dragosavac.

3.Dusan Panajotovic foto

Koncertom u subotu, 27. decembra, jedan od najboljih mladih srpskih violinista DUŠAN PANAJOTOVIĆ i zvanično će zatvoriti treću sezonu ciklusa “FMU i Guarnerius nagrađuju”. Nagrađivani umetnik sa uspehom nastupa u zemlji i inostranstvu, a na spisku koncertnih sala sa kojima se kao izvođač susreo, su i čuveni pariski Gavo i Berlinska filharmonija. Iz bogatog spiska do sada osvojenih nagrada, izdvajamo I nagradu na prestižnom međunarodnim takmičenju muzičkog festivala “Summit festival Burgos” u Španiji, a nekoliko puta je proglašavan za najboljeg studenta violine na FMU. Učestvovao je na muzičkom festivalu ”Neisuoni Deiluoghi” u Italiji kao solista (2013), bio je član “Deutsch- Skandinavische orchestra” sa kojima je nasupao u sali Berlinske filharmonije, kao i koncertmajstor “Young Euro Classic orchestra” sa kojim je nastupao u čuvenoj sali “Berlin Konzerthaus”.

Za koncert u Guarneriusu Dušan je pripremio virtuozan program, u okviru kojeg će, uz klavirsku saradnju Aleksandre Dragosavac, izvesti kompozicije Vijenjavskog, Baha i Franka.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *