Zlatibor

Na 230km udaljenosti od Beograda nalazi se planina Zlatibor. Prosečna nadmorska visina ove planine jeste 1000m. Ovo čuveno turističko mesto u Zapadnoj Srbiji pre svega karakteriše prijatna klima, mnoštvo prostranih proplanaka, dobra hrana, odlične ski staze kao i duge uređene staze za svakodnevnu šetnju i relaksaciju.

Značajan faktor ima i veštačko jezero koje se nalazi u samom centru. Tu se posetioci mogu klizati tokom zime, a kupati i sunčati tokom leta. Jezero je okruženo prijatnim zelenilom.

slika1

U zimskim mesecima ljudi se opredeljuju za odmor u vazdušnim banjama, ali ono što je karakteristično za ovo mesto jeste to što tokom čitave godine ima turista, čak u letnjem periodu više nego u zimskom. Za sve to je zaslužan niz aktivnosti kojima se možete baviti na Zlatiboru. Na 7km od centra planine nalazi se ski centar Tornik koji u svom sklopu ima tri prelepe staze.

Ova planina pruža mogućnosti za odmor kako pojedincima, tako i sportskim grupama i reprezentativcima. Poseduje veliki broj fudbalskih, teniskih i košarkaških terena sa visokokvalitetnom opremom.

Smeštaj u ovom kraju je veoma raznovrstan, počev od starih, drvenih, etno kućica, pa sve do najluksuznijih hotela poput „Mone“ ili „Dunav“ odmarališta.

slika5

Postoje i mnogi programi koji se održavaju na „Čigoti“, zdravstvenom centru. Pre svega, u letnjim mesecima aktuelan je program „Čigotica“ koji traje 21 dan i omogućava mladima iz naše zemlje da se izbore sa problemom gojaznosti.

Oni koji su zainteresovani za istoriju ovog mesta svakako treba da posete kulturno-istorijske spomenike i atrakcije kao što su Spomen obeležje streljanim partizanskim ranjenicima na Kraljevskim vodama i Palisadu 1941. godine i Kraljevska česma izgrađena u čast Aleksandra I Obrenovića koji je 1983. boravio na ovoj lokaciji.

slika2

Tokom čitave godine u ovom predelu Srbije održavaju se mnogo brojne manifestacije. Među najinteresantijim je „Pršutijada“ koja se održava svake godine u januaru na Mačkatu, malom, prelepom zlatiborskom selu poznatom po veoma ukusnim proizvodima od prerađenog mesa.

Stanovništvo se pretežno bavi stočarstvom, pa artikli koji su čuveni jesu sir i kajmak. Takođe, na pijaci se mogu naći predivni odevni predmeti od prirodnih materijala kao što je vuna. Zemljane posude i sitnice sa tradicionalnim pečatom se mogu videti na skoro svakoj tezgi. Prirodni med i čajevi su veoma poznati proizvodi ovog kraja.

Urbani centar Zlatibora predstavlja pravo mesto za noćni život, a tokom dana vreme možete provoditi u baštama mnogobrojnih kafića i poslastičarnica.

slika4

Natalija Milovančević

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *