Top 10 aktuelnih knjiga u Srbiji u 2014. godini

Prodaja knjiga u Srbiji opada, kao i uostalom u celom svetu, zahvaljujući globalnoj popularnosti interneta kao medija za dobijanje informacija i za razonodu, ali i padu interesovanja za lepu pisanu reč.

Tom padu je dodatno doprinelo poskupljenje knjiga i udžbenika početnom ove godine, kome je uzrok povećanje PDV-a na knjigu sa 8% na 10% i na repromaterijal sa 18% na 20%, što povećava troškove štampanja. Domaći izdavači se slažu u jednom: podizanje PDV-a na knjigu šteti kulturnom životu Srbije, i idealan korak za popularizovanje knjige bi bio ili usmeravanje tih sredstava na izdavačku delatnost ili potpuno ukidanje poreza na knjigu – što je već učinilo 5 članica EU: Engleska, Irska, Poljska, Italija i Litvanija.

Trend je i da se manje kupuju ozbiljne knjige, a više laka literatura.

Evo spiska najaktuelnijih knjiga, prema poslovnom portalu ekapija:

10. Krive su zvezde, Džon Grin; URBAN READS, 2013

„Knjiga koja je rasplakala svet!“

Priča o Hejzel, koja boluje od raka u terminalnoj fazi. Zahvaljujući čudu, tumor se smanjio i ona dobija još malo vremena na ovom svetu – i upoznaje Ogastusa u Grupi za podršku. Njen život kreće drugačijim tokom, iako mu je kraj vrlo blizu…

9. Mudrost koja te vodi, Robin Šarma; VULKAN IZDAVAŠTVO, 2014

„Robin Šarma još jednom pretače drevnu mudrost u inspirativnu priču…“

Piter je direktor ugledne kompanije i ne zna kako da se nosi sa padom elana zaposlenih skrhanih korporativnom atmosferom i surovom trkom za novcem. A onda, u ružičnjaku ispred svoje kancelarije, Piter ugleda priliku u kaluđerskoj odori…

8. Moć je u Vama, Lujza Hej; LEO COMMERCE, 2014

„Neka Vam ova knjiga otkrije koliko ste stvarno moćni.“

Ova knjiga je svojevrsni produžetak knjige Možete da izlečite svoj život iste autorke, koja je odlučila da kroz nju iznese svoje nove ideje o tome kako sami možete popraviti kvalitet svog života.

7. Kaluđer koji je prodao svoj Ferari, Robin Šarma; MONO I MANJANA, 2011

„… knjiga koja će Vas naučiti da ostvarite svoje snove…“

Advokat Džulijan Mentl, posle infarkta, preispituje svoje životne prioritete i zapućuje se na duhovno proputovanje Himalajima.

6. Ne traži me, Ema Čejs; VULKAN IZDAVAŠTVO, 2014

„Debitantski roman godine, po izboru sajta Goodreads.“

Dru Evans je privlačan i šarmantan biznismen koji može da ima svaku koju poželi. A onda se pojavila Kejt, sa kojom želi i nešto više od strasti…

5. Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici, Rodrigo Munjos Avia; SAMIZDAT DOO, 2014

„Reč je o inteligentnoj komediji, koja iza priče o neobičnom junaku koji se bori sa tragikomičnim problemima, prvenstveno na polju svog psihičkog zdravlja.“

Roman bogat smešnim situacijama, karikira analizu ljudskog uma i pita se da li je ona uopšte moguća, budući da je um apstraktan i unikatan.

4. Preljuba, Paolo Koeljo; LAGUNA, 2014

„Začuđujuća priča o tome kako izgleda imati sve a biti nesrećan.“

Linda se upušta u aferu sa političarem koji je bio njen dečko pre nego što se udala i postala posvećena majka i uspešna novinarka. Upustivši se u strasnu i zabranjenu vezu, Linda se pita da li je ova „ljubav“ ona prava…

3. Ostrvo, Viktorija Hislop, EVRO GIUNTI, 2014

„Nagrada za najbolji debitantski roman u Velikoj Britaniji 2007!“

Aleksis Filding, rešena da sazna nešto o prošlosti svoje majke, odlazi na ostrvo Krit koje krije strašne i poražavajuće tajne.

2. Tvrđava, Meša Selimović, VULKAN IZDAVAŠTVO, 2014

„Usamljenost rađa misao, misao nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu.“

Tvrđava simbolizuje svaku zajednicu, ali i svakog pojedinca, koji mora da se oslobodi okova svojih predrasuda i ubeđenja, jer je to jedini način da spozna druge ljude i svet oko sebe. Glavni junak, Ahmed Šabo, pokušava da izađe iz svoje „tvrđave“ i nađe sponu sa ostalim ljudima, bez obzira na različitosti.

1. Central park, Gijom Muso; VULKAN IZDAVAŠTVO, 2014

„Možda se, ipak, ništa ne dešava slučajno.“

Dva neznanca se bude na klupi u Central parku, pripadnica pariske policije i džez pijanista. Nijedan od njih ne zna kako je tu dospeo. Zajedno kreću u potragu za istinom, a ono što će saznati preti da oboma uništi život kakav su vodili do tada.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *