Komedija „Raspareni par“ za sve razvedene, švorc i aljkave

Predstava „Raspareni par“ odigrala se 17. decembra na sceni Kulturnog centra „Čukarica“, u režiji Žan-Batist Demarinja, u izvođenju teatra „Le Studio“, a za čiji se dizajn pobrinula SanjaKarić; komedija koja je na samom početku obećavala. Glumačku postavu sačinjavaju mladi glumci počevši od MarkaPetrovića, MirkaJokića, StevanaStančevića, DraganaMiloševića, IvaneIlić i BojaneSimić. Uz pomoć glavnih aktera Raše i Srećka i njihovih prijatelja publika će spoznati sebe i svoje svakodnevne situacije, smejati se manama i vrlinama glavnih glumaca. Glumci se na samom početku obraćaju publici tj. upućuju da je predstava namenjena svakom od prisutnih. Nije nužno da vas svaka predstava navede na smeh i razmišljanje, to zavisi od tematike kojom se bavi, ali ova predstava sadrži onaj oslobađajući smeh do suza.

Glavni zaplet predstave nastaje kada glumački par koji čine Raša i Srećko pod okolnostima koje im život nameće počinju da žive zajedno i vremenom poprimaju karakteristike bračnog para. Obojica su razvedeni – Raša srećno razveden, a Srećko će vremenom to postati. U ovoj zajednici Raša je alfa mužjak, a Srećko ženka. Dvojica najboljih drugara, novinara, uviđaju da jedan drugog ne mogu da promene i počinju da se prihvataju sa svim manama i vrlinama.

Radnja je smeštena u Rašinom stanu, a pored glavnog stambenog okruženja premešta se u kafić i kafanu. Predstavu karakteriše pristupačan humor, dinamična radnja koja dovodi do toga da se publika opusti i zaboravi probleme. Glumci iskreno ulaze u svoje uloge, ne štede se i sve vreme drže pažnju auditorijuma. Šale koje međusobno upućuju govore o njihovim karakterima. Pored muške ekipe, pojavljuju se i dve komšinice, raspuštenice Nensi i SuziGolubović, rodom iz Crne Gore koje u Srećkovoj empatiji prepoznaju osobine koje i same imaju.

raspareni par 2

Na početku već možemo ući u karakter glavnih glumaca. Tako možemo primetiti da je Raša aljkav, zapušten, što se odražava na njegov stan (frižider mu je crk’o-hrana se kvari, stan mu je u haosu, smrdi), ali i život jer se odaje porocima (opijanje, provod i regulisanje parking kazni koje rešava preko veze-drugara). Sa bivšom ženom Brankom ima dvoje dece, koja žive u Budvi kod dede u luksuznoj kući. Raša je uvek raspoložen za muvanje cica i za dobar provod. U pojedinim trenucima pokazuje svoju nežnu stranu kada govori kako je pregrmeo razvod; da je bežeći od realnosti i boli sebe lečio tako što se ceo dan opijao.

Ali čudne su Rašine bračne boli, budući da mu je žena večito udovoljavala i spremala razna jela koja je on odbijao, ne bi li je potom budio u gluvo doba noći i tražio da jede. Pored toga, svoju dragu je toliko poštovao, da ju je za godišnjicu braka odveo, ni manje ni više, nego na derbi. I dalje mu je nejasno zašto ga je ostavila. Njegova bivša žena Branka preti mu zatvorom zbog neisplaćenih alimentacija.

O Srećku saznajemo od njegovih prijatelja; da je on četrdesetogodišnjak koji živi na Vračaru, bio je sa Cecom sedam godina u braku i imaju dvoje dece. Pedantan je, osećajan i svi u društvu znaju da će ga taj razvod rastrgnuti. Za njega kažu da je osoba koja vezuje pojas u garaži i nosi šal za Đurđevdan. Kada se Srećko pojavi na sceni, vidimo da on zapravo sažaljeva samoga sebe i da često pada u depresiju. Društvo ga odvraća od samoubilačke misije i pokušava da mu skrene misli. U zajedničkom životu Raše i Srećka, vidimo da Srećko poseduje sve osobine žene – u određenom trenutku se rasplače, čisti, usisava, pere, pegla Rašinu odeću i ispituje ga kada kasno dolazi gde je bio i šta je radio. Stan nakon Srećkovog dolaska poprima čist izgled i deluje kao da je ženska noga ponovo kročila u isti. Srećko je preopterećen pedantnošću do te mere da stalno nešto briska, kuva, sređuje.

Raša i Srećko su međusobno toliko različite ličnosti što dovodi do netrpeljivosti, svađe i izbacivanja Srećka iz stana. Na kraju Srećka udomljavaju komšinice Nensi i Suzi. Zahvaljujući Srećku, Raša je svojoj ženi isplatio alimentaciju, a zauzvrat je omogućio Srećku mnogo više, spasio ga je od smrti i omogućio da započne novi život, ujedno i da zaboravi svoju prošlost i život koji se tiče njegove bivše žene Cece.

Kao zaključak, Raša izgovara bitne reči: „Brakovi dolaze i odlaze, a prijatelji ostaju.“ Publika je glumce pohvalila gromoglasnim aplauzom, a nakon spuštanja zavese nastavila da prepričava određene scene iz predstave, smejući se i ponavljajući pošalice iz svakodnevnih životnih situacija u kojima su neki pronašli svog Srećka i Rašu.

Za više informacija posetite sajt http://www.kccukarica.rs

Izvor fotografija: Časopis InterFON, teatar Le Studio.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *