Eksponati za pamćenje

Bilo da ste ljubitelji muzeja ili ne, pitaćete se kako je neko došao na ideju da osnuje neki od muzeja sa ove liste. Čak i ako ste verni pratilac muzejskih dešavanja i pratite kolekcionarske priče, za neka od ovih mesta verovatno nikad niste čuli. Dakle, očekujte neočekivano, jer slede najčudniji muzeji sveta.

Muzej loše umetnosti

Kako piše na zvaničnom sajtu ove institucije, koja je počela sa radom 1994. godine u podrumu jedne privatne kuće u Bostonu, ona se bavi sakupljanjem, očuvanjem i izlaganjem loše umetnosti u svim oblicima. Kao jedini muzej te vrste u svetu, ubrzo je postao pravi hit. Ukoliko niste previše talentovani za umetnost, ovo je pravo mesto za vas, jer ćete shvatiti da vam zapravo uopšte ne ide loše, dok budete pokušavali da odredite šta je „umetnik“ želeo da naslika.

esponati za pamcenje2

Sulabh internacionalni muzej toaleta

Ovaj muzej, osnovan 1970. godine u Nju Delhiju, prati istoriju toaleta u protekla četiri i po milenijuma. Cilj muzeja je da edukuje zainteresovane o razvoju toaleta, da istraživačima pruži informacije o promenama u dizajnu, materijalima i tehnologijama koje su usvajane kroz vekove, da pomogne proizvođačima u toj grani da unaprede svoje proizvode, kao i da pomogne ekspertima da se reše sanitarni problemi. Muzej je, inače, deo internacionalne organizacije koja se bavi ljudskim pravima i ekologijom.

esponati za pamcenje5

Muzej kose

Muzej je osnovao grnčar Chez Galip u Avanosu u Turskoj. Ako vam se kolekcija koju čine uzorci kose sa 16.000 žena ne čini dovoljno čudno, na tu činjenicu dodajte i to da se muzej nalazi u jednoj maloj, kapadokijskoj pećini. Zamislite tu pećinu i zamislite da u njoj umesto stalaktita vise pramenovi kose – tako izgleda ovaj muzej. Sve je počelo tako što je prijatelju osnivača, kada je napustio Avanos, žena ostavila deo kose da je po tome pamti i otada su žene koje su posećivale ovu pećinu odsecale po pramen kose, ostavljajući i svoju adresu i tako je kolekcija impresivno rasla.

eksponati za pamcenje7

Internacionalni muzej kriptozoologije

Nalazi se u Portlandu, u saveznoj američkoj državi Mejn. Osnovao ga je kriptozoolog Loren Coleman 2003. godine i čini ga kolekcija predmeta vezanih sa takozvane „skrivene životinje“, odnosno one čije postojanje još nije dokazano, kao što su Yeti, Bigfoot (Veliko stopalo), morska i jezerska „čudovišta“. Ako ste i vi u potrazi za ovim stvorenjima, ovaj muzej je idealno mesto za početak istraživanja.

Meguro muzej parazita

Muzej je osnovao Satoru Kamegai 1953. u Tokiju. Kao što i sam naziv kaže, muzej izučava parazitizam kao oblik života. Iako je parazitizam uglavnom negativan pojam, ovaj muzej predstavlja i njegove pozitivne strane, kao i sve njegove oblike, koji nisu za svačija čula.

eksponati za pamcenje10

Muzej srednjоvekovnih instrumenata za mučenje

U ovom muzeju u Amsterdamu nalazi se preko stotinu sprava za mučenje, od kojih neke zaista izazivaju čuđenje i pitanje kako su mogle biti korišćene, ali apsolutno sve izazivaju jezu kod posetilaca. Kolekcija je napravljena na osnovu skica i crteža i služi kao podsetnik na mračna vremena.

Muzej čokolade

Ljubiteljima najpoznatije svetske poslastice na raspolaganju je mnoštvo muzeja, između ostalog u Londonu (koji sem degustacije nudi i različite radionice na kojima se uče tehnike spravljеnja čokolade), Parizu (gde se na tri sprata može učiti o proizvodnji čokolade kroz vekove, kao i probati najrazličitije vrste kakaa), Briselu (gde se može saznati sve o proizvodnji kakaa, a ceo jedan sprat je posvećen isključivo belgijskoj čokoladi), Strazburu – čiji je muzej tematski podeljen da prati istorijski razvoj čokolade, a u njemu ima i mnogo specijalizovanih radnji.

eksponati za pamcenje 15

Muzej sladoleda

Museo di gelato se nalazi – gde drugde – nego u srcu Italije, zemlje po kojoj je ledena poslastica i poznata. Muzej je osnovan u Bolonji, 2012. godine. Kako kažu na sajtu, muzejska tura obuhvata tri bitna aspekta – evoluciju sladoleda, istoriju proizvodnje i mesta gde je popularan. Muzej čine originalne mašine za proizvodnju, različiti alati, kao i preko 10.000 istorijskih slika i dokumenata.

eksponati za pamcenje 16

Muzej propalih veza

Muzej su u Zagrebu osnovali filmska producentkinja i akademski slikar, koji nakon višegodišnje neuspele veze nisu znali šta da rade sa preostalim zajedničkim stvarima. Nakon toga su proširili ideju među svojim prijateljima, a nakon svetske turneje zbirka se značajno povećala zahvaljujući donacijama posetilaca. Zbirku čini mnoštvo zaista raznovrsnih predmeta za koje vlasnici veruju da sadže energiju nekadašnjih emotivnih odnosa.

eksponati za pamcenje19

Podvodni muzej u Kankunu

Muzejska kolekcija je započeta 2009, a do sada broji oko 500 statua koje se nalaze na dubinama između tri i šest metara. Predviđa se da će zbirka statua vremenom postati deo koralnog grebena i prirodno se uklopiti u podvodno okruženje, a za sada je na raspolaganju ljubiteljima ronjenja kao nesvakidašnje iskustvo.

eksponati za pamcenje21

Dakle, ljubiteljima muzeja je na raspolaganju mnoštvo zanimljivih destinacija, tako da je samo problem odlučiti gde da se otpočne muzejska tura.

Galerija eksponata:

[print_gllr id=20095]

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *