U glavi je spas

u glavi je spas3

Nedavno sam na facebook-u videla sliku drugarice sa kojom se dugo nisam srela. Na prvi pogled nisam uspela da je prepoznam, ali, pošto sam dobro proanalizirala sliku i shvatila da nije fotošop, još uvek u neverici, utvrdila sam da je to svakako ona. Neverovatno koliko je smršala. Pamtim je kao slatku bucu. Moram da priznam, sada izgleda odlično.

Isprva sam mislila: „O Bože, svi su smršali, samo ja ne. Od sutra sam na dijeti !“

Na slici deluje srećno i mogu da primetim da se osmehuje vrlo zadovoljno. Ruku drži na boku. Ruku iliti ručicu ispod čije blede kože samo što ne iskoči kost.

Odlično izgleda? Čekaj, čekaj. Ipak ne. PREMRŠAVA JE!

Na trenutak me je obuzela neka jeza. Da nije, Bože ne daj, u pitanju anoreksija?

Tačno je da sve mi želimo da budemo lepe i zgodne poput top-modela. Tačno je da smo na ivici depresije kada shvatimo da to nismo. Ali, šta je zapravo lepota i ko je lep?

O ukusima ne treba raspravljati , kažu. Možda ipak treba jer su ukusi danas u velikoj meri uniformisani i svode se na ono što je u modi. Tako je nekadašnji pojam ženstvenosti koji je podrazumevao obline i princip „manje je više“ što se oblačenja tiče, zamenjen figurama mršavih manekenki zbog kojih se mnoge „devojke iz komšiluka“ izgladnjuju. S obzirom da danas modu diktiraju mediji, upravo iz ovog razloga u Izraelu je zabranjeno promovisanje mršavih manekenki, po principu „bolje sprečiti, nego lečiti“.

Naizgled jednostavne dijete, razni laksativi i preokupiranost misli o fizičkom izgledu mogu biti prvi korak ka opakoj bolesti, odnosno poremećajima u ishrani poput bulimije i anoreksije .

u glavi je spas1

U želji da smršaju i dostignu savremeni ideal lepote, mnoge devojke se najpre podvrgavaju raznim dijetama. A ukoliko dijeta bude kratkotrajna ili nedelotvorna javlja se osećaj krivice. Najlakše je prejesti se, a onda trk u kupatilo, prst u grlo i gotovo.

Pomisliš: „Ovo je prvi i poslednji put. Neću više.“ Ali hoćeš, jer bulimija je vrlo ozbiljna stvar , začarani krug u kome se krećeš izbezumljen i bolestan i iz koga se vrlo teško izlazi jer misliš da držiš stvari pod kontrolom i da danas stvarno poslednji put povraćaš. Ali to danas postaje sutra. I sutra postaje sledeće sutra…

Nije ništa strašno, mogu da prekinem kad god hoću.“, i dalje veruješ. A onda kada počneš da se osećaš malaksalo i kada tvoji roditelji počnu da primećuju da se sa tobom dešava nešto čudno, i ako ti menstruacija kasni a nema poznatog razloga za to, počneš polako da se pitaš čemu sve ovo i kako je do ovoga došlo. Sledi strah, zatim prihvatanje. I dok u jednom trenutku priznaješ sebi da si bolesna i da ti je potrebna pomoć, već u sledećem ubediš sebe da je sve u redu, a onda ponovo počne da vrišti glas u tvojoj glavi i ponavlja DEBELA SAM!

Psihički, više nego fizički poremećaj bulimija, ako tako deluje u početku, uopšte nije naivna stvar. Ta „moderna bolest“, prepoznaje se kroz simptome poput misterioznog nestanka hrane iz frižidera, izbegavanje zajedničkih obroka, stalne gladi i nenormalnog prejedanja, da bi se na kraju otrčalo u kupatilo i „ispraznilo“. Telo od hrane a duša od krivice.

Misliš o tome šta si pojela, na kom delu tela će se stvoriti naslage. Po ceo dan brojiš kalorije, ne silaziš sa vage koja pokazuje da si smršala, oglеdalo ti je stalno pred očima i svi vide istinu, samo ti ne. I opet ista misao: DEBELA SAM !

u glavi je spas2

Nastaje dvostruki konflikt, ljubav prema hrani sukobljava se sa strahom od debljanja . Osoba postaje isfrustirana, a stalna anksioznost može lako dovesti do depresije.

Čini ti se da ludiš i sve što želiš je da se probudiš iz ove noće more. Ali noćna mora se pretvara u realnost u kojoj ličiš na zombija sa podočnjacima do poda i ispijenim licem. Nemaš snage ni da hodaš a kamoli da potrčiš, ali ti i dalje želiš da vežbaš i SMRŠAŠ. Onda više ne želiš da povraćaš. Ali ne želiš ni da jedeš. Ni ne primećuješ kako tvoja bulimija polako prelazi u anoreksiju , a tvoj strah od debljanja postaje strah od hrane. Otuđujes se od spoljašnjeg sveta i zavlačiš se u svoj sopstveni gde je jedini cilj POSTATI RIGOROZNO MRŠAV. Ogledalo je i dalje tu ali ti se još malo nećeš moći videti jer polako nestaješ. Ali ono što ti u ogledalu i dalje, posle svega vidiš, prati samo jedna, čvrsto utemeljena misao: DEBELA SAM !

Nije nužno da iz bulimije proizađe anoreksija . Zajedno ili pojedinačno, ovi poremećaji u ishrani, pored psihičkih posledica, gotovo uvek imaju i fizičke a u najgorem slučaju može doći i do smrti.

Iako nije čest slučaj, i muškarci mogu patiti od ovih poremećaja.

Ne osuđujte osobe sa bulimijom i anoreksijom. Njima je više od svega potrebna pomoć . Ona proizilazi iz prihvatanja bolesne osobe. A kada osoba svesna svoje bolesti pristane na lečenje, potrebno je obratiti se stručnjaku.

I među javnim ličnostima mogu se naći oni koji su bolovali, ali i oni koji su pobedili bolesti ovog tipa. Među njima je pevačica i glumica Demi Lovato koja se uspešno izborila protiv bulimije. Ona je posle oporavka, otvoreno pričala o svom problemu s namerom da pomogne devojkama koje se zbog manjka samopouzdanja predaju riziku. Takođe, motivisala je devojke koje su već bolesne da se izleče uz reči: „Stay strong !“

u glavi je spas4

Ti si više od ovog poremećaja.“

Reci STOP poremećajima u ishrani! Problem jeste u glavi ali u glavi je i spas (ne u WC šolji) ! Izvadi prst iz grla i stavi ga na čelo , zapitaj se: „Da li je vredno da zbog fizičkog izgleda izgubim zdravlje?“ Tvoj život jeste tvoj, ali je i poklon od Boga i tvojih roditelja. Misliš da je njima lako da te gledaju kako se topiš i propadaš pred njihovim očima? Želiš li da ti sutra budeš roditelj? Ako želiš, brini o sebi i svom zdravlju. Ako nastaviš ovako, nećeš moći… I zapamti, dok si zdrava, vole te svi. Ako se, ne daj Bože razboliš, bar polovina tvojih prijatelja neće više biti to.

Prestani da jadikuješ, shvati da si prelepa i jedinstvena. Budi zdrava! A biti zdrav znači biti lep. Stavi znak jednakosti između ova dva pojma i živi.

Dijeta? Izgladnjivanje? Ipak ne. Umerenost? To je već u redu.

Zato, na kraju ove godine, pred sam početak nove, neću sebi odrediti cilj da u 2015. smršam. U 2015. godini naučiću da prihvatim i zavolim sebe baš ovakvom kakva jesam.

Izvor fotografija

listas.20minutos.es

www.tumblr.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *