5 fraza koje uspešan govornik ne bi trebalo da izgovori

“Reči su najmoćniji lek koje čovečanstvo  koristi”, jednom je rekao engleski književnik Radjard Kipling. Uspešni komunikatori koriste jezik koji pleni, motiviše, pa i ubeđuje ljude. Od velike važnosti je izbor reči koje će govornik upotrebiti, i time podstaći publiku da mu veruje.

Izvinite.“

Ukoliko nas neko iz publike pita da ponovimo prethodnu rečenicu ili nas zamoli da pričamo glasnije, bolje je izbeći izvinjenje, već odgovoriti sa „Naravno, vrlo rado“. Govornici se, takođe, često izvine ako su napravili grešku koju publika najverovatnije nije ni primetila. Na primer, ukoliko ste nešto prethodno zaboravili da kažete, ne bi trebalo to naglašavati i izviniti se zbog toga. Pređite odmah na stvar. Ne umanjujte svoj autoritet i stručnost nepotrebnim izvinjenjima.

Nisam se pripremio kao što je trebalo.“

Ova fraza narušava Vaš ugled na više načina. Izgledaće kao da tražite izgovore ili da ne smatrate publiku bitnom. Vaša odgovornost i obaveza je pripremiti se i dati sve od sebe da Vaš javni nastup bude svrsishodan.

Umoran sam.“

Iako ste umorni, ne prenosite to auditorijumu, koji očekuje od Vas znanje i autoritet. Nemojte ih razočarati tako što nećete pružiti sve od sebe. Bez obzira da li ste malo spavali, ili ste prehlađeni, stisnite zube i dajte svoj maksimum.

5 fraza 3

Već sam govorio o tome. Da li vi slušate?“

Ukoliko Vas neko iz publike pita da mu nešto objasnite ili ponovite o čemu ste prethodno pričali, odgovorite mu učtivo. Izbegavajte da kritikujete ili budete drski prema nekome ko Vas sluša. Ne bi trebalo grditi, kriviti ili osramotiti nekog člana publike.

Nervozan sam.“

Nervozu pretvorite u pozitivnu tremu. Svako od nas dobije „leptiriće u stomaku“ pred javni nastup. To je dobar znak. Adrenalin može imate pozitivne učinke. Dakle, cilj je kontrolisati tremu, ne osloboditi se nje. Ispravite se, udahnite, osmešite se, održavajte kontakt očima i prenesite poruku onima koji Vas slušaju. Ako tako postupite, nervozu neće niko primetiti.

Izvori fotografija: http://verdemartin.com/http://youqueen.com/http://michaelhyatt.com/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *