Da li ste čuli za bend sHpiritus mOvens?

sHpiritus mOvens je karavanski bend, bend ulice, bend puteva i trgova. Blizak publici, blizak muzici. Svira autorsku muziku, obrade nove francuske scene, nekoliko pesama velikana francuske muzike, kao i špansku i afričku muziku.

Od 2005. ovaj bend je aktivan na beogradskoj muzičkoj sceni i kao pionir izvođenja savremene francuske muzike u Srbiji i regionu, postao je referenca za bend sa eksplozivnim nastupima i za širenje pozitivne energije.

Prvi maksi singl i najveći hit  – Leteti ti si hteo (Mare) publici je predstavljen 2012. godine, kada je sHpiritus mOvens nastupao kao predgrupa ZAZ na Petrovaradinskoj tvrđavi. Usledila su brojna televizijska i radijska gostovanja, a pesma je čak bila uvrštena i na top listu RTV – Gruvanje.

Poslednje dve godine obeležile su standardne svirke u Café de France, jaka sviračka ekipa, raznovrsnost zvukova, kao i rad na zrelijim autorskim pesmama. Takođe, bend je poznat i po tome što se rado odaziva na pozive za humanitarne svirke, a čak su samoinicijativno održali i koncert za azilante u Obrenovcu decembra 2013. godine, kao i u KC Gradu, decembra 2014. godine.

Članovi benda su:

  • Slobodan Manojlović (vokal / gitara)
  • Jelena Adamović (violina)
  • Uroš Vasiljević (kontrabas)
  • Milena Radićanin (harmonika)
  • Maša Cvijović (flauta)
  • Nikola Ristić (klarinet)
  • Lazar Muždalo (truba)
  • Mihajlo Marinković (bubnjevi)

sHpiritus mOvens

Pesma Setif je simbioza stvaralaštva osvežene ekipe sHpiritusa sa naglašenim elementima world muzike, sa arapskim, kantri i džez uticajima. Repetitivna melodija klarineta oličava cikličnost putovanja i potrage za uspehom, dok violina predstavlja epizodu ulaska u grad “na raskršću puteva”. Pesma nas vodi u stvaran alžirski grad kroz priču o mitskom vladaru grada Timoti Timu (Ibn Hakimu) koji je i sam došljak na tom tlu. Prikazuje se prolazak putnika i turobna atmosfera grada koji se nalazi na vratima Sahare. Numera je zamišljena kao spoj Mediterana i “crne” Afrike, most između kultura, sporadične upadice na različitim jezicima evociraju raznvrsnost ljudi koji se u tom gradu sreću, a izbor velikog broja turcizama upućuje i na dugo prisustvo Osmanskog carstva u Magrebu. Pesma počinje iz vetra koji najavljuje karavanu putnika skori u grad i završava se na isti način, sa razlikom što jedan čovek ostaje sam na svom daljem proputovanju kroz srce Sahare nakon boravka u Setifu.

sHpiritus mOvens

Od muzičara učestvovala je cela postavka benda: Jelena Adamović na violini, Uroš Vasiljević na kontrabasu, Slobodan Manojlović na gitari i vokal, Nikola Ristić na klarinetu, Lazar Muždalo na trubi, Mihajlo Marinković na bubnjevima, Milena Radićanin na harmonici i Maša Cvijović na flauti. Gostovali su nam i Ivan Đurić iz benda Irish Stew na bendžu, Jelena Džepna Živković vokal i drugari brucoši sa Akademije umetnosti, gde je pesma najvećim delom i snimljena.

Materijal za video klip sniman je od aprila do juna 2014. godine u DR Kongo, najvećim delom u Kinšasi i Matadiju.

[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *