Dekupaž – kreativni hobi

U poslednje vreme veliku popularnost doživela je stara tehnika sa istoka. Dekupaž predstavlja umetnost ukrašavanja predmeta lepljenjem papira, salveta (seckanjem ili cepkanjem) na obojenu baznu (najčešće belu) površinu. Reč je francuskog porekla i znači „iseći, iscepati“, pa odatle i takva tehnika. Smatra se da vodi poreklo iz Sibira, potom je došla u Kinu, a od 12. veka doživljava popularnost i svakodnevnu upotrebu od ukrašvanja fenjera, prozora i drugih predmeta.

Umetnost koja je jeftinom i već oronulom nameštaju vraćala ponovni sjaj i orginalan izgled, pa je poznata i pod nazivom Umetnost siromaha (l’arte der povero). Dekupažom se može oslikavati nameštaj, drvo, staklo, keramika, zavisno od želje. Najviše se koristi tzv. salvetna tehnika, a pored nje i krakle tehnika koja daje starinski izgled predmetu. Za salvetnu tehniku kao što sam naziv kaže potrebno je pripremiti salvete. Pored njih, potreban je materijal na kome će se raditi (drvo, staklo, metal, karton, nameštaj, keramika, ramovi, ogledala itd.); predmeti za dekoraciju  ili slike mogu biti sledeći izvori (salvete, novine, knjige, ukrasni papiri, čestitke).

Ostali potreban materijal: makaze, četkice, lepak, lak, boje, šmirgla.

Predmet koji se izabere se boji belom akrilnom bojom, a onda se čeka njegovo sušenje. Savet je da obojite željeni predmet što svetlijom bojom. Dok se predmet suši, vi možete iseći salvetu u obliku koji želite ili istu cepkati i isplanirati gde ćete željeni motiv staviti na odabranom predmetu. Sa salvete skidate sve slojeve, radi lakšeg lepljenja, da ne bi došlo do cepanja. Kada se predmet sasuši, isečak se lepi akrilnim lepkom na obojeni predmet, maže se od sredine ka krajevima, a sve se čini četkicom i lagano, bez prevelike količine lepka zbog osetljivosti salvete. Ukoliko želite možete dodatno lakirati motiv posebnim dekupaž lakom koji mu daje sjaj i zaštitu. Ako lakirate nekoliko puta, ostavite da se svaki sloj laka prethodno dobro osuši! Akrilni lak je bele boje, ali postaje proziran nakon sušenja. Odabrani predmet možete ukrasiti šljokicama, gliter flomasterima, 3D flomasterima itd. Zavisi od vašeg ukusa. Od ovog hobija se može i zaraditi ukoliko se usavršite, to je do vas.

Dekupaž je vid umetnosti gde možete izraziti sebe i slikara koji se krije u vama, u potpunosti se predati i uživati, a na meni je samo da vam poželim sreću.

Izvor fotografija: Jelena Đurković (radi po porudžbini)

Facebook kontakt: https://www.facebook.com/jelenica.djurkovic?fref=ts

[print_gllr id=20345]

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *