Prince of Persia, Wolfenstein 3D, Street Fighter i još preko 2000 MS–DOS igara – i to sve u vašem browser-u

Bili smo na slavi kod kumova a ja sam imao otprilike pet godina kada sam nekako uspeo da nagovorim brata da mi prepusti kompjuter kako bih probao Princa od Persije. Dobro, koga zavaravamo, nikoga ne zove tako. Znači, slava kod kumova, pet godina, Prince of Persia (mada sam ga ja tada zvao Princ of Prža, no to nije važno sada). Elem, nakon par “molim te” i “Mama, Vlada neće da mi da da igram kompjuter”, moje vreme je došlo – i ubrzo prošlo, s obzirom da sam posle dva minuta propao nekih desetak metara kroz pod, direktno na bodlje, propraćen persijskom muzikom (mada to tada nisam znao, samo je zvučalo čudno, mada zvuči čudno i danas) koja je poručivala da sam zeznuo stvar. I to bi bio moj prvi bliski susret treće vrste sa video-igrama, krajem 1995. ili početkom 1996.

1

Jako kratak, ali neobjašnjivo zanimljiv (9/10 na skali zanimljivosti).Ubrzo sam sve više počeo da smetam bratu, sve češće se motajući po njegovoj sobi. Wolfenstein 3D, Duke Nukem, Fifa 96, Commandos i ostali su bili samo početak. Sledili su Hitman (nikada neću zaboraviti wc iz kineskog restorana), Max Payne, Splinter Cell, bežanjaizškole, GTA, Bioshock i ostali. Ubrzo to više nije ni bila njegova soba.

2

No, ovo nije priča o mojim putešestvijima kroz virtuelni svet, već o Internet Arhivi, svojevrsnoj digitalnoj biblioteci baziranoj u San Francisku koja, pored u naslovu napomenutih 2000 i kusur igara, u svojoj ponudi ima i milione (da, milione) besplatnih knjiga (što beletristike, što stručne literature), filmova, programa, muzičkih zapisa i mnogo čega drugog, što je omogućeno saradnjom velikog broja univerziteta širom sveta, mada mahom iz Amerike, koji su podržali ovaj projekat, tj Arhivu.

Što se tiče igara, trenutno ih ima oko 2,295, okruglo, inaravno, tu su svi naslovi iz 80ih i s početka 90ih koji se smatraju predvodnicima svog žanra. Wolfenstein 3D (koji je bio treći nastavak, ali prvi koji se igrao iz prvog lica), pomenuti Prince of Persia, Street Fighter, originalni Sim City – svi su tu.Tu je i Aladdin sa njegovim jabukama, Jazz Jackrabbit, svi oni bilijari i ostale nazovi mozgalice koje otkrivaju golu (ili makar u negližeu) ženu nakon uspešne partije (Da, nekada se moralo i bez interneta) kao i razne sportske simulacije. Tu su i Metal Gear, Ninja Gaiden i Wasteland, danas nenormalno popularne serije igara, za koje ljudi slabo znaju da su svoj početak imale krajem osamdesetih (duhovni nastavak igre Wasteland bio je Fallout, koji je kasnije imao više nastavaka, da bi prošle godine izašao i pravi nastavak, Wasteland 2).

3

Igre pokreće DOS BOX, emulator koji preko browser-a kreirai pokreće stari hardver i softver potreban za igranje ovih igara, mada, u nekim situacijama, uz dosta problema, tako da je možda sigurnija varijanta da skinete sam emulator i da igre pokrećete direktno sa svog hard diska.

I tako, ako ste i vi pre petnaestak godina morali da pretražujete hrpu floppy diskova kako bi našli onaj bilijar sa go… kako bi našli Robo Cop-a, ili imate želju da vidite kako je sve to izgledalo i kakve surovosti su igrači morali da trpe, ili ako imate želju da spasite princezu od zlog vezira Džafara, pride izbegavajući bodlje, pod koji se urušava, njegove čuvare, i na kraju samog sebe, odnosno svoju zlu verziju (pravite se da ste iznenađeni kada dođete do čarobnog ogledala na četvrtom nivou), onda je Internet Arhiva mesto za vas.

4[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *