Milan i EKV kao reč i kap kiše

Promocija knjige „Mesto u mećavi – Priča o Milanu Mladenoviću“ održana je 23. januara, u beogradskom Studentskom kulturnom centru. Aleksandar Žikić, novinar i kritičar, zabeležio je u svom delu najznačajnije trenutke u stvaranju i karijeri čuvenog Milana Mladenovića, umetnika, gitariste i pevača nekadašnjeg rok sastava Ekatarina Velika.

Na promociji su govorili autor Aleksandar Žikić, direktor izdavačke kuće Laguna Dejan Papić, novinar Goran Tarlać i Sandra Rančić, koautor filma „EKV – Kao da je bilo nekad“, a odlomke iz knjige čitala je glumica Lora Orlović.

Govoreći o knjizi, Aleksandar Žikić ju je opisao kao studiju o profesionalnom razvoju Milana Mladenovića:
’Mesto u mećavi’ je studija o Milanovom profesionalnom razvoju. Važno je prepoznati na vreme prave vrednosti. Milan nije imao tu sreću da ga neko prepozna i bude tu za njega. Ali uspeo je da prenese svoje zamisli o svetu. On je jedinstven primer nekoga ko je uspeo da okupi oko sebe toliko ljudi. Nije dozvolio da ga okolnosti promene, već je sa punim umetničkim integritetom stvarao u datim okolnostima. Pokazao je da čovek ne mora snižavati svoje kriterijume da bi se dopao većem broju ljudi. To je jedinstveno“.

10952341_10203363391394648_16658362_nVelika sala SKC-a odjednom je postala premala za veliki broj posetilaca koji su želeli da čuju i pročitaju o Milanu i bendu koji, i nakon 20 godina, i dalje živi kroz svoju muziku. Nakon promocije, publika je uživala u nastupu sastava IQV – EKV Tribute Band, dok su specijalni gosti bili Dado Topić i Ivan Fece Firči, a potom je prikazan film o grupi Ekatarina Velika.

Ova knjiga je dokaz da je EKV danas čak i veći nego ranije“, rekla je Sandra Rančić, dok je Dejan Papić istakao da nema adekvatnijeg izdavača ovakve knjige od Lagune. „Aleksandar Žikić je pravi čovek koji je mogao da napiše priču o Milanu i njegovom izuzetnom životu i karijeri“, zaključio je Goran Tarlać.

Milan Mladenović je za života govorio da tekstove pesama, iako se mnogima čine kao poezija, ne treba čitati kao poeziju i nikada ih ne odvajati od muzike, već oni zajedno predstavljaju celinu. Muzika i reč kao život, kao knjiga, kao film. Pesma kao kap kiše čiji se zvuk uvek iznova čuje. Te pesme se nekome dopadaju, nekome ne, stoga su i ovaj bend jedni voleli, a drugi osporavali.

Stvarajući u turbulentnom i nesigurnom vremenu, nije pronašao zaklonjeno mesto u mećavi koja je besnela oko njega. Zajedno sa jednom kompletnom postavom, EKV otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom retku vrstu nasleđa koje se zasniva koliko na osobenosti umetničkog izraza, toliko i na etičkoj nepotkupljivosti stvaraoca”, zapisano je u knjizi. Tu su ispisane i reči Dušana Dejanovića, nekadašnjeg bubnjara Katarine II, koje možda najbolje opisuju Milanovu ličnost:

Ja Milana nisam nikada voleo ni zato što je bio dobar čovek, ili gitarista, ili talentovan pesnik, ili kreativan umetnik. Niti sam ga voleo zbog bilo kojih njegovih svojstava ili osobina. Niti što mi je nešto u životu učinio. Voleo sam ga i volim ga samo zato što on jeste. I zato što je jedini Milan koji je ikada postojao.

Osim što je vrstan poznavalac rok scene i rada Ekatarine Velike, Aleksandar Žikić bio je i prijatelj Milana Mladenovića:
Milan je bio izuzetno značajan umetnik za domaću rok scenu. Knjiga ne sadrži ništa lično ni privatno što bi moglo da naruši ono što bi Milan želeo da zadrži za sebe. Ovo je priča o Milanu Mladenoviću”, istakao je autor na promociji.

Priča o Milanu Mladenoviću ostaće zapisana kao mesto u mećavi. Kao svedočanstvo o jednom životu i večitom dečaku, jednoj melodiji i jednom vremenu.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *