Ciklus norveškog filma 1. februar -1. mart, KC Grad

U saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške i Norveškim filmskim institutom, Kulturni centar Grad predstavlja ciklus norveškog filma. Kinematografija ove severne zemlje razvijala se relativno polako od svojih početaka pa do devedesetih godina prošlog veka kada, kao i cela zemlja, doživljava nagli procvat. Filmski institut osnovan je 2001. godine i, pružanjem velike podrške domaćim autorima, norveški film je doveden na nivo velike konkurentnosti u odnosu na druge, mnogo poznatije kinematografije. U okviru ciklusa koji KC Grad predstavlja svake nedelje imaćemo priliku da se upoznamo sa specifičnim ostvarenjima nastalim 2008. i 2009. godine.

Ulaz je slobodan!

Program

1. februar, 18h

Kautokeino pobuna, Kautokeino-opprøret, 2008

Film je inspirisan incidentom koji se sredinom 19. veka desio na severu Norveške između Norvežana i grupe pobunjenih laponaca.

Režija: Nils Gaup

kautokeino

8. februar, 18h

Mannen som elsket Yngve, Čovek koji je voleo Yngve, 2008

Film je rađen prema knjizi Tore Renberga. Glavni lik je mladi Jarle koji 1989. sa drugarima osniva bend. Film se bavi nesigurnošću u sopstvena osećanja i odnosom Jarlea i Yngvea, novog člana njihovog benda.

Režija: Stian Kristiansen

mannen_som_3

15. februar, 18h

Upperdog, 2009

Film o pokušaju ponovnog susreta brata i sestre koji su kao mali razdvojeni a koje su usvojile norveške porodice, potpuno različite socijalne strukture.

Režija: Sara Johnsen

upperdog2

22. februar, 18h

Appelsinpiken / The Orange Girl, 2009

Ovo je priča o mladićima koji na različite načine pokušavaju da pronađu pravu ljubav.

Režija: Eva Dahr

1.mart, 18h

Limbo, 2010

Priča o Sonji koja sa decom kreće u Trinidad, kod muža Džoa koji radi na poslovima sa naftom. Novo okruženje i saznanje da njen muž ima aferu sa drugom ženom uvodi je u nesigurnost i neizvesnost.

Režija: Maria Sødahl

limbo


GRAD, Evropski centar za kulturu i debatu
, je nastao na inicijativu Kulturnog Fronta Beograd i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama. Zahvaljujući podršci Ministarstva inostranih poslova Holandije kroz program MATRA i beogradske opštine Savski venac, po prvi put kod nas jedan objekat industrijskog nasleđa postaje mesto kulturnih dešavanja.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *