AKI KAURISMAKI: APOTEOZA MINIMALIZMA

Jedna od do sada najsveobuhvatnijih retrospektiva Akija Kaurismakija tokom koje će biti prikazano 17 igranih filmova ovog jedinstvenog autora nastalih u prethodne tri decenije, biće predstavljena u Domu kulture Studentski grad od februara do aprila 2015. Retrospektiva počinje filmom “Zločin i kazna” u utorak 3.februara u 20 sati u Maloj sali DKSG, a uvodnu reč da će Ivan Velisavljević. Tokom februara biće prikazani i “Kalamari Union”, “Senke u raju”, “Hamlet ulazi u posao”, “Arijel” i “Lenjingradski kauboji osvajaju Ameriku”.Ulaz na sve projekcije u okviru ovog ciklusa biće slobodan.

Filmove Akija Kaurismakija odlikuje specifičan vizuelni stil, koji podseća na francuske filmove snimljene šezdesetih godina prošlog veka, a veoma veliki uticaj na estetiku ovog reditelja imali su Rober Breson i Žan Pjer Melvil. Radnja u filmovima Kaurismakija obično je vrlo jednostavna, a karakteriše je atmosferična gluma u neobičnom ambijentu.Gotovo svi filmovi dešavaju se u glavnom graduFinske.Minimalistička naracija, lakonski, svedeni dijalozi i specifičan humor, takođe je karakteristika filmova koji nose potpis Akija Kaurismekija.Poznat je i kao veliki protivnik digitalne kinematografije.

Zlocin i kazna

REPERTOAR

OSAMDESETE
Uvodna reč: Ivan Velisavljević, teoretičar filma

Utorak 3.februar u 20 časova, Mala sala
ZLOČIN I KAZNA (1983)
režija: Aki Kaurismaki
uloge: Marku Toika, Aino Sepo

Postmoderna adaptacija ruskog klasika, Zločina i kazne Fjodora Mihajloviča Dostojevskog smeštena je u moderni Helsinki. Mladi student primoran je da živi suočen sa uznemirujućim posledicama koje su proizvod njegovih nepromišljenih postupaka.
calamari union
Četvrtak 5.februar u 20 časova, Mala sala
KALAMARI UNION (1985)
režija: Aki Kaurismaki
uloge: Timo Franko, Kari Heiskanen
Sedamnaest očajnika beži iz Helsinkija, u nadi da će pronaći spokoj. Lutajući kroz mračna bespuća, upoznaju zaverenike koji im predlažu da se udruže i izvrše zadatak nakon čega će svi imati dobit. Planovi kreću naopako, a svaki od putnika postepeno odustaje na putu zbog prepreka kao što su brak, rad i smrt.

Utorak 10.februar u 20 časova, Mala sala
SENKE U RAJU (1986)
režija: Aki Kaurismaki
Uloge: Mati Pelonpa, Kari Outinen

Ljubavna priča, čiji su protagonisti sakupljač smeća i blagajnica, uvodni je deo u takozvanoj “Proleterskoj ili gubitničkoj trilogiji”.

Petak 13.februar u 20časova, Mala sala
HAMLET ULAZI U POSAO (1987)
režija: Aki Kaurismaki
Uloge: Pirka Petelius, Esko Salminen

Postmoderna varijacija na temu najčuvenije drame svetske književnosti: Hamlet je razmaženi bogati zavodnik koji nakon smrti oca nasleđuje mesto u upravnom odboru kompanije koja se odlučuje da pređena tržište gumenih patkica. Istovremeno, Hamletu se ukazuje očev duh i otkriva mu pozadinu
sopstvene smrti.
Arijel
Utorak 24.februar u 20 časova, Mala sala
ARIJEL (1988)
režija: Aki Kaurismaki
uloge: Turo Pajala, Suzana Havisto

Nakon zatvaranja rudnika u kojem je radio i samoubistva oca, mladić odlučuje da potraži sreću u velikom gradu. Nalazi čudne poslove, ali ima poteškoća da ih zadrži. Nedugo zatim završava u zatvoru,gde sa svojim cimerom u ćeliji planira bekstvo i nov početak u stranoj zemlji, ali stvari ne idu kao što je planirao.
LC AMERICA Foto 26.tiff
Petak 27.februar u 20 časova, Mala sala
LENjINGRADSKI KAUBOJI OSVAJAJU AMERIKU (1989)
režija: Aki Kaurismaki
uloge: Mati Pelonpa, Kari Vaanen

Film o osmočlanoj grupi finskih pevača koji sa svojim menadžerom odlučuju da odu u Ameriku i tamo započnu muzičku karijeru. Očekujući slavu i bogatstvo u obećanoj zemlji, odmah po dolasku kupuju stari kadilak i kreću na turneju po američkim gradićima.
[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *