Novi projekat teatra Le Studio

Nezavisno pozorište ili dečija igrarija, gerila teatar Le Studio je osnovan 2013. godine, kao projekat udruženja građana „Kroz prozor fabrika“. Od tada je na scenu postavljeno nekoliko izuzetnih predstava, a svoj najnoviji projekat članovi Le Studio teatra započeli su u novembru 2014. i planirano je da traje zaključno sa novembrom ove godine. A o čemu je zapravo reč?

Teatar Le Studio karakteriše poseban pristup pozorišnoj i scenskoj umetnosti, poseban, intiman odnos prema gledalištu i prisustvo raznovrsnih, neuobičajenih pozorišnih formi. Upravo se iz te širokoopsežne raznolikosti pristupa javila ideja za pokretanjem projekta „Istrajati“. U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Altteatrom i Akademijom scenskih umetnosti iz Sarajeva uveliko se radi na ostvarivanju zamisli, stvaranju dve predstave, sa kojima će u junu ove godine članovi dva teatra krenuti na turneju. Takođe je planirano da u avgustu 2015.godine bude pušten i dokumentarni film koji će govoriti o projektu i samoj njegovoj realizaciji. Do sada su članovi teatra Le Studio i članovi Altteatra imali prilike da se upoznaju kroz niz interaktivnih radionica, koje su se najpre održale u Sarajevu, a zatim i u Beogradu. Zamisao istih je, osim upoznavanja i druženja, bila i razmena znanja i glumačkih veština. U jedinstvenoj atmosferi, kakvu samo umetnici mogu da stvore i u potpunosti razumeju, sav glumački talenat iskazan je i iskorišćen na najbolji mogući način. Slobodna gluma, odnosno tzv.slobodne glumačke forme su jedinstven način da se iz glumca izvuče ono najbolje. Upravo su se time vodili članovi Le Studio teatra kada su započeli projekat. Planirano je da dve predstave budu rađene po tekstovima „Parobrod istrajnost“ Šarla Vildraka i „Dame biraju“ Meklarena Sinklera. Kako učesnici realizacije projekta kažu, „obe predstave govore o ljudima koji su poraženi od strane društvenog konteksta, koji su izgubili nadu i odlučili da se ne bore više“.  Za razliku od njih, naši umetnici su rešili da istraju. Priznaćete da je u pitanju, prvenstveno jedan hrabar potez, a zatim i jako inspirativan i motivišući. Živimo u vremenu u kom su se, kultura i umetnost, nažalost našli na samom dnu liste prioriteta. Iako željni, ljudi nemaju, što vremena, što sredstava da to promene. Zato su nam projekti kakav je „Istrajati“ jako važni, zato je neophodno da svi zajedno istrajemo u ovome.

Junaci predstava su se predali, nisu imali snage da nastave dalje. Mi to sebi ne smemo da dozvolimo, jer čak i onda kad smo poraženi bilo na društvenom ili ličnom planu, ne smemo da padnemo. Hajde da istrajemo. Predstave koje nas očekuju će nam reći dosta o tome, a u iščekivanju istih je potrebno još jednom ukazati veliki naklon inicijativi, volji i želji mladih umetnika, jer zahvaljujući njima i ljudima poput njih, pozorište i dalje živi!

Za više informacija o teatru i o samom projektu posetite http://lestudio.tk/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *