Dragulji u kojima se čuvaju knjige

Biblioteke nisu samo mesta na kojima možete pronaći lepe knjige, već su mnoge od njih prelepe građevine koje predstavljaju prave dragulje arhitekture. Postoje vekovima i njihova lepota je zadivljujuća, a mi smo za vas izabrali najlepše na svetu.

Biblioteka Hoze Vaskonzelos izgrađena je 2006. godine u Meksiko Sitiju. Nalazi se na železničkoj stanici i sa svojih 38 000 kvadratnih metara predstavlja jednu od najimpresivnijih građevina 21. veka.

biblioteca-vasconcelos, mexico city

Centar Jakob i Vilhem Grim nalazi sena Humboltovom univerzitetu u Berlinu.Broji 1 250 mesta, ima terasu za čitanje i stakleni krov sa predivnim pogledom na nebo. Izgradnja ove biblioteke koštala je 75, 5 miliona evra.

Jakob i Vilhem Grim centar

Kraljevski portugalski kabinet za čitanje u Brazilu zvanično je otvoren 1900. godine. Svakoga dana otvara svoja vrata za više od 150 posetilaca.

Kraljevski kabinet za citanje, Brazil

Narodna biblioteka u Njujorku je jedna od najlepših biblioteka u Sjedinjenim Američkim Državama.

New York public library

Biblioteka manastira Strahov u Pragu je najstarija manastirska biblioteka u Češkoj. Sagrađena je pre više od 800 godina i ukrašena baroknim freskama.

Strahova biblioteka, Prag

Narodna biblioteka u Madridu je najveća biblioteka u Španiji, a njen fond broji preko 30 miliona naslova.

Biblioteca Nacional de Espau00F1a, Madrid

U Norveškoj veliku pažnju privlači zanimljiva građevina neobičnog dizajna – biblioteka u Venesli. Specifična je po zaobljenim oblicima (tzv. “rebrima”), prostranosti i neverovatnoj osvetljenosti.

Vennesla, Norvegia

Biblioteku Mediči Laurencijana u Firenci izgradio je Mikelanđelo Buonaroti. U njoj se nalazi preko 11 000 drevnih rukopisa, kao i rukopisi i knjige iz privatne zbirke italijanske porodice Mediči.

Biblioteka Medici Laurencijana, Firenca

Narodna biblioteka Austrije svojom veličanstvenošću uvek iznova oduševljava posetioce. Najveća je austrijska biblioteka i sagrađena je u 18. veku. Ako vas put nekada nanese u Beč, obavezno je posetite.

biblioteca nacional austriaca

Bajnaki biblioteka nalazi se na Univerzitetu Jejl. U njoj se čuva million rukopisa i najveća je zgrada na svetu posvećena očuvanju retkih knjiga i dokumenata.

Yale university

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *