14 legendarnih glumaca koji nisu osvojili Oskar

Oskar popularnosti nije za svakoga. Obično se dodeljuje na kraju godine, dok filmovi kasnije mogu postati veoma popularni i gledani godinama. I kada pogledamo listu glumaca koji nikada nisu dobili ovo veliko priznanje, a zaslužili su, možemo uočiti nepravdu.

Kirk Daglas

Ovaj glumac, iako ima 97 godina, i dalje se bavi pisanjem, pa je čak u protekloj deceniji producirao filmove “Diamonds” i “It Runs in the Family”. Zauzeo je 17. mesto na listi najvećih muških glumačkih legendi Američkog filmskog instituta, a trenutno je najviše rangirana živa osoba na toj listi. Nominovan je više puta, 1949.godine za film “Champion”, 1952.godine za “The Bad and the Beautiful” i 1956. godine za “Lust for Life”.

121209042633-15-kirk-douglas-horizontal-large-gallery

Petar Lori

Čarli Čaplin ga je nazivao ”najvećim živim glumcem“. Međunarodnu slavu stekao je 1931.godine kada je glumio serijskog ubicu u nemačkom filmu „Ubica M“. Specifičan po nazalnom glasu i krupnim očima, glumio je u seriji detektivskih filmova “Mr Moto”. Nikada nije bio nominovan.

peter_lorre

Džozef Koten

Činjenica je da je ovaj glumac doprineo nekima od najvećih filmova ikada snimljenih. Sarađivao je sa režiserom Orsonom Velsom kroz filmove “Citizen Kane” (1941), “The Magnificent Ambersons” (1942) i sa Hičkokom u filmu “Shadow of a Doubt” (1943), glumeći tri potpuno različita lika. Ni on nikada nije bio nominovan.

Kane-Joseph_Cotten

Džejms Din

Postavlja se pitanje da li bi ovaj glumac dobio Oskara da je živeo duže nego što jeste (24 godine)? Bio je nominovan za dva od tri najpopularnija filma koje je snimio. Treći film “Rebel without the cause” je svakako njegov najgledaniji film danas.

dzejms din

Kerol Lombard

Kao i Džejms Din, i Kerol Lombard je umrla mlada, u avionskoj nesreći, sa 33 godine. Igrala je, uglavnom, u komedijama. U trenutku najveće slave, bila je najplaćenija glumica Holivuda. Nominovana je za najbolju glumicu u filmu “My Man Godfrey” 1936.godine, ali nije osvojila zlatnu statuu.

Kerol Lombard

Marlen Ditrih

Ova glumica i pevačica nemačkog porekla glumila je u nemim filmovima do 1930.godine kada se pojavila u filmu “The Blue Angel”, koji joj je doneo ogromnu slavu. Bila je jedna od najplaćenijih, najintrigantnijih, najtraženijih glumica tog doba. Nominovana je za najbolju glavnu glumicu u filmu “Maroko” 1930.godine.

marlene_dietrich_shop_new

Boris Karlof

Proslavio se u prvim horor filmovima i donekle bio njihov zaštitni znak. Najpoznatije uloge su mu uloga monstruma u filmu “Frankenstein” (1931), kao i uloge u filmovima “Scarface”, “The mummy”, “The Mask of Fu Manchu”.

Boris-Karloff_Frankenstein_HD_768x432-16x9

Greta Garbo

Najveća filmska zvezda tridesetih godina XX veka, prvi put je bila nominovana za najbolju glumicu za ulogu u zvučnom filmu “Ana Kristi“, koji se reklamirao pod sloganom “Garbo govori“. Bila je međunarodna zvezda, nedostižna, jaka, harizmatična. I pored velikih glumačkih ostvarenja u filmovima „Ana Karenjina“, „Dama s kamelijama“, „Romansa“, nije uspela da dobije ovo laskavo priznanje.

greta-garbo

Merlin Monro

Američka glumica, pevačica i model, i najveća zvezda pedesetih godina prošlog veka, čije su najpoznatije uloge u filmovima „Nijagara“, „Ne moraš da kucaš“, „Sedam godina vernosti“. Nagradu Zlatni globus, ova ikona mode i kulture, osvojila je za najbolju glumicu u komediji „Neki to vole vruće“, ali ostala je uskraćena za Oskar.

Marilyn Monroe

Edvard G. Robinson

Njegov prvi film za pamćenje i uloga gangstera, bila je u filmu “Little Caesar“ (1931). Kasnije glumi u filmovima “Double Indemnity“, “Scarlet Street“. Približio se Oskaru ulogom gangstera u filmu “Key Largo“, ali ipak nije bio nominovan. 1973. godine posthumno je dobio počasni Oskar.

027-edward-g-robinson-theredlist

Robert Mičam

Prema Američkom filmskom institutu, jedna od 50 najvećih legendi sa TV ekrana. Ovaj glumac, autor, kompozitor i pevač, nominovan je za najbolju sporednu ulogu u filmu “Story of G.I. Joe“ (1945). To je bila njegova prva i poslednja nominacija. Glumeo je u filmovima “Crossfire” (1947), “Out of the Past” (1947), “The Night of the Hunter” (1955).

robert-mitchum-pictures-5

Piter O’Tul

Ovaj irski glumac je nominovan za Oskara za najboljeg glumca u filmovima čak osam puta, ali ga nikada nije dobio. Drži rekord sa najviše nominacija bez osvojene nagrade. Svetsku slavu stekao je ulogom u filmu “Lawrence of Arabia”. Osvojio je četiri nagrade Zlatni globus i dobitnik je počasnog Oskara za životno delo 2003. godine.

044-peter-o-toole-theredlist

Barbara Stenvik

Najveća glumica Zlatnog doba Holivudskog bioskopa. Postala je popularna ulogom u filmu “Stella Dallas”. Kasnije je glumila u vestern filmovima, pa potom radila na televiziji. Snimila je mnogo filmova u svojoj karijeri dugoj 38 godina. Bila je više puta nominovana za Oskara, a počasno ga je dobila 1982.godine.

Barbara_Stanwyck_-_early_still

Keri Grant

On je uvek bio „samo Keri Grant“, zar ne? Ili je on bio stvarno jedan od najboljih glumaca svih vremena? Član putujuće glumačke ekipe, plesač i glumac u muzičkim komedijama. Glumio je u oko 70 filmova, od kojih su najpoznatiji “Only Angels Have Wings“, “The Philadelphia Story“, “Monkey Business“. Nominovan za Oskara dva puta, počasno priznanje mu je pripalo četiri godine nakon smrti.

Cary-Grant_The-Epitome-of-Grace_HD_768x432-16x9

Izvor fotografija: http://www.leninimports.com ; http://theredlist.com ; www.cnn.com ; www.pinterest.com ; http://blogs.amctv.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *