Šest citata iz „House of Cards“ koji se mogu primeniti na PR

Treća sezona Netfliksove proslavljene političke serije „House of Cards“ uskoro počinje, a nestrpljenje i očekivanja su sve veća. Dokle će ići Frank Underwood sada kada poseduje još više moći?

Dok iščekujemo premijeru, hajde da se osvrnemo na neke od citata koji su obeležili prve dve sezone, a koji se mogu primeniti i na svakodnevni profesionalni život PR menadžera.

“These days, when you’re talking to one person, you’re talking to a thousand.”

U današnje vreme, kada razgovaraš sa jednom osobom, zapravo razgovaraš sa njih hiljadu.– Zoe Barnes, četvrta epizoda prve sezone.

U digitalnom dobu, sve je postalo javno. Telefoni sa kamerama, greške i hakovanja na društvenim mrežama ugrožavaju našu privatnost. Budite ljubazni prema svima i razmislite pre nego što progovorite.

“Pay attention to the fine print.”

Obratite pažnju na sitna slova. – Frank Underwood, treća epizoda druge sezone.

Ključ je u detaljima. Poenta kod priprema za intervjue, ugovore i sporazume je u čitanju, a zatim i čitanju između redova. Nijedan intervju, nijedan sporazum nije standardni. Uvek postoji nešto što se krija iza toga, a što se najčešće krije u detaljima.

 “I don’t mind that you improvise. I just wish you’d done it better.”

Ne smeta mi što si improvizovao. Samo bih volela da si to malo bolje uradio. – Claire Underwood u šestoj epizodi prve sezone.

Setimo se samo Frenkovog intervjua u prvoj sezoni, nepripremljenog i konfuznog. Pri improvizaciji uvek je potrebno imati jednu rezervnu opciju, ključnu poruku na koju se uvek možete vratiti i osloniti.

“I never make such big decisions so long after  sunset and so far from dawn.”

Nikada ne donosim važne odluke mnogo posle zalaska sunca i daleko od zore.– Frank Underwood u prvoj epizodi prve sezone.

Zamislite situaciju: kasna noć, završavate pisanje govora, strategije ili ključnih pitanja i poruka za intervju. Pre nego što pošaljete, bilo bi poželjno da još jednom, ujutru uz šolju kafe i naspavani, proverite šta ste napisali.

“If you don’t like the way the table is set, then turn the table over.”

Ako ti se ne sviđa na koji je način postavljen sto, ti ga okreni. – Frank Underwood u drugoj epizodi druge sezone.

Ako vam se ne sviđa način na koji se neke stvari događaju, promenite ga. Najbolji način za to je da se konsultujete sa kolegama od poverenja. Razmislite ponovo o nekoj ideji, čak i onoj koju niste u početku smatrali relevantnom. Udaljite se na trenutak od vašeg ugla gledanja, to će vam pomoći da bolje razumete stvari i sagledate najbolje rešenje.

“If we never did anything we shouldn’t do, we would never feel good about the things that we should.”

Ako nikada ne bismo radili stvari koje ne bi trebalo raditi, nikada se ne bismo osećali dobro oko onoga što bi trebalo raditi.– Frank Underwood, četvrta epizoda druge sezone.

Čak i PR profesionalci ponekad greše. Često se od njih traži da brzo misle, donose brze odluke, oslanjajući se na intuiciju i iskustvo koje umeju da iznevere. Kada napravite grešku, ona ostaje sa vama. Uz pomoć nje ocenjujete kako da situaciju učinite boljom sledeći put, iz nje učite.Svaka greška je novo iskustvo.

Izvori: www.bussinesinsider.com.au, http://www.prdaily.com/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *