Građevine neboderi – 10 najviših svetskih građevina

Lista najviših svetskih građevina menja se svakih nekoliko godina. Ono što ovu listu između ostalog čini zanimljivom jeste činjenica da se svih prvih deset građevina nalaze na azijskom i severnoameričkom kontinentu. Evropske građevine ovima ne mogu parirati i u prvih 100 na ovoj listi gotovo da ih i nema. Evo nebodera koji svojom visinom oduzimaju dah.

Top Ten Worlds Tallest Buildings

Burj Khalifa ili na srpskom Toranj Kalifa je najviša građevina na planeti. Ovaj neboder nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tačnije u Dubaiju. Njegova izgradnja počela je 2004. godine, a otvaranje je upriličeno januara 2010. Burj Khalifa visok je 828 metara i broji 212 spratova od kojih su 163 stambena. U ovom objektu nalazi se oko 30.000 stanova, 9 hotela, trgovinski centar, nekoliko bazena i mnogo drugih prostora.Na 148. spratu smešten je prostor za panoramsko razgledanje grada što je najviši vidikovac na svetu, koji se nalazi na 555 metara iznad ulica Dubaija. Na vrhu ove građevine temperatura je do 15 stepeni celzijusa niža u odnosu na temetaturu u podnožju. Da biste posetili najvišu zgradu na svetu morate izdvojiti 109 dolara ukoliko kartu rezervišete unapred ili 136 dolara ukoliko je kupujete na licu mesta.

Burj Khalifa

Shanghai Tower je najviša zgrada u Kini. Sa visinom od 632 metra nalazi se na drugom mestu najviših svetskih građevina. Ovaj toranj od čelika ima oblik peraja. Izgradnja je započeta 2008. godine, a otvaranje je predviđeno sredinom ove godine. Na 137 spratova prostiraće se kancelarije, trgovinski centri, luksuzni hotel i prostor za zabavu. Kinezi ovu građevinu smatraju jednom od najvažnijih znamenitosti svoje zemlje.

Shanghai Tower

 Abraj Al-Bait Tower, poznatiji kao Makkah Royal Hotel Clock Tower je kompleks zgrada u Meki otvoren 2012. godine. Ovaj kompleks drži nekoliko svetskih rekorda, kao što su: najviši hotel na svetu, najviši toranj sa satom na svetu, najveći svetski sat i zgrada s najvećom površinom na svetu. Hotelski toranj je treća najviša svetska građevina visoka 608 metara. Kompleks je izgrađen na mestu gde se nalazila stara tvrđava iz osmanskog vremena koja datira iz osamnaestog veka, koju su saudijske vlasti srušile 2002. kako bi počeli građevinski radovi, što je izazvalo negodovanje stanovništva. Ova građevina ima veliki molitveni prostor koji može primiti više od 10.000 ljudi. Najviši toranj u kompleksu, hotel s pet zvezdica, osigurava smeštaj milionima hodočasnika koji putuju u islamski sveti grad Meku.

Makkah Royal Clock Tower Hotel

Оne World Trade Center odnosno 1. Svetski trgovinski centar je najviša zgrada u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na celoj zapadnoj hemisferi. Nalazi se u sklopu svetskog trgovinskog centra sa još nizom solitera, na lokaciji nekadašnje zgrade trgovinskog centra koja je zajedno sa Kulama Bliznakinjama srušena 11. septembra 2001. godine. Ovaj soliter visine 541 metar dominira ne samo trgovinskim centrom, već čitavim Menhetnom. Prvobitno, radno ime solitera bilo je Kula Slobode (Freedom Tower), međutim ovo ime je korišćeno samo u početku i to u marketinške i političke svrhe, kao ideja o pobedi terorizma koji je uništio ovaj kraj. Kompletnom rekonstrukcijom ovog kvarta zaključeno je da bi kula morala da nosi klasično ime sa prefiksom „jedan“. Deo koji će zauvek podsećati na ovaj teroristički akt kao i simbol borbe protiv terorizma je memorijalna fontana na mestu nekadašnjih Bliznakinja.

One World Trade Center (Freedom Tower)

Taipei 101 je smešten u glavnom gradu Tajvana. Ova građevina bila je najviša na svetu od kada je sagrađena 2004. godine, sve do izgradnje Burj Khalifa 2010. Proglašen je jednim od sedam novih svetskih čuda 2006. godine. Ovaj neboder broji 101 sprat i izgrađen je u staro-azijskom stilu. Napravljen je tako da ga tamošnji tajfuni i potresi ne mogu srušiti. Ime Taipei 101 dobio je po imenu glavnog grada i grada u kojem je smešten, a broj 101 se odnosi na broj spratova koji ima, kao i na ime ulice u kojoj se nalazi.

Taipei 101

Shanghai World Financial Center (Šangajski svetski trgovinski centar) visok je 492 metra što ga stavlja na šestu poziciju liste najviših građevina današnjice. Njegova izgradnja prvobitno je planirana za 1997.godinu, međutim radovi su privremeno prekinuti zbog azijske finansijske krize, te je kasnije zgrada podvrgnuta i dizajnerskim promenama, da bi 2008. konačno bila zvanično otvorena. Najupečatljiviji deo zgrade  je “otvor” na njenom vrhu, što je doprinelo da arhitekti ovog centra dobiju nagradu za najbolji izgrađeni neboder u 2008. godini. U njoj se nalaze poslovni prostori, hoteli, konferencijske sale, osmatračnice za promatranje grada i trgovački centri u prizemlju.

Shanghai World Financial Center

International Commerce Centre odnosno Međunarodni trgovinski centar nalazi se u Hong Kongu. Izgradnja je započeta 2002. godine, a dovršena je 2010. Godinu dana ranije izgradnja je bila zaustavljena nakon što je u nesreći za vreme radova poginulo šest radnika.Sa svojih 118 spratova i 484 metra visine ovaj centar je najviša građevina u Hong Kongu, a sedma na svetu.

International Commerce Centre

Petronas Twins Towers – Kule Petronas su zgrade bliznakinje, povezane hodnikom. Nalaze se u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije i građene su od 1992. do 1998. godine. Bile su najviša svetska građevina dok ih Taipei 101 nije nadmašio, ali su i dan danas najviše kule bliznakinje (od kada je srušen Svetski trgovinski centar u Njujorku). Visoke su 452 metara i njihova namena je isključivo poslovna. Na hodniku koji spaja dva tornja nalazi se prvi vidikovac, dok je drugi smešten na zadnjem spratu drugog tornja. U ovim zgradama snimano je nekoliko holivudskih filmova

Petronas Towers

Greenland Square Zifeng Tower (Nanjing Greenland Financial Center) je finansijski centar u kineskom gradu Nanjingu. Izgradnja je započeta u 2005. godini, a dovršena je u 2010. Sa svojih 89 spratova i 450 m visine, samo dva metra manje od Petronas kula, ovo je druga najviša građevina u Kini, a deveta na planeti. Zgrada se koristi za razne poslovne, trgovačke i ugostiteljske aktivnosti, a služi i kao vidikovac s kojeg se pruža panoramski pogled na grad i reku Jangce.

Zifeng Tower

Willis Tower je američki neboder smešten u Čikagu. Kada je izgrađen 1973. godine postao je najviši na svetu, prešavši do tada najviši Svetski trgovinski centar u Njujorku. Izgradnja je trajala tri godine. Willis Tower je trenutno najviša građevina u SAD-u, a najviša na planeti je bila 24 godine – do izgradnje Petronas Twin Towersa. Pre šest godina ime zgrade je trebalo biti promenjeno iz “Sears Tower” u današnji naziv – Willis Tower. Visina od 442 metra danas mu donosi deseto mesto na listi najviših na svetu.

Willis Tower[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *