Svetska premijera opere o grofu iz Hercegovine

Opera ,,Melanholični snovi grofa Save Vladislavića’’ delo kompozitora i autora libreta, Svetislava Božića, svetsku premijeru doživeće u subotu, 28. februara na velikoj sceni Narodnog Pozorišta u Beogradu. Kompozitor je rad na operi započeo jos 2006. godine, a rad na realizaciji iste u oktobru 2014. godine.

Na konferenciji za štampu povodom ovog događaja medijima se obratio upravnik Narodnog Pozorišta u Beogradu Dejan Savić, direktorka opere Ana Zorana Brajović, kompozitor Svetislav Božić, reditelj Aleksandar Nikolić, dirigent Đorđe Pavlović, koreograf Aleksandar Ilić, kao i solisti – glavni protagonisti opere o kojoj je reč.

Uz uvodnu reč upravnika Dejana Savića, novinarima su se obratili i ostali učesnici ovog projekta, uglavnom napominjući kako je delo Svetislava Bozića pružilo mogućnosti koje do sad nisu ostvarene kada je domaće stvaralaštvo u pitanju.

Slobodan i otvoren libreto pružio je mogućnosti da se solisti istaknu kao koautori, a inspirativna i umetnička muzika pronašla je svoje mesto u umetničkom gabaritu, istakao je maestro Đorđe Pavlović.

Pevači su uglavnom govorili o velikom zadovoljstvu, radeći na ovoj operi sa dirigentom, koreografom, rediteljem, ali i ostatkom tima. Jadranka Jovanović istakla je svoje mišljenje, kako bi ova opera mogla predstavljati nacionalno obeležje naše operske kuće, u reprezentativnom smislu.

opera

Kompozitor Božić nije krio oduševljenje radeći sa izvrsnim solistima, napomenuvši da se nada da će pubilka prihvatiti priču, ne samo o životu značajne istorijske ličnosti, kakav je bio grof Sava, već o stanju naroda u kom je živeo, smeštajući to u ‘snove’ kao najbolji pokazatelj duhovne vrednosti vremena.

Opera će se naći na repertoaru Narodnog Pozorišta. Premijera je zakazana za subotu, 28.februara na velikoj sceni Narodnog Pozorišta, sa početkom od 19.30 časova, dok je repriza zakazana za 6.mart na istom mestu.

Nikolina Kovačević

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *