Novi simfonijski orkestar “Makris” i hor “Orfelin” izvode “Rekvijem” V. A. Mocarta

Prošle nedelje završena je VI Barokna akademija na Kolarcu, u organizaciji Studija za ranu muziku, Kolarčeve zadužbine i Nove beogradske opere. Ovom prilikom najavljeni su i događaji koji slede u predstojećim mesecima u organizaciji NBO; koncerti Novog simfonijskog orkestra “Makris” u martu, kao i dve operske produkcije – Mocartova opera Don Đovani u aprilu, i Hendlova opera Orlando u junu u okviru jubilarnog 10. Festivala rane muzike.

Nakon uspešnog inauguralnog koncerta održanog 31. januara ove godine, Novi simfonijski orkestar “Makris” i hor “Orfelin” iz Novog Sada izvešće 7. marta u 20 časova na Kolarcu “Rekvijem” Volfganga Amadeusa Mocarta. Vokalni solisti biće sopran Katarina Bošman iz Nemačke, mecosopran Dragana Popović, tenor Miloš Bulajić koji živi i radi u Nemačkoj, i bas-bariton Kžištof Šumanski iz Poljske. Na programu će se, pored Rekvijema, naći i Svita sv. Pavla Gustava Holsta, Elegija Edvarda Elgara, kao i Pet minijatura za gudače Andreasa Makrisa, čija se 85. godišnjica od rođenja obeležava upravo tog dana, 7. marta. Značajno je istaći da će, osim Beograđana, koncert moći čuti i publika u Zrenjaninu i u Novom Sadu, i to 8. marta u 20 časova u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu, i 10. marta u 20 časova u novosadskoj Sinagogi.

Ansamblom od preko 70 muzičara dirigovaće maestro Predrag Gosta, dirigent i umetnički direktor Novog simfonijskog orkestra “Makris” i Nove beogradske opere. Hor je pripremila maestra Tamara Adamov Petijević, dirigent i umetnički direktor hora i vokalnog studija “Orfelin” u Novom Sadu.

Popularnost ovog Mocartovog dela i činjenica da se kod nas veoma retko izvodi pokazuje ogromno interesovanje publike za ovaj koncert. “Verujemo da će svi koncerti biti rasprodati, što pokazuje dosadašnja prodaja karata”, izjavio je dirigent Predrag Gosta. “Ovaj koncert organizujemo u Beogradu u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom, s kojom smo napravili strateško partnerstvo krajem prošle godine. Drago mi je da se naša saradnja proširuje i sa drugim kućama – Narodnim pozorištem “Toša Jovanović” u Zrenjaninu 8. marta, i sa Muzičkom omladinom Novog Sada za koncert 10. marta”, rekao je Gosta.

Mocartov “Rekvijem” predstavlja jedno od najimpozantnijih dela ovog slavnog kompozitora. Brojne su priče i legende vezane za nastanak kompozicije, počevši od one da je Mocart verovao da ga je posetio glasnik smrti koji je naručio “Rekvijem”, pa do stalnih kontroverzi oko toga ko je trebalo da završi delo nakon Mocartove prerane smrti. Mada su muzikolozi sve misterije do danas razrešili, mistika oko ove fantastične kompozicije i dalje ostaje, a predivna muzika uvek poziva slušaoce da ga slušaju.

Na ovom koncertu, akcenat će se staviti i na istorijsku interpretaciju Mocartovog dela. Predrag Gosta, kao svetski priznat poznavalac i izvođač muzike XVIII veka na originalnim instrumentima, predstaviće Mocartovo delo uz zvuk koji prati istorijske principe izvođaštva Mocartove muzike. “Bez obzira da li koristimo moderne ili istorijske instrumente, muzika mora da se izvodi uz shvatanje kako je ta muzika zaista i zvučala u vreme kada je nastala. Cilj nam je da Mocartovo delo predstavimo publici uz poštovanje kompozitorove zamisli”, rekao je Gosta. “Brz tempo je bio brži, spor sporiji, a način sviranja je bio drugačiji nego danas! Jedino na taj način publika će moći da oseti kako je ovo delo zaista zvučalo.

Ulaznice za koncert 7. marta su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po veoma pristupačnim cenama od 400, 500 i 600 dinara, dok su ulaznice u Zrenjaninu i Novom Sadu promotivne (300 i 400 dinara) i prodaju se na biletarnicama Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, Muzičke omladine Novog Sada i Sinagoge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *