Marko Pantović – Velika je privilegija raditi sa nacionalnim timom svoje zemlje

naslovnaMarko Pantović je jedan od naših mladih vaterpolo trenera za dame, sa kojim smo razgovarali o njegovoj karijeri, ženskoj vaterpolo reprezentaciji i ženskom vaterpolu uopšte. U daljem tekstu ćete saznati koliko je ovaj sport popularan u Srbiji i kakva je pozicija naših dama u svetu.

Koliko dugo si u svetu vaterpola i da li si počeo kao igrač ili si u trenerskim vodama bez igračkog iskustva?

Vaterpolo sam počeo da treniram još davne 1999-e godine u Kraljevu. Imao sam 8 godina i moja igračka karijera trajala je do 2010-e godine, godine u kojoj sam upisao fakultet i završio jedno veoma interesantno i lepo poglavlje u svom životu. U Kraljevu sam prošao sve mlađe kategorije i prvi tim. Kao trener, moj početak je takođe bio u PVK Kraljevo gde sam radio sa juniorima i ujedno bio pomoćni trener prvog tima. Godinu dana kasnije, počeo sam raditi sa mladjim kategorijama u VK Vojvodini da bih konačno u sezoni 2013/2014 preuzeo prvi tim VK Vojvodine (dame) koji sam vodio do početka 2015-e godine.

Koje si uspehe ostvario kao trener Vojvodine?

Funkcija prvog trenera Vojvodine bila je moj prvi veliki izazov u trenerskoj karijeri. Tim sam preuzeo u februaru kada je prvenstvo već bilo u toku i od tog perioda do kraja lige uspeli smo da zabeležimo 8 pobeda i prvenstvo završimo na šestom mestu. Sledeće sezone ambicije su bile velike, plasman među prve četiri ekipe i ulazak u Fajnal for. Krenuli smo odlično, zabeležili dve veoma važne pobede u dve teške utakmice ali nažalost, krajem 2014. godine napustio sam klub iz privatnih razloga.

Od koliko klubova je liga sastavljena?

Liga je sastavljena od 8 ekipa. To su Crvena Zvezda, Taš2000,Vojvodina, Stari Grad, Partizan, Bečej, Vračar i Senta.

Da li vidiš kao napredak u svojoj karijeri to što si sada i trener koji radi sa juniorskom i seniorskom reprezentacijom Srbije?

Za mene je to jedno veliko iskustvo. Naravno, velika je privilegija raditi sa nacionalnim timom svoje zemlje. Dajem svoj maksimum i pokušavam da odgovorim na sve zadatke koje mi selektor i pomoćni trener dodeljuju. Napredak kao napredak, dolazi sam, ukoliko se stalno usavršavate, radite na sebi, imate saradnike koji su posvećeni svom poslu i iza kojih su godine iskustva.

Kakva je pozicija naše ženske vaterpolo reprezentacije u svetu?

Naša reprezentacija je učestvovala do sada i na svetskim i na evropskim prvenstvima. Seniorska reprezentacija naše zemlje sačinjena je od devojaka koje su veoma požrtvovane i zagrižene za ovaj sport, a njihov sledeći izazov je Evropsko prvenstvo. Što se tiče juniorske reprezentacije, od njih se dosta očekuje, to je generacija u kojoj najveći broj devojčica ima 13,14 i 15 godina. Generalno, vaterpolo za dame u Srbiji je u ekspanziji poslednje četiri godine.

11020369_10205220465503509_1160651625_n

Koja su predstojeća takmičenja na kojima će naše juniorke i seniorke učestvovati?

Mlađe generacije u martu igraju kvalifikacije za Evropske olimpijske igre koje se igraju u Bakuu u junu. Takođe, generacije 1987-1997 ove godine tokom leta očekuje i univerzijada u Južnoj Koreji. Što se tiče seniorske reprezentacije, njih najveći izazov čeka početkom 2016. godine, kada se igra već pomenuto Evropsko prvenstvo u Beogradu.

Da li postoje uslovi za pripreme reprezentacije u Srbiji, ili se naše devojke pripremaju u inostranstvu?

Ukoliko se gledaju uslovi koji se tiču mesta gde se trenira (teretane, bazeni, svlačionice itd) onda oni definitivno postoje, to nije najviši nivo ali zadovoljava osnovne standarde. Kada je u pitanju deo koji se odnosi na kvalitetan sparing i trening utakmice situacija je malo drugačija. Naš najbolji tim, Crvena Zvezda, u Srbiji se ne može pripremati za utakmice u Ligi Šampiona, i iz tog razloga trening utakmice igraju u Mađarskoj.

Ženski vaterpolo nije toliko popularan u Srbiji kao muški. Da li misliš da će se to promeniti, i da li postoji perspektiva u ovom sportu za devojčice i devojke koje bi želele da se bave njime?

Ženski vaterpolo nije bio toliko popularan do pre par godina ali iz godine u godinu taj trend se menja. Sve je više publike na bazenima, deca se masovno upisuju u škole vaterpola, mediji više pažnje poklanjaju damama. Takođe, veliki broj vaterpolo klubova za dame je osnovan prethodnih godina.

Da li razmišljaš o budućnosti i gde sebe vidiš u nekom narednom periodu?

Ne opterećujem se previše nekom daljom budućnošću, ali svakako imam svoje ciljeve koje bih želeo da ispunim a tiču se trenerskog posla. Rad sa reprezentacijom je nešto što je došlo kao šlag na tortu posle završenog fakulteta i nekoliko godina rada u klubu, posebno zato što stručni štab ima poverenja u mene, i ja kao trener imam odličnu saradnju sa njima. Što se tiče ambicija na nivou kluba, trenutno nisam angažovan ni u jednom klubu iako postoje naznake da rad nastavim u našoj I ligi, ali za to još ima vremena.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *