Nove tehnologije u obrazovanju – kraj ili početak?

Konferencija Nove tehnologije u obrazovanju održana je u Beogradu, 27. i 28. februara, u Belexpocentru i hotelu Holiday Inn. Preko 40  izlagača na sajmu i više od 50 predavača privukli su veliki broj posetilaca.

Tokom dva dana posetioci su imali priliku da saznaju o primeni novih tehnologija u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, ali i kako da unaprede inkluzivno obrazovanje u Srbiji. Predavači iz Velike Britanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih zemalja podelili su svoja iskustva i ukazali na dobre primere upotrebe IKT u nastavi. Iz bogatog i kvalitetnog programa učesnici su, prema sopstvenim potrebama i interesovanjima, mogli da odaberu zanimljive sadržaje koje će slušati.

1

Prvi dan na konferenciji obeležila su predavanja Obrazovanje i IKT za 21. vek, panel diskusija Nastavnik za 21. vek, Samsung u obrazovanju i Korišćenje tehnologija u prevazilaženju izazova – kompanija Pearson. O sedam ključnih principa za učenje u 21. veku govorio je Garet Mils, dok su Vladan Mladenović i Marina Dorocki podelili svoja iskustva o PhET simulacijama u prirodnim naukama, a učionicu budućnosti predstavile su Sandra Ivković i Danijela Takač. Jedno od najinteresantnijih predavanja održao je Aleksandar Aleksić, govoreći o pametnim tablama i njihovoj primeni u učenju gramatike srpskoga jezika.

2

Drugog dana panel diskusija bila je posvećena obrazovanju za 21. vek. Pol Frejer predstavio je projekat Watson, dok je Kris Dejvi govorio o upravljanju MOOC kursevima. Čula su se i iskustva Kristin Teri o vođenju škole uz pomoć novih tehnologija, a potom i iskustva iz Carneta o digitalno zrelim školama, koja su nam prenele Branka Vuk i Gordana Benat. Koliko čitanje knjiga i njihova analiza na časovima može biti zanimljiva pokazala je Snežana Klepić, govoreći o romanu Miloša Crnjanskog „Seobe“ u viki-alatu. O matematici na internetu govorila je Anica Tričković. Svakako jedno od najinteresantnijih predavanja bilo je posvećeno upotrebi smart telefona u nastavi, Kristina Radojčić objasnila je kako to što učenici najviše vremena provode uz svoje telefone svaki nastavnik može preokrenuti u svoju korist i omogućiti im efikasnije usvajanje znanja. Kreativno učenje, aplikacije za inkluzivnu nastavu, digitalni alati za učenje stranog jezika i mnoge druge teme obeležile su ovu konferenciju.

Brojne kompanije predstavile su svoj rad u oblasti obrazovanja (Microsoft, Samsung, Pearson i dr.). Posetiocima su omogućile da zavire u digitalne učionice i saznaju šta sve mogu koristiti da bi unapredili proces učenja. Živimo u moderno vreme gde je život bez tehnologije skoro nezamisliv, pa internet mora biti dostupan svima. Da opravdanja poput onoga kako je skupo primeniti tehnologiju u nastavi više ne važe, jasno su potvrdili i učenici koji su učestvovali na sajmu: Finansije su izgovor, jedan tablet košta kao komplet udžbenika.

Jedna ogromna tabla bila je namenjena posetiocima, ne bi li ostavljali poruke i utiske. Dok sam ispisivala svoju poruku, nisam mogla da ne primetim koliko je lepih reči napisano na tabli. Sve te poruke zajedno pokazuju koliko je obrazovanje važno i da postoji neraskidiva veza između učenja i tehnologije – baš kao što se tehnologija iz dana u dan sve više razvija, razvija se i obrazovanje!

The most beautiful messages

  •         Dream big, start small, act now!
  •         If you are a teacher, you are a leader.
  •         You create a good future by creating a good present.
  •         Every student and every teacher is unique.
  •         Technology is changing the way we live, communicate and learn.
  •         People want more choice in how they learn, where they learn and what they learn.
  •         Perfection is a myth. Good practices, rather than best.

Nove tehnologije u obrazovanju – kraj ili početak? Ako bi me neko pitao da u tri reči opišem ovu konferenciju, rekla bih: RADOZNALOST, MOTIVACIJA, AKTIVNOST. Da bismo učili, moramo biti radoznali, radoznalost stvara motivaciju, a motivacija nas pokreće na aktivnost da saznamo ono što želimo i otkrivamo nove stvari.

3

Kada bih birala najvažniju poruku koja je ostala zapisana na tabli, odabrala bih reči: Teachers are architects of learning. Da, nastavnici kreiraju znanja zajedno sa svojim učenicima, a znanje kreira budućnost. Konferencija se završila, ali ostaje ono što smo naučili i što treba primeniti. Dakle, nikako nije kraj, može biti samo početak.

Ukoliko ste propustili Nove tehnologije u obrazovanju ili želite da se podsetite konferencije, sva predavanja pronaći ćete na sajtu British Councila: http://www.britishcouncil.rs/new-technologies/livestream

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *