Naučnici komponuju muziku za mačke

Ko još ne voli dobru luckastu priču u ranim jutarnjim satima ?

Naučnici koji rade sa doktorom Čarlsom Snoudonom,  psihologom na Univerzitetu Viskonsin – Medison, poželeli su da naprave muziku za mačke. Kao osnovni razlog i inspiracija za taj poduhvat bilo je otkriće da vlasnici mačaka svojim ljubimcima puštaju muziku sa radio programa kada nisu kod kuće. To čine verovatno da bi ublažili samoću svojim krznenim prijateljima. Pored toga, razvili su teoriju da različite vrste mogu zapravo da uživaju u muzici uz napomenu da „muzika treba da bude u frekvencijskom rasponu u kom one inače komuniciraju i da podržava tempo koji im je blizak“.

Da bi stvorili muziku koja odgovara mačkama, koristili su zvuke koji mimički odražavaju njihove prirodne zvuke koristeći „klizeće note i visoke tonove kojima se mačke dozivaju koji nastoje da budu za oktavu ili dve više od ljudskog glasa“. I znate šta? Izgleda da je uspelo.

Kada im je puštena ,,njihova muzika“, postojala je mnogo veća verovatnoća da će mačke okrenuti glavu ka izvoru muzike, da će krenuti ka njemu ili da će se čak očešati o zvučnik.

„Njihovo ponašanje tumačimo kao ukazivanje na ono što im se dopada. “ rekao je Snoudon.

Sve se ovo svodi na to da bi onaj rejv video koji se proširio internetom mogao zapravo da bude realnost.

Razmislite malo o tome.

Izvor: http://www.youredm.com/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *