„Hamlet ulazi u posao“ (1987)

U okviru retrospektive ciklusa filmova Akija Kaurismakija u Domu kulture Studenski grad prikazan je film „Hamlet ulazi u posao“. Priča o neverovatnim avanturama osetljivog, razmaženog, bogatog mladića zavodnika, čije je srce hladno i koji uglavnom misli samo na sebe. Skoro nikad pre nije poezija Šekspira ispoštovana do te mere da je ostao netaknut nakon adaptacije u drugoj umetničkoj formi. Finski reditelj Aki Kaurismaki je Hamleta Vilijama Šekspira preneo u savremenom poslovnom svetu uz prisustvo crnog humora. Kaurismakijeva modernizacija Hamleta je postavljena u fabrici gumenih pataka, i izgleda pomalo smešno. Film predstavlja crno-belu preradu i prati tradicionalnu priču o sinu koji želi osvetu za ubistvo svog oca. (slika)

Krvava snaga borbe se dogodila na vrhu velike kompanije. Ko je ubio generalnog direktora? Posle smrti svog oca, mladi Hamlet (Pirkka-Pekka Petelius) nasledi mesto u odboru kompanije pod kontrolom strica koji odluči da pređu na tržište gumenih patkica. Ali Hamlet je sumnjičav u vezi sa okolnostima smrti svoga oca. Hamletu se ukazuje očev duh i otkriva mu pozadinu svoje smrti. Žanr je tragikomedija sa elementima romantike. Zajedljiva i savremena adaptacija Šekspirovog Hamleta je i satira koja obuhvata korporativnu pohlepu, materijalizam, korupciju i osvetu. Pitanje je o novcu – pitanje života i smrti.

Radnja u filmu Kaurismakija je vrlo jednostavna, a karakteriše je atmosferična gluma u neobičnom ambijentu. Minimalistička naracija, svedeni dijalozi i specifičan humor, naglašena ironija. Kaurismaki uključuje tradicionalne, često manipulativne i stilske uređaje, ekspresionističke gestove, iskrivljene uglove kamere i pedantno sastavljene usporene snimke kako bi šali podario dramatičanu konvenciju, emocije sa preteranom teatralnošću. Kaurismaki stvara delirični umetnički film i pop kulture kiča – tragediju neodlučnosti, inercije i otuđenosti. Konstantna je njegova ljubav prema muzici, bluz koji se može čuti u svim njegovim filmovima, i uživo muzička umetnost – možemo čuti i finske pop pesme kako trešte iz nekog radija.

Svaka umetnost prenosi svoju priču i utisak iste, a ovaj film je ispričao svoju.

Izvor fotografija: www.rts.rs/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *