Za svakog po nešto, za nekog sve – Krf

U svakodnevnom tempu života koji je nepodnošljivo brz verovatno svi maštamo o zasluženom odmoru koji nas čeka za neki od praznika ili na leto. Ako niste osigurali svoj aranžaman tokom  Sajma turizma koji je nedavno završen i ne znate gde bi išli, mi vam predlažemo ostrva u Jonskom moru. Ovo more je prozirnije i slanije od Egejskog, ali i hladnije. Letovanje na Krfu, Lefkadi, Kefaloniji, Zakintosu dobro je poznato našim turistima.

Mi ćemo danas pričati o „čarobnom ostrvu“ kako ga je nazvao Jovan Dučić, a to je Krf. Zeleno ostrvo kako ga još nazivaju zbog zelenila koje se proteže duž celog ostrva. Dominiraju bor, makija, čempres i naravno masline. Ima i listopadne vegetacije ali je i ona zelena.

Istorija

Neo Frourio (New Fortress), Corfu Town.

Ovo ostrvo je još Homer opevao u antičkom epu „Odiseja“ navodeći da se na ostrvo iskrcao Odisej nakon svojih lutanja. Prema grčkoj mitologiji ostrvo je bilo sklonište Džejsonu i Argonautima po povratku iz potrage za zlatnim runom. Nadahnuće na Krfu pronalazili su i Gete, Oskar Vajld, Viljem Šekspir (Bura), slikari Alfred Sisli i Edvard Lir, britanski prirodnjak Džerald Darel (Moja porodica i druge životinje) a austrijska carica Elizabeta je podigla palatu iz snova, dok su na Krfu neko vreme živeli lord Bajron i Lorens Darel, pisac čuvenog romana „Aleksandrijski kvartet“. Ostrvo nosi ime po kćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo bog mora Posejdon i zatočio na ostrvu. Kerkira je postala i zaštitnica ostrva. Zaštitnička uloga pripala je i Sv. Spiridonu čije se mošti čuvaju u istoimenoj crkvi u centru starog grada. Postoji još jedna pretpostavka za poreklo naziva, a ona je vezana za prevod na grčki – greben pun vrhova.

Kroz istoriju njime su gospodarili Rimnjani, Goti, Normani, Venecijanci, Francuzi, Rusi, Mlečani i Englezi. Svaki od ovih naroda ostavio je neki trag u kulturi ovog ostrva.Turci nikada nisu uspeli da osvoje iako su za njega ratovali neprestano u periodu od 16. do 18. veka. Tako da Krf poseduje specifičan duh nekarakterističan za ostala grčka ostrva.

Grad Krf

Ostrvljani ga zovu Kerkira. Mesto koje nas je posebno oduševilo i kojem smo se stalno vraćali tokom boravka na ostrvu. Ima poseban šarm u svako doba dana. Izuzetno je lep, pastelnih boja, starovremenskih zgrada. Stavljen je pod zaštitu UNESCO-a. Najveći uticaj na arhitekturu starog grada imala je Mletačka republika, pa ne čudi što grad podseća na Veneciju, ali i na ostale tipične mediteranske gradove sa uskim krivudavim ulicama. Ovo je najveći stari grad u Grčkoj. U njemu se nalaze i dve tvrđave stara i nova. Smatra se da su staru tvrđavu izgradili Vizantinci u 10. veku. Ulaznica staje 4€, otvorena je svakodnevno od 08.30h-19h, a nakon 19h donji deo tvrđave je slobodan za posetu besplatno! Na glavnom ulazu u tvrđavu postojao je drveni most koji se noću podizao, a danas je na tom delu pokretni most u dužini od 60m, iznad kanala. Most praktično spaja tvrđavu sa najvećim trgom Esplanadom. Tvrđava na vrhu ima kulu sa satom i svetionik iz 1822. koji dominiraju okolinom. Danas, u tvrđavi se organizuju koncerti i festivali i ostala kulturna dešavanja. Sa brega iznad stare luke je najatraktivniji pogled na Novu tvrđavu. Danas se u njoj nalazi  zgrada Ratne mornarice. Fortezza Nuova je sagradjena 1570. godine kada je dovršeno utvrđivanje grada sa svih strana. Na ulazu u tvrđavu stoji kameni lav Svetog Marka.

224480

Čuvena je i ulica Liston koja decenijama važi za sabirni centar društvenih aktivnosti i zaštitni je znak starovremenskog centra, a ujedno i najtipičniji spomenik francuskoj vladavini nad ostrvom. Svi znamo koliki kulturno-istorijski značaj ovo ostrvo ima za Srbiju. U glavnom gradu se nalazi i Srpska kuća koju takođe treba posetiti sa vodičem. Iz stare luke ovog grada kreće i brod za ostrvo Vido. Da ne znate ništa o istorijskom značaju ovog ostrva zaljubili biste se u njegovu lepotu: smaragdno zeleno more, miris borovine, lepe i male plaže, pogled na glavni grad sa ostrva. Međutim, znajući za sva stradanja i muke našeg naroda, na šta podsećaju brojne spomen ploče i mauzolej, konstantno će vas prožimati neki vid jeze, pomešan sa divljenjem prema tim ljudima, ponosom i patriotizmom.

Plaže

sidari

Krf je poznat po tome da ima neke od najlepših plaža na svetu, od beskrajnih peščanih obala do skrivenih uvala.. More je divno svugde,  nebesko azurno plave boje  ili smaragdno zeleno. Preko 40 njih odlikovano je plavom zastavom, simbolom koji se dodeljuje po vrlo rigoroznim kriterijumima za organizaciju plaža i marina, od strane opštine, hotela i drugih turističkih organizacija. Tri predivne plaže  na zapadnoj strani ostrva su – Glyfad, Pelekas i nudističke plaže Mytiotiss. Severno se nalazi nekadašnje ribarsko selo Sidari, poznato po malenim uvalama i uskim kanalima. Sidari je sjajno za porodična letovanja s decom, pre svega zbog plitkog mora.

Hrana

kerkura-food

Pored ostalih specifičnosti, Krf karakteriše i odlična hrana koja je specifična za ovo podnevlje. Kompletnom utisku o ostrvu dobićete tek ako probate njihovu hranu sa raznovrsnim svežim povrćem, obiljem ribe, testa i domaćeg maslinovog ulja, hleb pečen u furunama koji se peče na tradicionalan način, sir pravljen u planinskim selima. Od lokalnih specijaliteta probajte obavezno pašticadu grčku musaku, paradajz čorbu i riblju čorbu. Riba je u velikom broju slučajeva uvek sveža upecana ujutru. Uz ribu obavezno naručite neko domaće vino kao što su  suvo i slatko belo vino Kakotrigis ili slatko i lagano belo vino Moschato. Ako pak želite da jedete meso tu je pašticada moglo bi se reći najomiljenije jelo na ostrvu.Crno suvo vino koje bi odlično išlo uz ovo jelo jeste Petrokoritho. Osobenost vina sa Krfa je da se prave bez aditiva, sva vina se spravljaju u privatnim vinarijama kojima iste porodice upravljaju od davnina, pa ne postoji masovna proizvodnja. Od poslastica tu je  zaštitni znak Krfa kumkvat – zlatna pomorandza. Smatra se da danas na Krfu ima oko 6000 stabala ovog voća.Od kumkvata se prave i džemovi i slatko. Može da se kandira, a liker je postao i zaštitni znak Krfa. Poslastice koja je još sšecifična za ovo mesto je  crno- beli nugat mandolato. Na Krfu imate probate i njihovo pivo koje prave od đumbira.

Noćni život

krf

Krf je čuven po bogatom noćnom životu. Glavni grad ima mnoštvo barova sa zabavom i muzikom  za svačiji ukus. Van glavnog grada, u turističkim naseljima Kavos, Roda, Ypsos, Gouvia i Dassia nalaze se brojni barovi koji se naveče praktično pretvaraju u velike klubove sve do ranog jutra. Krf je istinska blagodet za zaljubljenike u „ludi provod“, posebno severni deo ostrva i gradić Benitses, gde  žurke traju od jutra do sutra.Kada je u pitanju zabava, Krf se sa pravom smatra jednom od najrazvijenijih turističkih destinacija jer udoban smeštaj, provod, sportovi i šoping su važni detalji koji privlače turiste iz celog sveta.
Turistima je veoma  zanimljiv i renovirani, luksuzni, kazino u hotelu Corfu Holliday Palace, ulaznica staje oko 6 evra po osobi, pravilo je da svako mora imati svoj pasoš i da muškarci ulaze sa fiksiranom obućom za pete. Tu je i Pink Palace, poznato među studentima iz celog sveta. Ako ste party animal, ne propustite ga. To je hotelski kompleks sa obiljem aktivnosti, od odbojke i skijanja na vodi do takmičenja u ispijanju alkohola. Za mlade ljude koji prvi put putuju po Evropi to mesto je poslednja stanica.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *