Petak 13. – kroz istoriju

Famozni petak 13. mnogima predstavlja dan kada bi najradije ostali kod kuće, a putovanja i rizični poduhvati odlažu se za dan kasnije. Neki smatraju taj dan baksuznim, nekima taj dan donosi sreću, ali jedno je sigurno – kada se kaže petak 13. većina se zamisli nad tim danom.

Poreklo verovanja u nesreću povezanu sa ovim danom do danas nije precizno razjašnjeno. Stara verovanja su da ideja za ovu konstataciju potiče  iz Biblije, da je 13. gost na Poslednjoj večeri izdao Isusa koji je kasnije, razapet u petak. Takođe, navodno su Adam i Eva upravo u petak ubrali jabuku koja ih je zauvek isterala iz raja.

Slično verovanje postoji i u nordijskoj mitologiji, u kojoj je zabeleženo da je na zabavu upao 13. gost, zli Loki koji je organizovao ubistvo boga veselja Baldera, nakon čega je Zemljom zavladala strašna tama.

Pored mitskih priča i beležaka starih, kao jedan od relevantnih datuma je 13. oktobar 1307. godine, kada je francuski kralj Filip IV zajedno sa papom započeo obračun sa templarima. Oni su uhapšeni, svirepo mučeni zbog jeresi i na kraju pogubljeni, a red je u većoj meri uništen, osim malog broja sledbenika koji su ostali rasuti po svetu. Ovaj podatak je bio i inspiracija autoru čuvenog stripa „Zagor“, Galijenu Feri, da napiše i jednu avanturu u kojoj pominje ovaj događaj kao i objašnjenje da od ovog događaja počinje verovanje da je petak 13. baksuzan dan.

Postoje i brojna zabavna objašnjenja gde navodno broju 13 smeta pozicija koju ima iza broja 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem jer je u godini 12 meseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su Sveta tri kralja, a u paketu je 12 jaja. Tu su i zanimljivosti da američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt nije putovao 13. u mesecu, Napoleon i američki predsednik Herbert Huver takođe su imali nenormalan strah od trinaestice, bili su triskaidekafobi.

Međutim nauka ima nešto drugačije gledanje. Strah od petka 13. možda nije racionalan, ali je  realan. U pitanju je jedan od najpopularnijih fobija i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija, sama triskaidekafobija strah je od broja 13, u Španiji i Grčkoj smatraju da je utorak 13. nesrećan dan. Pošto je sujeverje prema ovom danu najzaslužnije za to da ovaj datum ne prođe neprimećeno, zabeležena je fobija ili strah od „crnog petka ‟ ima svoj naziv – paraskavedekatriafobia, što bi u prevodu sa grčkoj jezika bilo paraskevi-petak, dekatria- trinaest.

Četiri od 12 filmova „Petak 13″ bila su prikazana baš na petak 13. Uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. u svakoj godini. Još jedna je činjenica da prema Centru za stres i fobiju u SAD, 17 od 21 miliona ljudi imaju posledice zbog straha od baksuznog petka 13.

„Prazne priče‟, srećni dan ili pak samo jedan običan petak u godini, priča od petku 13. je bila inspiracija mnogima, tematika brojnih kolumni i neiscrpna tema budućih teorija zavere i objašnjenja minulih događaja.

Izvor slike: niskevesti.info

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *