Prokrastinacija: razonoda ili ozbiljan problem?

Sve što (ne)možeš danas, ostavi za sutra. Ili prekosutra… ili od ponedeljka. I tako od danas do sutra, od ponedeljka do ponedeljka, u večitoj smo borbi sa vremenom dok ne dodje dan kada shvatimo da je naša borba sa vremenom zapravo borba sa vetrenjačama – besmislena i uzaludna. Boriš se sa samim sobom, a umesto bitke izgubiš vreme. Sa druge strane, neki kažu da vreme koje provedemo odlažući obaveze nije protraćeno ako smo ga kvalitetno izgubili, a pritom uspeli da ne upadnemo u rutinu prokrastinacije iz koje se teško izlazi.

Prokrastinacija je oblik ponašanja za koje je karakteristično odlaganje obaveza. Ona podrazumeva ideju i uverenost (najčešće iracionalnu) da će odložene obaveze sutradan biti lakše i manje neprijatne. U psihologiji se najčešće spominje kao mehanizam pomoću kojeg se ljudi nose sastrahom odotpočinjanja i završavanja obaveza. Prokrastinacija može biti posledica neusvojenih radnih navika ili ređe kao psihički problem. Kao takva može dovesti do stresa, osećaja krivice, gubitka produktivnosti i anksioznosti i može uticati na normalno funkcionisanje individue. „Od sutra ću“ je u redu ako zaista ispunite sebi dato obećanje. Prema istraživanjima, čak 95% ljudim barem povremeno prokrastinira, a 15% do 20 % ima problem sa prokrastinacijom.  Kod studenata je učestalost viša, gde više od 50% studenata prokrastinira, što se najčećše odražava u onom „samo da imam još jedan dan“ pred sam ispit. Verovatno smo i imali taj jedan dan – sutra.

Danas, u vreme društvenih mreža, smart telefona i tableta sve je teže pobeći od prokrastinacije ka organizaciji. Bežanjem u virtuelni svet tvitera i fejsbuka zaboravljamo na osećaj nelagodnosti i krivice zbog odloženih aktivnosti. Olakšavajuća je okolnost ako čujemo da i naši prijatelji počinju od sutra, i onda odlučimo da danas ipak odemo na kafu pa u kafanu, jer se to nikada ne ostavlja za sutra! Kao ni gledanje omiljene serije. Uglavnom jednu sezonu po danu, a ako smo ustali ranije onda i dve.

Prokrastinacija je ponekad dobra kao lek protiv psihičkog i fizičkog umora. Ali kako i šta činiti kada svako „sutra“ postane „malo sutra“? Ključ je najpre u priznavanju problema prokrastinacije i prihvatanju odgovornosti. Dajte prvo sebi zadatak, napravite plan i bolje ćete se osećati kada najpre ispoštujete sebe. Slobodno vreme je dragocenije nakon završenih obaveza. Pronađite svoju motivaciju i umesto obaveza odložite prokrastinaciju!

Jedan mali, ali ne i beznačajan korak koji Vam može pomoći da ocenite da li kod Vas prokrastinacija prerasta u problem, je ovaj kviz.

Odlažem završavanje obaveza, iako znam da su bitne.

 1. Da
 2. Ponekad
 3. Ne

Uvek kada imam neki rok, čekam do poslednjeg trenutka.

 1. Da
 2. Ponekad
 3. Ne

Teško mi je da počnem da radim, pogotovo ako su to stvari u kojima ne uživam.

 1. Da
 2. Ponekad
 3. Ne

Kada mi je nešto teško da uradim ili ne znam kako da uradim, to uvek odlažem za kasnije.

 1. Da
 2. Ponekad
 3. Ne

Pravim planove i listu obaveza za naredni period i uvek ih se držim i ispunim.

 1. Ne
 2. Ponekad
 3. Da

Uvek sam pod stresom zbog obaveza koje moram da uradim u poslednjem trenutku.

 1. Da
 2. Ponekad
 3. Ne

Redovno čekam poslednji dan da platim račune.

 1. Da
 2. Ponekad
 3. Ne

„Zašto danas kada mogu to i sutra“ je tvoj životni moto.

 1. Da
 2. Ponekad
 3. Ne

Hteo/la bih da dokažem svoju veštinu organizovanja vremena i navika, ali to zvuči kao težak posao.

 1. Da
 2. Ponekad
 3. Ne

U sred obaveza volim da se prepustim igranju igrica ili gledanju početnih strana društvenih mreža više puta.

 1. Da
 2. Ponekad
 3. Ne

REŠENJA:

Najviše odgovora pod A: Prokrastinacija je ovde ozbiljan problem. Vaše odlaganje obaveza je postalo navika i može imati negativan uticaj ne više aspekata vašeg života, uključujući privatni, profesionalni i društveni život.

Najviše odgovora pod B: Prokrastinacija nije ozbiljan problem. Naravno, dešava vam se da odlažete obaveze i traćite vreme, ali sprečavate da Vam to postane navika.

Najviše odgovora pod C: Vi skoro i da ne znate za prokrastinaciju. Dobro organizujete svoje vreme. Imate listu obaveza i planove kojih se čvrsto držite i uživate u njihovom ispunjavanju.

Izvor slike: http://www.pit.edu/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *