Umesto iz drveća kiseonik ćemo vući iz automobilskih guma

Znaš ono kad nešto čuvaš i neguješ, a onda ti ga neko bez pardona oduzme? Znaš ono kad imaš neko svoje ograđeno mesto na kom se osećaš ispunjeno, a onda ti neko sruši zidove?

Znaš ono kad država zarad nekih nelogičnih ciljeva odluči da mladima uništi park i na tom mestu stvori sebi parking?

Ja znam, a zna i park na Studentskom trgu.

Drveće je staro i treba ga zameniti“, kažu nadležni. Kako to da su sva stabla odjednom trula i da li će ih stvarno zameniti? I zašto nije moguće sukcesivno menjanje stabala? Neće biti više normalnih platana već neki visoki 2 metra sa odsečenom krošnjom i u formi krova, kao i dekorativne kruške. Drveće se čupa iz korena jer se ispod planira parking.

Uvodi se zabrana ulaska u park od 00h do jutarnjih sati jer se navodno okolni stanari žale na buku. A gde da boravi ono malo omladine koja ne ide u kafane, na splavove i slično? Ne treba da čudi zašto omladina sedi u parkovima u gluvo doba noći. One imaju posebnu čar, pusto je i mirno, nema gužve na ulicama, nema zagušljivog dima gradskog prevoza.

Tačno je, s druge strane, mi smo valjda takvi pa sve što valja i što je lepo pokvarimo, tako i novouređeni park ubrzo nakon renoviranja biva išaran a posađeno cveće izgaženo. Postoji i ta strana ljudi. Ali postoje i oni koji su mnoge važne odluke doneli upravo na tim klupama. Postoje oni koji su baš tu prvi put izjavili ljubav dragim osobama. Postoje oni koji beg od stvarnosti pronalaze pod nekom krošnjom u parku i uz knjigu.

Akademski park je okružen fakultetima i prvenstveno se tu okupljaju studenti, nakon dugočasovnih predavanja ili na pauzama između predavanja. Ako na tom mestu „nikne“ parking, gde će se onda okupljati? Ako se posade ogoljeni platani, odakle će se upijati kiseonik u ovom ionako ugušenom delu grada? Za sada opstaje još Kalemegdanska tvrđava, ali kao da joj se polako približavaju uništavajući okolne parkove.

U nedelju, 22. marta u 12h grupa zaštitnika parka okupila se i pod parolom „Sprečimo ubijanje Studentskog parka“ pokušati da obustavi dalje radove, tačnije uništavanje.

Izvor fotografije: http://www.b92.net/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *