„You have to find what sparks a light in you so that you in your own way can illuminate the world“ – Global Citizen

Pre tačno 2 godine započeo sam jednu od najinteresantnijih avantura, odlučio sam da odem na Global Citizen praksu.

Odluka je bila prilično laka, želeo sam promenu okruženja, drugu perspektivu i izlazak iz zone komfora, a 6 nedelja u potpuno novoj sredini činilo se kao savršeno rešenje. Ni samu praksu nisam tražio puno, znao sam da želim da projekat ima veze sa radom sa decom i da želim da bude povezan sa obrazovanjem, a kada se projekat EduChange Italy pojavio, nisam razmišljao nijednog trenutka.

Malo više o samoj praksi. Radio sam u srednjoj školi u malom gradiću Piazza Armerina na Siciliji (zamislite, na Siciliji postoji mesto koje nije na moru) u timu koji je činilo nas šestoro iz različitih krajeva sveta. Naš zadatak je bio da osmislimo i držimo radionice za više od 500 učenika ove škole, a cilj nam je bio da tim učenicima približimo teme kao što su multikulturalnost, život u multietničkom društvu, i promenimo im perspektivu koju dobijaju kroz njihovo formalno obrazovanje. Živeo sam u host porodici, kod jedne od učenica iz škole, zajedno sa još jednim volonterom iz Rusije.

Kada sam odlazio na praksu želeo sam da promenim okruženje i sakupim puno interesantnih priča koje ću prepričavati. Takođe, želeo sam da razvijem neke svoje veštine, da usavršim znanje iz engleskog i italijanskog jezika, razvijem prezentacione veštine i rad u internacionalnom timu jer sam verovao da će mi to pomoći u daljem građenju karijere.

Sada, dve godine nakon što je ta avantura započela, mogu reći da su tih šest nedelja istinski promenile mene kao osobu i dale mi mnogo više nego što sam uopšte mogao da očekujem.

No, da krenem redom…

Upoznaj sebe kroz upoznavanje sveta – Na samoj praksi susreo sam se sa mnogo novih i izazovnih situacija. Radio sam u timu sa ljudima koji imaju potpuno drugačiju kulturu i navike (možete li da zamislite razliku u radnoj kulturi jedne devojke iz Kanade, momka iz Poljske i devojke iz Kine), živeo u različitim porodicama (7 dana sam čak živeo u porodici u kojoj niko ne govori engleski jezik) pripremao radionice o temama sa kojima ni ja nisam bio u potpunosti upoznat. U više navrata sam bio daleko izvan svoje sigurne zone, što mi je omogućilo da dosta razmišljam o sebi i svojim postupcima i da upoznam sebe na jedan potpuno novi način.

Razgovori sa drugim volonterima, priča o mestima odakle dolazimo i duga druženja su mi pomogla da upoznam priče drugih ljudi i drugih krajeva i da kroz njih shvatim koje su moje ambicije i limiti, koje stvari volim i u kojima stvarima uživam, ali i čega se plašim i šta izbegavam.

Veštine i znanja koja će ti dobro doći u karijeri – Nedavno sam imao priliku da razgovaram sa nekoliko HR direktora najvećih kompanija u Srbiji, upravo o tome šta nedostaje našim studentima kada završe fakultet i žele da se zaposle. Najvažnije stvari koje su pomenute u tim razgovorima jesu praktično iskustvo, otvorenost i spremnost na rad kao i iskustvo rada u internacionalnom okruženju.

Kroz 6 nedelja radionica u školi razvio sam svoje veštine prezentovanja, usavršio svoj engleski jezik, ali i stekao izuzetno važne veštine komunikacije i snalaženja u različitim situacijama i okruženjima. Sami smo osmišljavali i kreirali radionice i bili odgovorni za to šta će ta deca koja su radila sa nama poneti sa ovog projekta.

Lindsey

Odgovornost za kreiranje promene u društvu – Piazza Armerina je mesto u kojem živi ne više od 10000 stanovnika. Gradić se nalazi u srcu Sicilije i jako malo stranaca dobije priliku da se upozna sa neverovatnim stanovnicima ovog malog mesta. To što je 6 internacionalnih studenata došlo u njihov grad da radi na kreiranju promene u društvu za sve stanovnike ove zajednice je mnogo značilo i nisu oklevali da nam kažu i pokažu koliko su nam zahvalni.

Gledajući sve to, shvatio sam koliko svako od nas može da utiče na svoje okruženje i koliko nam je malo potrebno da bi kreirali promenu.

I sam dolazim iz malog mesta na istoku Srbije. U moj grad retko kada svrati bilo ko ko nije iz naše zemlje. Kroz 12 godina svog osnovnog i srednjeg obrazovanja imao sam jako malo (ili nimalo) prilika da dobijem dodatnu edukaciju i drugačiju perspektivu, a šansu da upoznam šest studenata iz različitih delova sveta mogao sam samo da sanjam.

Nakon povratka sa ovog divnog putovanja krenuo je i moj san da će moj brat, danas učenik drugog razreda gimnazije dobiti priliku da u Zaječaru prolazi kroz slične radionice i upozna volontere iz celog sveta.

Danas, dve godine kasnije, ponosno vam mogu reći da sam na čelu lokalne kancelarije AIESEC-a koja je pokrenula svoju ekspanziju u mom rodnom gradu i da će ovog leta 10 volontera iz Rusije, Grčke, Turske, Brazila, Meksika, Tunisa raditi sa tamošnjim osnovcima i srednjoškolcima.

When we are no longer able to change a situation – we are challenged to change ourselves.

Uključi se i ti u Global Citizen program i doživi ovakvo iskustvo. Link za prijavu: ovde, a više informacija na http://aiesec.org.rs/global-citizen/.

Dušan Stojković

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *