Majstori, majstori – Na sceni nakon 35 godina od ekranizacije

U duhu filmova koji doživljavaju scensku interpretaciju, pozorište „Boško Buha“ odlučilo se ovoga puta za postavljanje jednog domaćeg kultnog filma na binu. U pitanju je ni manje ni više nego čuveni film Gorana Markovića po imenu „Majstori, majstori“, premijerno prikazan davne 1980. godine, a sada na daskama u režiji Milana Karadžića.

– Imamo glumačku ekipu koja je jako mlada, a ako se sećate filma to su bili sve sredovečni ljudi, kojih nažalost nema baš mnogo preživelih u ovom trenutku, i kada se u to uplete i činjenica da je tekst napisan pre trideset i pet godina, ispostavlja se da vreme stoji u tom pogledu; da su svi odnosi u društvu, a pogotovu u školstvu ostali nepromenjeni – izjavio je Marković, i dodao  – Ono što sam video na parče je vrlo lepa postavka stvari, vrlo lucidna i vrlo duhovita. Meni lično nikada ne bi palo na pamet, tako da je dobro što je Milanu, sa kojim imam dugogodišnju saradnju, došla ideja da izvede ovako nešto.

Slika 2

Pored „Govorne mane, Turneje“ i „Vile Sašino“, ovaj projekat scenske adaptacije filma „Majstori, majstori“ predstavlja četvrtu po redu kolaboraciju Gorana Markovića i Milana Karadžića, koji su, kako navodi Marković, zaista „dobra kombinacija“.

– Ja nisam, recimo, branio glumcima da gledaju film – priznao je Karadžić – nego sam im baš govorio da ga gledaju, jer sam znao da će na kraju svako to uraditi na svoj način.

 – Moram priznati da u ovoj verziji ima malo više erotskog i tu je Milena znatno doprinela – izjavio je uz osmeh, suptilno nam nagovestivši da između ostalog očekujemo nešto više između Šilje, nastavnika fizičkog, gde Ljubu Moljca iz filma, u jednoj od njegovih poslednjih uloga, zamenjuje Aleksandar Radojičić, i drugarice Direktorke, koju sada tumači Milica Mihajlović.

Mihajlović, naime, prvi put nastupa u okviru ansambla Buhe i ne skriva svoje zadovoljstvo.

– „Majstori, majstori“  je zaista moj najdraži film i to je s jedne strane jako obavezujuće, jer može da inhibira čoveka kada je u nešto tako jako zaljubljen kao ja u taj film. Komad je potpuno vanvremenski i govori suštinski o našim naravima. Prizor je spektakularan, jer nas ima gotovo pedesetoro na sceni i to je zapravo jedna velika peripetija i prava veština sve adekvatno izvesti.

Slika 3

U prilog pomenutoj brojčanosti na sceni ide i činjenica da se u predstavi pojavljuje i veliki broj dece, bez koje bi ovaj komad uistinu bio nezamisliv. Milan Karadžić izneo je da je u početku strepeo od rada sa tolikim brojem dece koja se pojavljuju u ovoj postavci, najviše zbog same brojnosti, ali da je oduševljen njihovom disciplinom i radom, našalivši se kako mu je sada s njima lakše da sarađuje nego sa svojim profesionalnim kolegama. Deca koja glume u predstavi pohađaju školu glume Nenada Nenadovića, koji igra ulogu šefa računovodstva, Vuksana, dok je deo njih i iz Dadova.

Nebojša Ilić je sa novinarima na konferenciji podelio delić lične istorije u korelaciji sa pomenutim filmom i ulogom koju trenutno tumači, ispričavši anegdotu kako je, nemajući nijednu imitaciju u momentu kada je zahtevana od njega na prijemnom ispitu za Akademiju, prvo što mu je palo na pamet da interpretira bio segment uloge zamenika direktora, koga u filmu igra Predrag LackovićRekao sam im da imam imitaciju, ali nisam mogao da se setim nikakvog teksta, osim – Nemojte ljudi, naići će direktorka. To je bila cela moja imitacija, čime sam stekao naklonost,  jer su videli da se radi o Bogdanu. Uzimajući to u obzir, dobijanje uloge zamenika Bogdana u ovoj predstavi ima posebno značenje za njega.

Glumačkoj postavi ovog komada se, u dugogodišnjoj tradiciji Buhe, pridružuju i tekući studenti glume, a ovom prilikom najnoviji dodatak je šarmantna mlada glumica Anja Mit sa Akademije umetnosti u Beogradu, koja u predstavi tumači lik daktilografkinje Bose. U ulozi koketne i učmale Bose na filmu smo imali prilike da gledamo Tanju Bošković.

– Ovo, naravno, nije samo komedija. U pitanju je jedan jako ozbiljan i vrlo iskren pogled u ogledalo, i ova predstava ne mora da bude samo o školi i o pedagozima, to je predstava i o svima nama. Komad se svakako razlikuje od filma, međutim nije nam bio cilj da po svaku cenu postavimo nešto različito, jer smo mi na neki način pravili ipak i omaž tom filmu i tom vremenu, tim glumcima, ali smo opet dali i neku novu dimenziju – izjavila je dramaturg, Milena Depolo.

Predstava je, kako je navedeno, delimično pomerena u žanr mjuzikla što negde predstavlja jedan od tendenciozno sprovedenih koraka u svrhu odklona od filma.

Slika 4

Zapanjujuće je da je poznati film u celosti snimljen pod vrlo oskudnim uslovima i to za samo osamnaest dana, ali uz veliku požrtvovanost i volju glumaca, kao i celokupnog tima koji je radio na njemu. Međutim i pored toga, kada je izašao, naišao je na veoma loše kritike, a u jednom periodu bio je čak i zabranjen, budući da nezaobilazno govori o dekadenciji društva koja zalazi i u one društvene slojeve sačinjene od ljudi koji treba da budu uzor i model ponašanja za mlade naraštaje–profesore. Istinsku ljubav domaće publike zavređuje tek kao televizijski film, jer putem televizije počinje da privlači daleko veću pažnju i ustaljuje se postepeno u umovima i srcima gledalaca.

Pozorišna predstava će pretpremijerno i premijerno biti prikazana 1. i 2. aprila u 20 časova, na sceni Aleksandar Aca Popović u Ustanovi kulture „Vuk“.

Pored pomenutih, glumačku postavu čine i:

 • Uroš Jovčić (Miroslav – inspektor)
 • Borka Tomović (Goca – nastavnica engleskog jezika)
 • Nemanja Oliverić (Đorđe – nastavnik srpskog jezika)
 • Boba Latinović (Dunja – nastavnica matematike)
 • Aleksandra Tomić i Andrijana Oliverić (Hristina – nastavnica biologije)
 • Andrija Milošević (Sava – nastavnik OTO)
 • Zoran Cvijanović (Ćira – nastavnik umetnosti)
 • Jelena Trkulja (Servirka I)
 • Katarina Marković (Servirka II)
 • Miloš Samolov (Stole – domar)
 • Vladan Dujović (Kole)
 • Milorad Mandić (Miloje)
 • Nada Sekulić (Keva – čistačica)
 • Miloš Vlalukin (Kevin sin)
 • Bojana Ordinačev (Kevina snaha)

 A uz njih:

Kompozitor: Irena Popović; Scenograf: Boris Maksimović; Kostimograf: Dragica Laušević; Koreograf: Nebojša Gromilić; Organizator: Tamara Milosavljević

Slika 5

Na samom kraju, predstavljamo vam promotivni video snimak predstave u kom možete čuti kultnu pesmu iz filma „Majstori u kući“, Aleksandra Sekulića, u izvođenju Nemanje Oliverića.

Fotografija: Vladimir Jablanov, Iva Čukić

 [ratings]

                                                                                                    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *