POKRET ZA ZAUSTAVLJANJE ULIČNOG UZNEMIRAVANJA ŽENA SADA I KOD NAS

Hollaback

Srbija se pridružila međunarodnoj organizaciji Hollaback! koja je prisutna u 32 držve i 92 grada, na 18 svetskih jezika. Uznemiravanje na ulici je najzastupljenije rodno nasilje protiv kojeg ima najmanje zakonskih rešenja. Hollaback! je ujedinjen u cilju zaustavljanja uličnog uznemiravanja nad ženama i LGBTIQ osoba. Istraživanja na globalnom nivou pokazuju da je između 70-90% žena doživelo neki vid uličnog uznemiravanja makar jednom tokom svog života.

 “Zalagaćemo se za poboljšanje pravnih propisa u cilju obezbeđivanja sigurnijih javnih prostora za sve, edukovaćemo javnost, sa naglaskom na žene i LGBTIQ osobe, o tome šta sve predstavlja ulično uznemiravanje i kako da ga prepoznaju i kome da ga prijave. Mi imamo moć da zaustavimo ulično uznemiravanje tako što ćemo odreagovati”​,​navela je pokretačica ove inicijative Tamara Laketić.

 Hollaback! Srbija tim čine aktivistkinje duboko posvećene zaustavljanju uličnog uznemiravanja kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou; one će uređivati sajt gde će sve osobe koje su doživele neki oblik uličnog uznemiravanja moći da javno podele svoje iskustvo i/ili se obrate za pomoć.

IHollaBack

“Novi sajtovi se nalaze pod vođstvom dinamičnih, nadahnjujućih i posvećenih aktivistkinja širom sveta koje grade put podizanjem svesti i preduzimanjem akcija oko pitanja uznemiravanja na ulici u svojim zajednicama. Pokretanjem svakog novog sajta šaljemo poruku da je uznemiravanje na ulici problem koji možemo i hoćemo kolektivno da zaustavimo”​, izjavila je zamenica direktorke ove organizacije Debjani Roy.

 Pored Srbije, danas sa radom kreću i Hollaback! Amsterdam (Holandija), Hollaback! Barselona (Španija), Hollaback! Univerzitet Djuk (SAD), Hollaback! Flagstaf (SAD), Hollaback! Ajova Siti (SAD), Hollaback! Lahor (Pakistan), Hollaback! Panama (Panama), Hollaback! Piterboro (Kanada), Hollaback! Providens (SAD), Hollaback! Sao Paulo (Brazil), Hollaback! Sidnej (Australija), Hollaback! Univerzitet Zapadna Džordžija (SAD), i Hollaback! Jork (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Više o ovoj oragnizaciji možete se informisati na sajtu ihollaback.org

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *