Zašto treba da pogledate film Big eyes u režiji Tima Bartona?

Bartonovski stil i filmovi

Ako ste već ljubitelj Bartonovih filmova, poznatim po temama koje su mračne, u gotik stilu sa dodatkom macabre-a, neizostavno i fantastične, ovaj film će vas zasigurno obradovati poznatim bartonovskim stilom, ali na malo drugačiji način. Iako se u mnogim njegovim filmovima pojavljuju  Džoni Dep i Helena Bonan Karter, to ovde nije slučaj. Muziku za filmove stvara gotovo uvek Deni Elfman (nije napisao muziku za samo dva filma koja je Barton režirao) pa je tako bilo i ovaj put. Barton je ovde glavne uloge poverio Ejmi Adams koja glumi umetnicu Margaret Kin, i Kristofu Volcu, koji je za ovaj film postao Volter Kin, Margaretin muž.

Oni koji ovog režisera uveliko poznaju i vole, dobro znaju za Uspavanu dolinu, Edvarda Makazorukog, Corpse Bride, Čarlija i fabriku čokolade, Svini Tuda, Mračne senke. Ukoliko sada prvi put čujete za ove filmove, preporučujemo da smesta uronite u ovaj zaista neverovatan filmski svet. Mrtva mlada, Edvard sa makazama umesto ruku, Džek Skeleton, Viktor Frankneštajn samo su neki od likova koje ćete smesta upamtiti i zavoleti, a neretko se sa njima i emocionalno identifikovati. Film Big eyes dobra je prilika da pogledate Bartonovo stvaralaštvo iz jednog drugačijeg, biografskog, mada svakako prepoznatljivog ugla.

Ovaj film bi kao i ostale, trebalo pogledati jer Tim Barton vraća magiju u naš običan, ogoljeni svet, podseća nas na detinjstvo i bajke, tera nas da verujemo u nemoguće i saučestvujemo sa svakim njegovim likom u potpunosti.

slika 2 (1)
Margaret i Volter Kin – ko ovde zapravo slika velike oči?

Margaret Kin, (čije je pravo ime Pegi Doris Hokins) rođena je u Tenesiju, a postala je poznata po slikama dece sa velikim očima, naročito šezdesetih godina prošlog veka. Iako je ona bila autorka slika, dopustila je mužu da ih prodaje umesto nje jer je on u tome bio mnogo veštiji, a isto prezime vodilo je tome da se slike njemu pripišu, čemu je on sasvim neprikriveno doprineo. Margaret je radila zaključana u maloj sobi, a Volterovo umeće da proda njene radove donosilo im je sve više novca. Slike su bile neverovatno popularne, kao i plakati koji su se od njih izrađivali, pa se činilo da porodici Kin (koju je činila Margaretina kćer iz prethodnog braka) ide savršeno. Međutim, Margaret se napokon odlučila na to da sa ćerkom ode iz San Franciska na Havaje, gde se kasnije ponovo udala. Ostaviviši muža, svetu je otkrila pravu istinu o slikama u radio programu 1970. godine.

Pitanje ko je autor slika uspešno je raspravljeno na sudu, gde su dobili jednak slikarski materijal i zadatak da oboje naslikaju po jednu sliku. Margaret je svoju završila za pedest tri minuta, a Volter se žalio na bol u ramenu zbog kog nije mogao da odgovori na zadatak. Sud je naravno, doneo odluku da je autorka slika Margaret Kin, kao odštetu je dobila četiri miliona dolara (mada od toga nikada nije videla ni peni) i danas živi u Napa Kontiju, u Kalifirniji. Volter Kin do kraja života insistirao je da je on naslikao sve radove.

slika 3 (1)

Margaret je u vreme premijere filma za Dejli mejl rekla:

Mislim da je Valter uživao u svakom trenutku toga, sve o čemu je brinuo bilo je da bude slavna ličnost, i naravno, tvrdio bi do samog kraja da je on naslikao slike, voleo je pažnju.“

slika 4 (1)

Za Kristofa Volca koji igra njenog supruga rekla je „…uradio je sjajan posao, prikazao Voltera baš onakvog kakav je i bio, ali mislim da je Volter možda bio malo luđi.“

Kada je pogledala film, izjavila je da je to bilo veoma emotivno iskustvo za nju, bilo je veoma tarumatično videti to.

Ipak, Margaret je osetila veliko olakšanje što je istina izašla na videlo i što je tako tačno prikazana u filmu, kako je rekla u intervjuu.

Sve njene slike možete pogledati na sajtu.

Film Big eyes

Premijera filma bila je 15. decembra 2014. godine u Njujorku. Dobio je tri Zlatna globusa, a Ejmi Adams dobila je nagradu za najbolju glumicu. Lana del Rej snimila je dve pesme za ovaj film : “Big Eyes” i “I Can Fly”. Upoznali smo vas sa ovom pričom dovoljno da poželite da se još jednom sa uživanjem prepustite Bartonovom magičnom svetu, ovoga puta slikarskom.

slika 5 (1)

Ukoliko volite poslušajte i pesmu Lanu del Rej „Big eyes“.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *