Mladi virtouz na violini u galeriji Guarnerius

Talentovan, mlad, perspektivan, uspešan i posvećen, Dan Panajotović, student master studija FMU u Beogradu, na katedri za gudačke instrumente – violina, je neko na čije ime već uveliko postoje reakcije muzičke publike, neko ko itekako zavređuje pažnju slušalačke publike i iznad svega, neko ko svojim radom, trudom, ali i izvanrednim rezultatima, zaslužuje prostor koji je danas neophodan, mladim ljudima, poput njega.

Niz značajnih nagrada, u Srbiji i mnogim evropskim gradovima, dovoljno svedoče o uspesima ovog mladog umetnika, koji skromno kaže da za njega postoji još mnogo toga što on smatra značajnim, kako u samom usavršavanju, tako i u koncertnoj praksi.

Povod koncerta, koji će prirediti publici, 18. aprila, u sali Centra lepih umetnosti Guarnerius, s početkom od 20 časova, jeste to što je Dušan dobitnik nagrade iz fonda Meri Dragutinović za najbolji diplomski ispit. Ističe da je značajan uspeh postigao zahvaljujući timskom radu sa svojim prof. Gordanom Matijević – Nedeljković, u čijoj klasi trenutno završava master studije. Nakon mnogo dobijenih nagrada, koje datiraju od samih početaka Dušanovog muzičkog obrazovanja, kaže da mu je jako teško da izdvoji jednu  od njih, jer svaka ima svoje posebno mesto, kao i da ga je svaka nečemu naučila. Sve dobijene nagrade oslikavaju jedan period njegovog školovanja, ali kad bi morao da se opredeli za jednu od mnogih, to bi svakako bila  prva nagrada sa međunarodnog takmičenja u Burgosu (Španija) gde je i pored takmičarskog dela imao tu čast da učestvuje na majstorskom kursu kod Davida Kriegera, Dragana Radosavljevića, što je doprinelo daljem razvoju njegove karijere, i većoj motivaciji ka novim ciljevima koje sam sebi, iznova postavlja. ,,Konkurencija je bila izuzetno jaka, ali najveće pobede su upravo one u kojima nadmašimo sami sebe i postavimo nove granice’’ kaže Dušan, a ovim putem se zahvaljuje  i firmi “Rado violins” koja je obezbedila stipendiju za njegov odlazak u Španiju.

11073083_10204038067701519_1874264374_o

Ono što ga trenutno očekuje i o čemu govori sa velikim ushićenjem i radošcu, jeste svakako koncert u galeriji Guarnerius, pri čemu nismo mogli da zanemarimo sam značaj ove institucije, pitajući Dušana, kakva su njegova iskustva, u koncertnoj sali, čiji je osnivač jedan od najvećih umetnika sa ovih prostora, violinista, i cenjeni umetnik, Jovan Kolundžija.

,,Jovan Kolundžija je pre svega bio moj muzički uzor od malih nogu. Saradnja sa njim me je inspirisala da budem još bolji i odlučniji u svojim ciljevima. Već sam mnogo  puta napomenuo značaj koji ovaj, slobodno mogu reći, muzički hram ima za mlade umetnike poput mene. Svaki javni nastup je jedno novo iskustvo od nemerljivog značaja, a naročito kada u ovim vremenima imate svoj solistički koncert u sali kakva je Guarnerius.’’

Ono što je svakako vredno pažnje, isto koliko su to perspektivni ljudi, poput Dušana, jeste i program koji je Centar lepih umetnosti Guarnerius uspostavio sa sa Fakultetom Muzičke Umetnosti. Ciklus koncerata pod nazivom ‘’FMU i Guarenrius nagrađuju’’ predstavlja pravi podsticaj mladih umetnika i na ovaj način prezentuje sliku kulture u Srbiji, čime uspeva da nametne koncerte od istinskog kulturno-umetničkog značaja, poput onih koji nas očekuju od 18. aprila. To je veliki podsticaj za mlade i uspešne muzičke talente, koje Srbija svakako  poseduje i veoma smo im zahvalni na tome.

Ciklus koncerata  „FMU i Guarnerius nagrađuju“ je u protekle tri sezone publici predstavio 39 mladih nada srpske muzičke scene, koji su nastavili da ređaju velike uspehe na takmičenjima i koncertnom podijumu.

Na zanimljivo pitanje o Dušanovoj delatnosti u interpretacionom smislu, Dušan je ostao dosledan svojoj ljubavi prema muzici, u svakom njenom obliku, rekavši, da ga veoma zanima rad u orkestru, kao i da, solistička i orkestarska  delatnost predstavljaju polja kojima umetnici moraju pristupiti na visoko profesionalnom nivou. I solističko i orkestarsko sviranje imaju svoje specifičnosti i kao i za sve u životu potrebno je mnogo posvećenosti, zalaganja i iskustva koje  se stiče  vremenom. Nepravedno je favorizovati jedno ili drugo jer kompletan muzičar mora biti podjednako uspešan solo kao i orkestarski izvođač. U ovom trenutku za njega je prioritet solo izvođaštvo, što ne znači da se vremenom neće preorijentisati ili potražiti mesto u nekom od orkestara.
Malo godina donosi i mnogo ambicija i ciljeva koje želim da ostvarim pre nego što zasviram u nekom orkestru, napominje  Dušan.

Dušan Panajotović će drugi put imati priliku  da nastupi  kao solista u okviru ciklusa nagrađenih studenata, uz klavirsku pratnju Aleksandre Dragosavac. U susret koncertu, koji je zakazan za 18. april u 20h, u galeriji Guarnerius, Dušan govori i o programu koji je upriličen za taj događaj, rekavši da je uložio trud da ovog puta programom predstavi neka od najfinijih dela napisana za violinu iz zaista ogromnog opusa posvećenog ovom instrumentu.

11100647_10204038107022502_546967208_o

Na programu će se naći najlepša dela iz opusa velikih i proslavljenih kompozitora, kao što su: Bah, Prokofiev, Isaj, Paganini…Najveći biseri klasične muzike stvarali su neprikosnovena dela, a Dušan će imati tu čast da ih predstavi Beogradskoj publici  i  tim putem  pokuša da odgonetne  svaku skrivenu nit na što uverljiviji način.

,,Muzika je neprekidno traganje za skrivenim, neprestana imaginacija uzvišenih vrednosti, jedina suštinska i prava sreća. Dođite da je podelimo i uživamo zajedno.’’

Kao i do sada, ulaz na koncerte iz serije je slobodan, a spisak svih nastupa iz ciklusa je dostupan na internet strani www.guarnerius.rs

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *