Imagine Cup: Timovi TNT i Gang of 4 predstavnici Srbije u svetskom polufinalu

Izabrani su predstavnici Srbije za učešće u svetskom polufinalu najvećeg studentskog tehnološkog takmičenja Imagine Cup u organizaciji kompanije Microsoft. Ove godine Srbija se takmiči u 2 kategorije – u Innovation kategoriji predstavljaće je tim „TNT“, a u Games kategoriji tim „Gang of 4“.

Finala u obe kategorije održana su u okviru projekta Start Imagine, koji je organizovalo udruženje studenata informatike FONIS sa Fakulteta organizacionih nauka u saradnji sa kompanijom Microsoft Srbija. Samim finalima prethodila je Start konferencija sa nizom predavanja o preduzetništvu, pokretanju startup-a i gamingu.

Domaćin prvog dana konferencije, 18. aprila, bio je Fakultet organizacionih nauka. Predavanja su držali Zoja Kukić (autor u starit.rs), Đorđe Stepanić (autor i osnivač IoT Srbija zajednice i bloga), Ranko Trifković (freelancer game designer, menadžer i kreativni pisac) i Žarko Ptiček (specijalista za IT pravo). Nakon završenog konferencijskog dela, održano je finale uInnovation kategoriji gde se takmičilo 5 timova.

Pobednički tim TNT sa Fakulteta organizacionih nauka napravio je aplikaciju „CloudBand“, a čine ga Mihailo Stupar, Mihailo Milojević, Uroš Đurđević, Nikola Radulović i njihov mentor Nemanja Stančić. CloudBand je aplikacija namenjena ljubiteljima stvaranja muzike, a koja im daje sasvim novi način za to. Omogućeno je biranjeinstrumenta neke pesme koje želite da čujete, kao i da dodavanje zvuka svog instrumenta ili glasa na već postojeće.Drugo mesto osvojio je tim FTN sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a njihovo rešenje SPIN3 pomaže razvoju dece sa deformitetom kičme. Treći je bio tim Mad Wake sa Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice, koji je kreirao „The Cup“, pametnu čašu koja vam pokazuje da li ste popili dovoljnu dnevnu količinu vode. Takmičili su se i timovi Samaritans i B.L.A.M.

Tim TNT - pobednici Innovation kategorije
Tim TNT – pobednici Innovation kategorije

Drugi dan konferencije i finale u Games kategoriji održani su sledećeg dana, 19. aprila na Univerzitetu Metropolitan. Predavanja su otvorili Marko Selaković i Vladimir Milošević, Android developeri iz kompanije PSTech, a govorili su još i Vid Rajin i Nikola Zorkić, producenti iz Mad Head Games studija, Vladimir Perić, osnivač Endtimes studija kao i jedan strani predavač – Andrejs Antjufejevs, programer iz Microsoft Development Centra Srbija. U finalu su se takmičila 2 najbolja tima koja su prošla nacionalno polufinale u vidu hakatona, održanog 3. i 4. aprila. Finalisti su nakon nacionalnog polufinala imali priliku da dodatno unapređuju svoju igru uz pomoć mentora iz studija Mad Head Games.

Pobedu je odneo tim „Gang of 4“ koji čine Dimitrije Miković, Pavle Goloskoković, Dušan Stanković i Luka Glavonjić. Njihov mentor bio je Uroš Banješević, iz Mad Head Games studija. Pobednička igra “Jethlete” je namenjena igračima koji vole performans igrice, i nije klasična “kežual” igrica, već je malo teža, jer u sebi ima priču koja sve to opravdava i dosta dobar početni nivo za učenje kako se u stvari igra. Drugoplasirani tim „TankSpank“ se predstavio sa istoimenom igrom koja predstavlja maštoviti spoj dobre stare Sege i Unreal Tournament-a.

Tim Gang of 4 - pobednici Games kategorije
Tim Gang of 4 – pobednici Games kategorije

Projekte takmičara Innovation kategorije ocenjivao je žiri u sastavu: Stanko Nikolić, Merit Solutions, Ivan Jelić, B92, Milan Stojić, MDCS, Sava Čajetinac, MDCS i Milan Okanović, asistent Fakulteta organizacionih nauka, a pobednika u Games kategoriji birali su: prof. Dr Radoslav Stojić, profesor Univerziteta Metropolitan, Nenad Tomić, CEO Mad Head Games studija, Siniša Perović, Microsoft Srbija i Dušan Duduković, developer u Endtimes studiju.

Programima kao što je Imagine Cup, Microsoft omogućava mladima resurse da razviju, stvore i pokrenu svoje tehnološke ideje. Kao celogodišnje takmičenje, razvija duh preduzetništva i studentima pruža priliku da nauče kako da pokrenu svoj biznis i svoje ideje plasiraju na tržište.

Timovima u obe kategorije predstoji svetsko polufinale koje se održava online, slanjem video prezentacije aplikacije ili igre. Odabrani timovi iz svetskog polufinala će dobiti priliku da se bore za nagradu od 50.000$ dolara u svetskom finalu koje se i ove godine održava u Sijetlu.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *