Klavirski duo „VREME JE!“ u Guarneriusu

Milica Ilic i Jelena Popovic foto

Premijerni duo i premijerni program

Višestruko nagrađivane mlade pijanistkinje Milica Ilić i Jelena Popović, dobro poznate publici kao solistkinje i kamerni muzičari, po prvi put će u subotu, 25. aprila u 20h u Centru lepih umetnosti Guarnerius nastupiti kao duo, kome su dale naziv “VREME JE!”. Ideja za ovaj projekat došla je iz njihove težnje za kvalitetnim predstavlјanjem i popularizacijom savremene muzike. Sve kompozicije koje će se naći na programu koncerta, su pisane upravo za ovu priliku i do sada nikada nisu izvođene, tako da ćemo po prvi put čuti dela mladih kompozitora, Bojana Stankovića, Uroša Ignjatovića, Aftaba Darvišija, Kristijana Čamuna, a među autorima je i Milica Ilić.

Dve pijanistkinje do sada nisu sarađivale, ali obe imaju veliko iskustvo u oblasti kamernog muziciranja i izvođenja savremene muzike. Koncert u Beogradu planiran je kao prvi u nizu nastupa koje ovaj duo planira da organizuje, kako u Srbiji tako i u Belgiji i Holandiji (gde se Milica i Jelena trenutno usavršavaju), što je i izuzetna prilika da se dela naših kompozitora prikažu i van granica naše zemlјe. Kako duo navodi, tema koja povezuje sva dela koja će biti izvedena, je vokalna muzika u najširem smislu. Vokalna muzika je kroz istoriju često bila tema i inspiracija u mnogim instrumentalnim delima i bila uvek prihvaćena publici, ali je ova tradicija danas gotovo potpuno zamrla. Kreativnom timu ovog projekta se učinilo veoma zanimlјivim i izazovnim da ovaj pristup pokušaju ponovo da ožive u kontekstu raznovrsnih novih kompozicionih stilova i tehnika.

Vokalna muzika je oduvek predstavlјala najkomunikativniji muzički žanr, što je logično jer koristi reč kao izražajno sredstvo i lјudski glas kao instrument. Pretakanje vokalne muzike u instrumentalnu, korišćenim instrumentima donekle poklanja kvalitete vokalne muzike. Melodije koje se koriste su „pevlјivije“, slike koje muzika kreira konkretnije i detalјnije jer su jasno objašnjene u tekstu izvornog dela. Sa druge strane instrumentalna muzika, a naročito ona pisana za klavir ima potencijala da bude izuzetno slojevita i kompleksna. Kombinacija ovih dveju komponenata predstavlјa inspirativan i izazovan teren, kako za kompozitore, tako i za izvođače, ističu autorke projekta.

Milica Ilić (Beograd, 1985) je završila studije klavira u klasi prof. Dejana Stošića na FMU u Beogradu, specijalističke studije kamerne muzike završila je u klasi prof. Jasne Tucović, a doktorirala je u klasi prof. Zorice Ćetković. Trenutno je student na Flandrijskom Operskom studiju u Gentu (Belgija). Od 2011. godine angažovana je kao umetnički saradnik Katedre za solo pevanje Fakulteta muzičkih umetnosti. Pored klavira, Milica se bavi aranžiranjem i kompozicijom. Među brojnim projektima, aranžirala je i pisala za dečiju predstavu „Pepeljugin san“ izvedenu u Flandrijskoj operi u Gentu, a autor je i niza pesama izvedenih od strane „Dodo kvarteta“ u kome se pojavljuje i kao pevačica. Njena opera „(A)Mantis religiosa“ imaće svoju premijeru u Gentu u maju 2015.

Jelena Popović (Pančevo, 1985) diplоmirala je klavir na FMU u Beоgradu, kaо student prоf. Deјana Stоšića, završila je BA studije klavira na Kоnzervatоriјumu u Amsterdamu, master studije na Konzervatorijumu u Utrehtu, a trenutnо pоhađa treću godinu kursa “Savremena muzika krоz nezapadne tehnike” na Kоnzervatоriјumu u Amsterdamu. Izuzetno је аktivna u prоmоvisаnju sаvrеmеnе muzikе i mladih kompozitora, sa kojima sarađuje na mnogim projektima. Učestvоvala je na brojnim festivalima, kоncertima, takmičenjima, kaо sоlista i kaо kamerni muzičar.

Centar lepih umetnosti Guarnerius nagrađuje vas sa 3×2 karte za premijerni nastup klavirskog dua “VREME JE!”. Za učešće u nagradnoj igri je potrebno da u komentaru ovog posta na našoj Facebook stranici date tačan odgovor do 20 časova kada ćemo uz pomoć sajta https://www.random.org/ proglasiti dobitnike.

Nagradno pitanje glasi: Koja tema povezuje sva dela koja će izvesti mlade pijanistkinje 25. aprila na sceni Centra lepih umetnosti Guarnerius?

Srećno!

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *