Beogradske bašte

Sa dolaskom proleća polako čovek počinje da se budi, optimizam ga preplavi, zaljubljenost, sunce koje mami i želja da nakon duge zime, konačno dan provede napolju u lepom ambijentu i uz odabrano društvo.

Beograd, kao velika metropola, ima pregršt bašti. Svaka opština ima neki kutak koji svako od nas smatra svojim carstvom i drugom kućom. Međutim, postoje i one oaze koje su skrivene, koje pružaju fantastičan predah, a potrebno ih je samo otkriti. One čine da se posetilac opusti, prepusti čarima, vrati u neko davno vreme, pusti “mozak na otavu” i pobegne od buke Beograda.

U blizini Brankovog mosta, u Savamali, postoji više zanimljivih bašti, drugačijih i zbog atmosfere i zbog muzike. U dnu Velikih stepenica (Karađorđeva 43), u kući iz 1877. godine nalazi se džez klub “Bašta”. Džez klub radi cele godine, tokom dana možete pobeći od buke u ambijentu koji zrači romantikom i nežnim bojama, a večeri su rezervisane za živu svirku i melodije koje plene i privlače vas da zavirnete.

džez klub "Bašta" 1

I u samom centru grada postoje fantastične bašte. Upravo jednu takvu ima Cafe Amelie koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Muzeja primenjene umetnosti na Topličinom venacu 4. To je francuski bistro u kome se čuju zvuci jazz muzike i oseća dobra atmosfera. Enterijer i eksterijer su obogaćeni zanimljivim detaljima, knjigama, mašinama za šivenje, voćem, cvećem, svećama, itd. Potrebno je samo otići i bićete osvojeni. A i cene su zaista pristupačne.

Cafe Amelie 2

Azbuka Gastro Progres – kako sami kažu najmanje 30 razloga da svoje slobodno vreme poverite njima. Prostor je osmišljen tako da vam se učini kao da ste u pravoj bajci. Čarolija koja pleni prostorom pri samom ulazu i odvodi vas u svet romantike u kojem ćete uživati u najraznovrsnijoj hrani, sveže ceđenim sokovima, najrazličitijim vinima, koktelima, kafama i zvuku neprevaziđenog džeza i osetiti energiju koja će zadovoljiti sva vaša čula. Lokacija kafica je Kralja Milana 2, u zgradi Vukove zadužbine, jedne od najstarijih i najdragocenijih istorijskih spomenika Beograda.

Azbuka Gastro Progres 3

Ljutić je skriveni dragulj Beograda. Koktel i kafe bar nalazi se u blizini Ateljea 2012 u ulici Stevana Sremca 5. Ima jednu od najlepših i najzanimljivih letnjih bašta u gradu. Enterijer je veoma romantično ali moderno uređen sa divnim detaljima mladih umetnika. U mirnoj je ulici i ima ogromno dvorište. Nepretenciozno i opušteno mesto, ima odličnu i raznoliku muziku, pristupačne cene pića, divnu noćnu rasvetu i atmosferu kojoj ćete poželeti da se vraćate.

Ljutić 4

Cafe De France nalazi se u Dobračinoj 11, nedaleko od Trga Republike. Kao što sam naziv kaže to je francuski bistro čije zidove krase fotografije poznatih ličnosti i događaji koji Francusku čine prepoznatljivom. Ideja vlasnika bila je da se atmosfera, duh i kultura Francuske prenesu Beograđanima. Lokal nudi veliki izbor vina iz različitih regiona sveta, razne vrste sireva koje se nabavljaju iz Francuske, a specijalitet kuće je kafa s kroasanom uz koji se služi buter, marmelada ili med. U kafiću je uvek razigrana atmosfera, gosti mogu čuti francusku muziku, a veče je rezervisano za romatiku uz sveće. U enterijeru su najviše zastupljeni topli materijali kao što je drvo, a beli šank zanimljivih kontura dodatno ulepšava prostor.

Cafe De France 5

Kafe-knjižara Meduza je deo Barselone u Beogradu. Ovaj fantastični kafić nalazi se u Gospodar Jevremovoj 6. Ono što je karakteristično za Meduzu je da pospešuje mlade umetnike. Unutar kafića, umetnici izlažu svoje fotografije, slike, nakite i svaku vrstu umetnosti, a organizuju se i večeri filma. Uvek se mogu čuti fantastični zvuci relaksirajuće muzike. Dobra kafa, dobra pića i nešto za čitanje na španskom, katalonskom i drugim zvaničnim jezicima, govori da je potrebno posetiti ovo mesto.

Kafe-knjižara Meduza 6

Verujem da će svakog osvojiti bar neka od ovih bašta, potrebno je samo otići. Naravno, ima još mnogo lepih mesta koje treba tkriti, neka ovo bude samo početak. Lepo vreme dolazi, zato put pod noge, na sunce i kaficu u neku od gorenavedenih baštica.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *