Zlatni Prag

Svi vole da otputuju negde, makar na par dana. Destinacije na koje ljudi danas idu su zaista brojne. Delimično možemo da zahvalimo tome što za zemlje po Evropi, koje su članice Evropske unije, nisu potrebne vize. Ono što je takođe olakšalo putovanja je i to da danas postoji mnogo low-cost kompanija preko kojih možete da obezbedite jeftin prevoz. Mnoge turističke agencije nude veoma povoljne aranžmane, preko kojih imate mogućnost da posetite neku evropsku prestonicu. Jedna od takvih prestonica je i Prag.

I Hitleru se mnogo dopao

prag 1Koji god vodič da uzmete da čitate, pronaći ćete da je ovaj grad pravi spoj prelepe arhitekture baroka, gotike, rokokoa, renesanse, i one iz 20. veka kao što su secesija i kubizam. Dokaz predstavljaju brojne arhitektonske znamenitosti kao što su: Stari grad, Trg Sv. Vacvala, Karlov most, Astronomski sat, Praški hrad (Hradčani), Jevrejska četvrt i mnoge druge.

Međutim, da li znate da je ovaj prelepi grad mogao da bude razoren u Drugom svetskom ratu? Verovali ili ne, Hitler je izdao naređenje da se ovaj prelepi grad poštedi bombardovanja, pa tako danas i mi možemo da uživamo u lepotama ovog grada.

UNESCO je istorijsko jezgro Praga svrstao u spisak Svetske baštine.

Karlov most

prag 2Češka prestonica leži na reci Vltavi i osnovana je u 8. veku nove ere. Može se reći da je svoj vrhunac slave dostigla za vreme vladavine Karla IV. Za vreme njegove vladavine izgrađen je Karlov most, kao i katedrala Sv. Vida koja inače predstavlja prvu gotičku crkvu u centralnoj Evropi. Takođe je u to vreme osnovan prvi univerzitet koji se nalazio severno od Alpa.

Interesantno je da je na mestu današnjeg mosta bio drugi most, Juditin most kojeg je Vltava srušila 1342. godine kada su bile strašne poplave. Nakon toga, za vreme vladavine Karla IV izgrađen je Karlov most ili kako ga Česi zovu Kamenný most (Kameni most), koji je dugačak 516 metara.

Legenda kaže da je ovaj most čvsrt zahvaljujući tome što su u malter mešali jaja. Međutim nedavna istraživanja su ovu legendu opovrgla.

Po prelasku mosta ulazite u Staro mesto gde se nalazi Stari trg na kom se nalazi čuveni Astronomski sat, crkva Sv. Nikole i spomenik Jan Husu.

Kuća koja pleše

prag 3Međutim, ako ste više za to da vidite nešto novo i moderno onda svakako treba da posetite Kuću koja pleše ili kako Česi kažu “Tančící dům”. Ova zgrada je izgrađena na mestu porušene zgrade. Izgradili su je Vlado Milunić i Frenk O’ Geri. Počeli su da je grade 1994. godine, a završili su gradnju 1996. godine. Stručnjaci kažu da se ova velelepna građevina, koja je sva u staklu neverovatno dobro uklopila u okruženje koju čini potpuno drugačiji tip arhitekture. Prvobitan naziv kuće je bio “Fred i Džindžer” koji je dat po čuvenom filmskom paru Fredu Asteru i Džindžer Rodžers. U zgradi se nalaze poslovnice međunarodnih kompanija, a na samom vrhu francuski restoran “Praški biser”.

Ništa bez piva

prag 5Kada govorimo o Pragu, moramo makar da pomenemo pivo. Može se reći da je pivo na neki način brend Češke. Češka se smatra i najvećim konzumentom ovog pića (153 l po stanovniku).

Prvi put u manastiru Brevnov u Pragu monasi su pravili pivo i to 993. godine, dok je prva pivara u tom gradu sagrađena 1118. godine. U drugim regionima je situacija sledeća, u Brnu se pivo pravi od XII veka, a u Plzenu i Češkim Budejovicama od XIII veka. Ta dva grada su i danas, uz Prag, najpoznatiji pivski gradovi, iz kojih potiču najpoznatiji češki brendovi, Pilsner Urquell, Budweiser Budvar i Staropramen. Naravno, možete uvek u lokalnim pabovima probati i neko domaće pivo. Česi najviše vole svetlo pivo, ali uvek možete da naručite tamno ili mešano pivo.

Koliko Česi vole pivo svedoči i to da postoji i muzej posvećen pivu, Beer Museum. Tamo možete da saznate sve o pivu, pa čak i da probate pivo po originalnom receptu iz 13. veka.

prag  4 Prague Beer Museum[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *