Špijunske afere na otvaranju Beldoksa

Beldocs

Ceremonija otvaranja osmog po redu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS  biće upriličena sutra u 19 časova, neposredno pred projekciju srpsko-rumunskog ostvarenja „Šuma”, nagrađenog za svoju inovativnost na prestižnom festivalu u Nionu.

Beldocs

Ovaj nadasve neobični, inspirišući film Siniše Dragina vodi nas na bajkovito, ali arhivski utemeljeno i istoriografski relevantno putovanje u socijalističke vilajete Čaušeskuove Rumunije i Titove Jugoslavije. Kako su izgledali odnosi tadašnjih moćnika i na koji se način izmicala stolica potencijalnim suparnicima, neka su od pitanja na koja „Šuma” ne daje precizno definisan, već jedini logičkim rezonovanjem iznuđen odgovor, u isto vreme rasvetljavajući najveću špijunsku aferu SFRJ.

Dva sata kasnije, na istom mestu (u Velikoj dvorani Sava Centra u 21 čas) svi zainteresovani za nešto konkretnije špijunske zaplete biće u prillici da pogledaju Oskarom ovenčani i u istorijskom smislu unikatan film Lore Pojtres „Citizenfour: dosije Snouden”.

Da podsetimo, Edvard Snouden, strateg američke NSA, obelodanio je u junu 2013. tajna dokumenta vezana za nadgledanje običnih ljudi i prisluškivanje visokih zvaničnika Evropske unije, a potom prebegao u Rusiju gde mu je odobren azil. Igrom slučaja, Lora Pojtres, prvi medijski profesionalac sa kojim je Snouden stupio u kontakt, zabeležila je čitavo dešavanje video kamerom i godinu dana kasnije izmontirala ovaj vanredno uzbudljiv i aktuelan dokumentaristički triler. 

BELDOCS festival vas nagrađuje sa 3×2 karte za premijeru filma Šuma”, koja je zakazana za četvrtak 07.05. od 19h u Velikoj dvorani Sava centra I 3×2 karte za premijeru filma „Citizenfour: dosije Snouden” koja počinje od 21h na istom mestu.

Za učešće u nagradnoj igri potrebno je da u komentaru ovog posta na našoj Facebook stranici date tačan odgovor do 07.05. u 12h, kada ćemo uz pomoć sajta https://www.random.org/ proglasiti dobitnike.

Nagradno pitanje za karte za film „Šuma” glasi: Gde je smeštena radnja ovog filma”?

Nagradno pitanje za karte za film „Citizenfour: dosije Snouden” glasi: U kojoj kategoriji je ovaj film nagrađen Oskarom?

Srećno!

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *