Trka beogradskim lavirintom

Beo quest fotka

Nisam imao nikakva očekivanja. Idem da pobegnem malo iz stana, smaram se, lep je dan, a ne mogu da se “kuvam” i učim za kolokvijum. Očekivanja minimalna. Cilj je prošetati se malo Beogradom i popričati sa drugarima iz redakcije. Ako me posluži sreća, posle ćemo sesti negde na kafu. Nit sam znao gde idem, nit sam znao zašto. Al’ tako je valjda i najlepše.

Potraga. Ograničeno vreme, jurcanje po Beogradu i rešavanje zadataka. Svako je tu imao svoje razloge. Nekima će dobro doći da povrate izgubljenu kondiciju, nekima da skinu koji kilogram viška, a nekima da u sebi probude onaj skriveni takmičarski duh. Reč je o interaktivnim potragama u Beogradu, koje već duže vreme organizuje BeoQuest. Cilj je bio proći zadatu rutu od Glavne pošte do parka na Obilićevom vencu za svega sat vremena.

Potrage nisu starosno ograničene i svi su slobodni da istrče svoju “istraživačku trku” kroz glavni grad. Postoje i one posebne potrage za decu. Ipak, jedna stvar je zajednička – sjajna zabavna i uzbudljiva avantura. Uz sve to, dobijate i nova znanja o mestu u kome živite.

Upoznaj Beograd da bi ga više voleo. Zvuči kao kliše, ali najadekvatnije opisuje ove nesvakidašnje potrage. Čini se da je nekima bilo posebno teško, ali i zanimljivo u ovoj sjajnoj akciji. Na primer, meni, jer, uz malo viši nivo moje sadašnje orijentacije po gradu, bio bih jako blizu nekog  zbunjenog japanskog turiste koji ne zna dal’ je doš’o il je poš’o. Čak i da ste malo bolji poznavaoci glavnog grada, ne bi vam bilo lako. Sjane zagonetke i zanimljivi zadaci vas teraju da se dobro zamislite i počnete da razmišljate kao pravi istraživač. Tek onda vidite koliko ,u stvari, ne znate, kako kroz mnoge beogradske ulice prođete gledajući u telefon, žureći negde ili jednostavno ne obazirući se i toliko detalja vam promakne. Toliko toga ima da se vidi. Zastanite, pogledajte i shvatite koliko je vaš grad lep. Ova potraga vam upravo to omogućava, na jedan poseban, zanimljiv način. Zamislite kad biste stali kraj spomenika Knezu Mihailu i tražili koja stvar sa spiska datog u zadatku ne može da se pronađe na njemu, iako svi znamo one čuvene dogovore: “Kod Konja u toliko i toliko sati”.

Kad se sve stavi na crtu, pobednik nije ni bitan. Vaša pobeda je jedno novo iskustvo i znanje. Vaša pobeda su osmesi nakon zamornog i dugog lutanja. Vaša pobeda je vaš timski rad i saradnja, vaša želja da odvojite vreme i probudite onu dečju radost i naivnot. Vaša pobeda je ovaj “novi” Beograd koji se sada uzdiže pred vama kao najviši oblakoder, pokazujući stidljivo svoju sjajnu, sakrivenu stranu. Taj zaboravljeni, surovo zgužvani i bačeni Beograd. Taj beli grad. Najlepši grad. Grad iz koga vrapci još uvek nisu odleteli…

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *