59. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća – Korak u budućnost

Svečano otvaranje 59. Sajma tehnike i tehničkih dostignuća je u ponedeljak, 11. maja u 11h, u hali 1 Beogradskog sajma. Sajam će otvoriti Željko Sertić, ministar privrede u Vladi Republike Srbije.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća jedan je od najstarijih članova Unije međunarodnih sajmova (UFI) iz Pariza i najreprezentativnija sajamska manifestacija ovog profila u ovom delu Evrope.

Zahvaljujući brojnim specijalizovanim sajmovima i izložbama koji ga čine, inovacijama i najnovijim tehnologijama u svim granama industrije koje obuhvata program izlaganja, pratećim stručnim skupovima te demonstracijama proizvoda i usluga, nosi autoritet možda i najznačajnijeg regionalnog razvojno-tehnološkog događaja. Za izlaganje eksponata i stručne prateće programe učesnicima su na raspolaganju četiri hale Beogradskog sajma.

Šta sajam nudi

Okosnicu sajamske postavke čini Integra – izložba alata, procesne tehnike, robota, softvera i komunikacionih linija neophodnih u jednom proizvodnom procesu svojstvenom i “fabrici za budućnost”, koja je lajt-motiiv ovogodišnjeg sajma. Smeštena u najvećoj sajamskoj hali, hali 1, ova postavka nudi sve: od komponenti i modula za fleksibilnu automatizaciju, elektronskih mernih instrumenata i uređaja i industrijskih robota, preko numerički upravljanih mašina (CNC), obradnih i mernih centara, pa do opreme i softvera za projektovanje primenom računara – CAD/CAM ili softvera za planiranje i upravljanje proizvodnjom (ERP). Uređaji za zavarivanje i materijali nalaze se u hali 1a.

Sektor elektroenergetike, smešten u hali 2a, uključuje opremu i uređaje za proizvodnju i distribuciju električne energije, merenje i izvore napajanja, instalacije, rasvetu za poslovne i stambene prostore, energetsku, industrijsku i kućnu elektroniku i sl. U ovoj hali je i najobimniji segment sektora telekomunikacija.

Hala 3a tematski je posvećena logistici i transportu.

Veoma značajna oblast klimatizacije, grejanja i hlađenja nalazi se u hali 4 i imperativno je posvećena štednji i korišćenju obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine.

Ostale zastupljene oblasti – telekomunikacije, merna oprema, procesna tehnika, logistika i transport, materijali, oprema za profesionalne i naučne svrhe, naučno-tehnička literatura i druge – funkcionalno su raspoređene po tim i drugim halama u zavisnosti od namene opreme i namere izlagača.

U trenutku svečanog otvaranja sajma, na štandovima i u drugim sajamskim programima trebalo bi da bude više od 500 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz najmanje 23 zemlje. To su, pored domaćina Srbije, Bosna i Hercegovina, Austrija, Bugarska, Češka, Grčka, Holandija, Hrvatska, Italija, Irak, Japan, Koreja, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Rusija, Slovenija, Sjedinjene Američke Države, Slovačka, Turska, Švajcarska, Tajvan (Narodna Republika Kina), Turska i mnoge druge. Pored pojedinačnih izlagača, posetiocima sajma biće predstavljene i tri nacionalne izložbe – Češke Republike, koja okuplja 18 izlagača iz svih tehničko-tehnoloških sektora, Slovenije, koja će ponuditi eksponate 15 firmi i institucija koje imaju šta da pokažu, i Slovačke, sa pet učesnika iz raznih tehničko-tehnoloških oblasti, a u sva tri slučaja su organizatori nadležna ministarstva i druge državne institucije.

Nacionalne izložbe posetioci će naći u hali 3 Beogradskig sajma.

Već tradicionalno na Sajmu tehnike grupno se predstavljaju i brojne komorske i cehovske organizacije, a ove godine najavljeni su grupni nastupi Regionalnih privrednih komora (u hаli 4) iz Niša, Zaječara, Kruševca, Požarevca, Subotice i Valjeva (hala 3) kao i Privredne komore Republike Srpske iz Banjaluke (sa pet firmi, u hali 1).

Počasni promoter 59. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća je prof. dr Petar B. Petrović, inženjer, redovni profesor na Katedri za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS).

Diplomirao 1982. na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za proizvodno mašinstvo, usmerenje Proizvodna kibernetika; magistrirao (1989) i doktorirao na istom fakultetu 1996. godine sa tezom „Model aktivnog adaptivnog upravljanja procesom spajanja delova u montaži primenom redundantnih robota“. Na ovogodišnjem Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća angažovan je kao predsednik organizacionog odbora italijansko-srpske naučno-poslovne konferencije ISCP 2015, posvećene uspostavljanju naučno-tehničke saradnje u realizaciji strateškoj inicijativi NTPS Programa: Fabrike za budućnost Srbije – FaBS Inicijativa.

Visokokvalifikovani žiri dodeliće Veliku nagradu i posebna priznanja „Korak u budućnost“ izlagačima i drugim učesnicima za vrhunska tehničko-tehnološka rešenja. Uručenje nagrada je u četvrtak, 14. maja sa početkom u 18 časova, u velikoj sali hale 4 Beogradskog sajma.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu. Radno vreme Sajma tehnike biće od 10 do 18 časova, a poslednjeg dana sajma od 10 do 17 časova.

Poslovni karakter Sajma tehnike podržan je sajamskim web portalom www.sajamtehnike.rs (http://tehnika.talkb2b.net/), koji osim informacija u vezi sa izlagačima i izložbenim i pratećim programom, registrovanim poslovnim posetiocima i izlagačima omogućava jednostavno automatizovano zakazivanje bilateralnih b2b poslovnih sastanaka te umrežavanje i međusobno pregledanje poslovnih profila, a sve radi optimizovanja programa poslovnih sastanaka u predsajamskom i sajamskom periodu.

Medijski partneri 59. Sajma tehnike i tehničkih dostignuća su: Industrija, IRT 3000, Build Magazin, City Magazine, Drvotehnika, Eko kuća, Glasnik Inženjerske komore, Mehatronika, InterFON, Palo.rs, Preduzetnik, Organize, Adria Media Group.

Projektni tim 59. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća čine Dragan Zečević, koordinator projekta, Bojana Dašić, organizator manifestacije I Nemanja Nikić, administrator projekta.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *