Uzbudljiv vikend u Guarneriusu

Ovog vikenda Centar lepih umetnosti Guarnerius svoj program posvećuje mladim, talentovanim muzičarima, studentima Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

U petak, 15. maja na sceni ćemo pozdraviti violončelistu Ivana Jarića, studenta master studija na FMU i dobitnika brojnih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i prestižnih stipendija. Ivan će uz klavirsku saradnju Dušana Egerića izvesti kompozicije Baha, Šuberta i Popera.

Dan kasnije, u subotu 16. maja Guarnerius će imati retku priliku da ugosti četiri saksofona na sceni – kvartet „Quattro temperamenti“, koji čine Srđan Paunović (sopran saksofon), Nikola Macura (alt saksofon), Lovro Livajić (tenor saksofon) i Filip Orlović (bariton saksofon), nagrađivani studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, kolege sa klase, koji zajedno nastupaju od oktobra 2014. godine pod imenom „Kvartet saksofona“, ali ubrzo menjaju ime u „Quattro temperamenti“, zbog istoimene kompozicije Ivana Brkljačića, kao omaž prvoj savremenoj kompoziciji srpskog kompozitora koju su uvrstili u svoj repertoar. Program nastupajućeg koncerta donosi zanimljiv spoj autora poput Baha, Rivijea, Fransea, Tudora i Brkljačića.

Sjajne mlade muzičare ćemo po prvi put čuti u Guarneriusu, a oba koncerta počinju u 20 časova.

Ivan Jaric fotoIvan Jarić (1993) je počeo da svira violončelo u klasi Milutina Mladenovića, dok je u klasi Bože Saramandića završio srednju muzičku školu „Mokranjac“. Trenutno je student master studija na FMU u Beogradu, u klasi Dragana Đorđevića. Pohađao je majstorske kurseve kod vrsnih umetnika i pedagoga, a dobitnik je niza nagrada i priznanja. Nastupao je kao solista u koncertnim dvoranama Beograda i Srbije. Od 2011. godine svira u okviru BGO Dušan Skovran, sa kojim nastupa na koncertima širom Evrope.

Kvartet saksofona Quattro temperamenti čine studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, iz klasi Gordana Tudora (gostujućeg profesora) i Gabora Bunforda (stručnog saradnika). Mladi po stažu, imaju nekoliko zapaženih nastupa iza sebe i uvek nailaze na topao prijem publike i kritike. Na Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu 2015. godine, ujedno svom prvom takmičarskom nastupu, kvartet osvaja prvu nagradu i titulu Laureata u disciplini Kamerna muzika. Repertoar ovog sastava čine originalne kompozicije za kvartet saksofona, transkripcije i aranžmani koji spadaju u žanr „popularnije“ muzike, a članovi kvarteta veliku važnost pridaju stvaranju novih kompozicija mladih autora, pa tako pripremaju i prve praizvedbe. Umetnički vođa i mentor ovog sastava je Timea Kalmar, vanredni profesor (u čijoj klasi pohađaju nastavu kamerne muzike).

Quattro temperamenti foto

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *