Nagrađujemo vas sa 1×2 karte za predstavu „Nevidljivi spomenici”

Bitef teatar vas nagrađuje sa 1×2 karte za predstavu „Nevidljivi spomenici”, koja je na repertoaru u petak, 29. maja, od 20h.

Predstava „Nevidljivi spomenici nastala je kroz višemesečni istraživački, umetnički i edukativni proces tokom koga su učenici i učenice Treće beogradske gimnazije proučavali istoriju Evrope, Beograda i svojih porodica u Drugom svetskom ratu. Tekst predstave zasnovan je na ukrštanju ličnih priča, istorijskih dokumenata, pisama, svedočanstava i podataka iz knjige „Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941-44 koju su uredili Rena Raedle i Milovan Pisarri. Ovoj knjizi, predstava duguje i podnaslov: „Priručnik za čitanje grada.

I ako tematizuje jedno istorijsko razdoblje, ovo nije istorijska predstava. Ona se bazira na savremenoj interpretaciji sećanja na Drugi svetski rat i na otkrivanju posledica koje su ovi događaji ostavili na Beograd, Srbiju i bivšu Jugoslaviju. Mladi izvođači/ce u ovoj predstavi govore u svoje ime, prezentujući publici istorijske činjenice koje su kroz proces naučili, ali i snažne emocije straha, tuge i besa, koje je bavljenje ovom temom u njima izazvalo.

Polazeći od činjenice da su u ratu i žrtve i zločinci – ljudi, ova predstava postavlja pitanja: šta je to što ljude tera da drugim ljudima nanose zlo i kakvu odgovornost podrazumeva sećanje na najmračnije događaje u istoriji čovečanstva? Istorija se ne uči da bi se znala prošlost, već da bi se razumeo savremeni trenutak. Ovo je ujedno i osnovna teza predstave „Nevidljivi spomenici, kroz koju grupa mladih ljudi šalje snažnu antiratnu poruku: samo ako se uvek sećamo, nikad se neće ponoviti.

Bitef teatar nagrađuje vas sa 1×2 karte za predstavu Nevidljivi spomenici”, koja je na repertoaru 29.05. od 20h. Za učešće u nagradnoj igri potrebno je da u komentaru ovog posta na našoj Facebook stranici date tačan odgovor do 20h, kada ćemo uz pomoć sajta https://www.random.org/ proglasiti dobitnike.

Nagradno pitanje je: Kako glasi podnaslov ove predstave?

Srećno!

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *