Blaga Resave – Jedinstven spoj netaknute prirode, istorije, provoda i relaksacije

Organizacija za omladinski turizam koja nosi ime “Srbija za mlade” nastala je sa željom da pruži mogućnost svim mladim sanjarima da otkriju, istraže i zavole duhovne i materijalne vrednosti Srbije i tako uhvate svaki svoj dan dajući mu smisao.

Za kraj maja, za sve mlade ljude koji su željni avanture u netaknutoj prirodi, oni su pripremili obilazak Despotovca, Resavske pećine i banje Ždrelo.

Despotovac, grad despota Stefana Lazarevića, danas predstavlja centar Gornje Resave, a pored njega obilazak obuhvata i manastir Manasiju koji je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture.

Resavska pećina, jedno od najlepših prirodnih bogatstava Srbije, duga je 4,5 km. Detaljno je istražena 2830m, a za posetioce je uređeno oko 800m. Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Po bogatstvu i raznobojnosti nakita Resavska pećina opravdano nosi epitet “resavske lepotice”.

Resavska pecina

Veliko vrelo, najposećeniji  vodopad u Srbiji, dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od 25 metara a Krupajsko vrelo svojom jedinstvenom lepotom. Ovo izvorište na površini stvara kraško jezero, i neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha.

Banja Ždrelo se sastoji od aqua parka sa dnevnim i noćnim kupanjem, u toplim i termalnim vodama temperature od 30 do 40 stepeni. Aqua park raspolaže sa 6 bazena sa toplom i hladnom vodom (2 zatvorena i 4 otvorena bazena). Jedinstven po tome što su bazeni ispunjeni termalnom vodom temperature oko 40°C koja izvire 200 metara ispod zemlje.

Više informacija o programu i ceni putovanja možete pronaći OVDE.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *