Ovog proleća biram Beograd

Ukoliko vas ovo proleće omami i dovede u srpsku prestonicu, imaćete priliku da se upustite u jedinstvenu i izazovnu avanturu koja može trajati od samo jednog do čak mesec dana – na vama je da odlučite. Bilo da ste ljubitelj večernjih šetnji, klubova i elektronske muzike, dobrog vina i tamburaša, tradicionalne srpske kuhinje, poštovalac umetnosti i nacionalnog blaga, vrednih spomenika srpske kulture, predivnih pejzaža i zalazaka sunca koji oduzimaju dah, mirnog krstarenja Dunavom, romantičnih večeri udvoje i smeštaja u najluksuznijim hotelima, ljubitelj malih i velikih užitaka, radi da čujete tuđu istoriju, da upoznate drugu veru i običaje, da se uverite u tradicionalno srpsko gostoprimstvo, onda se slobodno prepustite. Ako se vodimo mišlju da je svaki grad lep u proleće, onda je to razlog više da zaustavite sve svoje obaveze nakratko, šetate se, razgledate, upoznajete, divite se! Welcome to Belgrade…

Beogradska tvrđava

Jedan od najvećih očuvanih kompleksa ovog tipa u Evropi, a Kalemegdanski park, koji je okružuje, prvi je po veličini u Beogradu. Zbog gotovo idealne lokacije na steni koja gleda na ušće Save i Dunava, Beogradska tvrđava vekovima je bila predmet spora. Iako napadana više od 100 puta, karakteriše je odlična očuvanost i velika posećenost, zbog čega je dobila epitet najlepše i najveće besplatne atrakcije u Beogradu.

Kalemegdan Knez-Mihailova ulica

Glavno šetalište obuhvata: ulicu KraljaMilana, Terazije, TrgRepublike i Knez-Mihailovu ulicu. Knez-Mihailova ulica specifična je po tome što spajaTerazije i Kalemegdan, a svojevremeno je proglašena najlepšom pešačkom ulicom u Istočnoj Evropi. Pored prelepih zgrada koje mame poglede šetača i mnogobronih mesta za predah, možete, takođe, uživati u šopingu u radnjama najpoznatijih domaćih i svetskih brendova.

Knez-Mihailova ulicaTrg Republike

Još jedno šetalište, ali i mesto stalnih kulturnih dešavanja, koncerata i brojnih manifestacija tokom cele godine. Kažu da je i glavno mesto sastanaka. U njegovoj neposrednoj blizini su Narodno pozorište i Narodni muzej.

Trg RepublikeSkadarlija

Ljubitelji kvalietnog vina i domaće rakije, ukusne hrane napravljene po tradiconalnim receptima iz cele Srbije, Skadarsk uulicu ne smeju propustiti. Pesma tamburaša i kaldrma nepogodna za visoke potpetice, dodatno pojačavaju autentičnost ovog kultnog mesta, koje nosi pečat starih vremena.

SkadarlijaTerazijski trg

Jedan od najvažnijih trgova u gradu, a svoje ime je dobio po vodenim tornjevima koji su na tom mestu postojali pre 200 godina. U blizini fontane nalaze se dva najpoznatija hotela: Balkan i Moskva.

TerazijeHram Svetog Save

Najveći pravoslavni hram na Balkanu. U narodu postoji verovanje da je hram dobio ime po tome što su Turci na tom mestu spalili mošti Svetog Save. Izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu, predstavlja velelepnu građevinu visine 82 metara.

Hram Sv. SaveDom Narodne skupštine

Mesto gde se donose najznačajnije odluke za istoriju novije Srbije. Zgrada je izgrađena u neoklasičnom stilu, 1936. godine.

Dom Narodne skupštineAda Ciganlija

Omiljeno kupalište Beograđana, u ovom prolećnom periodu počinje polako da se sprema za predstojeću sezonu. Staze za šetnju dostpne su svima, kao i brojni kafići, prodavnice i restorani brze hrane, pošto sezona kupanja još uvek nije zvanično počela.

Ada CiganlijaKultne beogradske ruševine

Sećanje na Nato bombardovanje i na 78 predugih dana. Olupine nekadašnjeg Generalštaba predstavljaju temelj jednom vremenu, u nadi da se nikad više neće ponoviti. GeneralštabKošutnjak

Za kraj dana preporučujem odlazak u veliki park-šumu Košutnjak, koji se nalazi u južnom delu grada. Šetnju započnite od Muzeja istorije Jugoslavije, a završite je u blizini Pionirskog grada.

Košutnjak[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *