Statua Nikoli Tesli

Nikola TeslaNikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji, proveo je život izučavajući elektricitet, ali nije doživeo da vidi kako se njegov san o bežičnoj komunikaciji ostvaruje, budući da se prvi poziv mobilnim telefonom odigrao više od tri decenije nakon njegove smrti.

Američki preduzetnik Dorijan Porter smatrao je da nema boljeg načina da se velikom geniju oda pošta od njegove statue koja omogućava Wi-Fi pristup. Porter, koji je kao i Tesla doživeo poslovni uspeh nakon što se doselio u Ameriku, preko svoje kompanije Northern Imagination organizovao je sakupljanje novca za izradu statue preko sajta Kickstarter u maju 2013. i sakupio preko 127 hiljada dolara putem donacija 722 ljudi.

Za izradu statue Northern Imagination je angažovao slikara i vajara Terija Gajera, koji je izradio bronzanu skulpturu u prirodnoj veličini. Statua je svečano otkrivena 7. decembra 2013, a nalazi se u Palo Altu (širi pojas San Franciska) u Kaliforniji. Sem besplatnog Wi-Fi za posetioce i bežične sijalice, deo statue je i vremenska kapsula koja će se otvoriti 7. januara 2043, na stogodišnjicu Tesline smrti.

Statua se simbolično nalazi u okviru Silikonske doline, koja je centar tehnološkog razvoja, a Porter je, kako kaže, iskoristio ovaj projekat i da promoviše inovacije i ohrabri preduzetnike koji dolaze u Kaliforniju da postave visoke ciljeve i razmišljaju nesebično. On veruje da besplatna razmena informacija i pristupačno korišćenje održive energije imaju snage da reše ključne probleme – siromaštvo i obrazovanje.

 Više o statui i samom projektu može se pročitati na sajtu, kao i na Twitter stranici.

Izvor fotografije: www.paloaltoonline.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *