Grupa Nit: SVE BOJE, LICA I NALIČJA MUZIKE

GrupaNit

  1. Kada je nastala grupa, koje inicijator, uzrok i cilj okupljanja?

Grupa je nastala sasvim spontano, krajem 2010. godine, na inicijativu Ivane, tj. vođe grupe, i Nastje, Ruskinje koja je bila u Beogradu na studentskoj razmeni. Ivana i Nastja su se okupljale da bi pevale i svirale ruske pesme za svoju dušu i za društvo iz „Rifata“ (studentskog doma), a zatim je Ivana došla na ideju da pozove Tamaru, svoju koleginicu sa ruskog jezika, da im se pridruži. Na Ivanin predlog, počele su da pevaju i ne samo ruske pesme, već i arapske, kazahstanske, srpske i makedonske. Prvih nekoliko svirki su bile za društvo, a kasnije je bend počeo sa ozbiljnim radom.

  1. Koja vrsta muzike se svirala na početku (koreni, uzori…), kada je počeo autorski rad?

Na početku se, takođe, svirala tradicionalna muzika iz raznih krajeva sveta (Rusija, Balkan, Kazahstan, arapske zemlje, Južna Amerika, Indija), pomalo rock, pop i evergreen, a kasnije, sa nastankom prve autorske pesme 2011. godine, grupa se orijentisala najviše na world music žanr i proširila svoj repertoar pesmama iz Irske, Finske, vlaškim, romskim i sefardskim melodijama.

  1. Osobine koje vas krase (pored ansambla i vrste muzike koja se izvodi)?

Muzičari grupe Nit su ljudi koji su veoma uporni i vredni, zaljubljeni u muziku, jer da ne poseduju te osobine, teško bi se snašli u ovakvoj šarenolikosti kultura koju se trudi da dočara grupa Nit.

  1. Što se tiče prvobitne postave, koje su sve promene bile i kako su se dešavale?

Prva postava grupe Nit su Nastja, Ivana i Tamara, po čijim je inicijalima grupa dobila naziv. Zatim početkom 2011. Godine, umesto Nastje dolazi gitarista Aleksandar Labus i još jedna pevačica – Ana Perišić. Iste godine u septembru se priključuje violinista Marko Tešić. 2014. godine Anu Perišić zamenjuje pevačica Milica Škaro, a krajem 2014. Marka zamenjuje flautistkinja Ivana Đorđević. Od prve postave su samo Ivana Munđa i Tamara Cakić u bendu, a novi članovi su Milica Škaro, novi gitarista – Vlada Krunić i nova violinistkinja – Tamara Komatović.

  1. Turneje – gde i kada? Važniji nastupi? TV, radio, festivali…

Grupa je nastupala u kulturnim centrima Novog Sada, Grocke, Ćićevca, u Banatskom kulturnom centru, u Novobeogradskoj kulturnoj mreži, u Božidarcu, Ruskom domu. Takođe je nastupala više puta u raznim emisijama Radio Beograda 1 i 2, jutarnjim programima Pinka, Studija B, RTS-a 1, u emisiji Žikina šarenica. Jedan od najlepših nastupa je bio na festivalu Ethno fusion fest u bašti beogradske sinagoge.

  1. Ko je glavni, ko piše aranžmane, ko piše autorsku muziku?

Glavna osoba u bendu je Ivana Munđa. Ona ispisuje aranžmane za ženske vokale u troglasu, a takođe je iskomponovala dve autorske pesme – Devojče momku u srce stade, inspirisanu balkanskim melodijama, i Razglednicu iz Irske, inspirisanu irskom tradicionalnom muzikom. Aranžmane su uradili Marko Tešić i Aleksandar Labus.

  1. Energija u bendu, probe, raspoloženja? Da li se družite i mimo koncerata i nastupa?

Energija u bendu je uvek dobra, često se šalimo, a nekad i plačemo od smeha. To nas, naravno, ne sprečava da ozbiljno radimo na probama. Smeh nam daje energiju kada su probe naporne, pa se ne vraćamo kući umorni i iscrpljeni. Temelj dobre atmosfere je i prijateljstvo i poverenje između osnivača benda. Članovi koji su kasnije ušli u bend su takođe bili naši prijatelji ili poznanici koji su se vrlo lako uklopili i održali tu blisku prijateljsku atmosferu. Često se družimo van proba i nastupa.

Tamara Komatović kao novi član grupe Nit, o grupi, muzici i svom iskustvu:

U bend sam ušla nakon što je devojka koja je prethodno svirala flautu napustila bend. Kontaktirali su sa mnom preko zajedničke prijateljice, i nisam znala šta da očekujem, naročito nakon što sam čula da sviraju world music – pošto se, po mom mišljenju, danas dosta bendova bavi time, ali uglavnom na neoriginalan i nekreativan način. Međutim, kad sam poslušala nekoliko njihovih snimaka na YouTube-u, bila sam apsolutno oduševljena. Najpre, sastav je veoma neobičan i originalan: svi aranžmani su pisani za tri ženska glasa, gde se od pesme do pesme pevačice smenjuju u tome ko peva glavnu deonicu, i mislim da je to jako lepa ravnopravnost, i daje veću raznovrsnost u zvuku. Pored toga, instrumentalni sastav je sveden: gitara, violina i sitne perkusije. Mislim da je ova jednostavnost veoma lepa dopuna složenim vokalnim aranžmanima. Aranžmani su originalni, a postoji i nekoliko autorskih pesama, koje su me iznenadile načinom na koji su uticaji iz narodne muzike (različitog porekla) bili originalno iskorišćeni. Ipak bih naglasila da sam pre svega bila oduševljena velikim profesionalizmom benda, iako svi članovi (sem mene) imaju druge profesije, mimo muzike. Na kraju, ono što me je definitivno “kupilo”, bila je prva proba sa bendom, kada je potpuno neočekivano sve momentalno profunkcionisalo. Atmosfera je bila jako prijatna (i to se nastavlja iz probe u probu) i osećala sam se kao da sve ostale članove poznajem godinama, pa smo tako i svirali.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *